ONU a condamnat astăzi arestarea arbitrară de către forţele ruse sau dispariţia a zeci de oficiali, jurnalişti şi militanţi ucraineni, transmite AFP, citată de Agerpres.
Unele din cazurile respective sunt similare cu luarea de ostatici, arată Organizaţia Naţiunilor Unite.
La ceva mai mult de o lună de la începutul invaziei ruse în Ucraina, Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR) a cules informaţii privind reţinerea arbitrară şi dispariţia forţată a 22 de responsabili locali ucraineni, dintre care 13 au fost ulterior eliberaţi.
Cel mai celebru caz de acest gen este cel al primarului din Melitopol, Ivan Fedorov. Potrivit autorităţilor ucrainene, acesta a fost ridicat de forţele de ocupaţie ruse şi ţinut în arest câteva zile.
"Acesta pare un mod de acţiune în zonele ocupate de Federaţia Rusă", a declarat Matilda Bogner, reprezentanta UNHCR în Ucraina, în timpul prezentării unui raport prin videoconferinţă. "În anumite cazuri, pare să fie o formă de luare de ostatici", a subliniat ea, adăugând că apropiaţii prizonierilor nu sunt informaţi unde sunt duşi aceştia.
Bogner a raportat şi arestarea a 15 jurnalişti şi militanţi "care se opuneau vehement invaziei" în mai multe regiuni din Ucraina. "Pare într-adevăr că cei vizaţi sunt militanţi pro-ucraineni sau care sunt percepuţi de forţele ruse ca pro-ucraineni", a mai arătat reprezentanta organizaţiei pentru refugiaţi.
Personalul ONU încearcă să verifice informaţiile potrivit cărora cinci jurnalişti şi trei militanţi au fost eliberaţi ulterior, însă "soarta altor persoane rămâne necunoscută", a mai spus ea.
De la începutul invaziei ordonate de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în Ucraina au fost ucişi şapte jurnalişti, mii de alţi civili şi mii de militari, consemnează raportoarea. Folosind o metodologie riguroasă, UNHCR a confirmat moartea a 1081 de civili, dintre care 93 de copii. Bilanţul real este însă mult mai ridicat, afirmă Bogner.
Ea a dat exemplul oraşului Mariupol, port la Marea Azov, din sud-estul Ucrainei, bombardat constant de ruşi; în astfel de condiţii, numărul morţilor nu poate fi confirmat oficial.
Bogner a apreciat că "amploarea pierderilor civile şi distrugerea infrastructurilor civile sugerează puternic" că în conflictul din Ucraina au fost încălcate legile internaţionale privind protecţia civililor. Ea a insistat că "aceste atacuri provoacă suferinţe umane incomensurabile şi pot constitui crime de război".