La fiecare zece minute se naşte în lume un copil fără naţionalitate, o problemă exacerbată de conflictul din Siria care a dus la cea mai gravă criză a migraţiei din Europa după 1945, a indicat marţi ONU, care vrea să elimine statutul de apatrid până în 2024, transmite AFP.
Conform unui raport care urmează să fie prezentat miercuri la sediul ONU de la New York de către Înaltul Comisar pentru Refugiaţi, Antonio Guterres, "problema se va amplifica".
În ţările în care locuiesc cele mai numeroase 20 de grupuri de persoane apatride (statele cele mai afectate fiind Myanmar, Coasta de Fildeş şi Thailanda), cel puţin 70.000 de copii apatrizi se nasc în fiecare an, informează sursa citată.
"În perioada limitată în care copiii învaţă să fie copii, situaţia de apatrid poate agrava probleme care îi vor bântui de-a lungul copilăriei şi, astfel, îi poate condamna la o viaţă de discriminare, frustrare şi deznădejde", a precizat Guterres în acest raport care evidenţiază dificultăţile întâmpinate de aceste persoane la accesul la educaţie, sănătate şi piaţa muncii.
În timpul conflictelor, absenţa înregistrării naşterii creează un risc extrem de ridicat ca refugiaţii şi imigranţii să ajungă apatrizi.
Potrivit UNHCR, înregistrarea naşterii rămâne astfel de "o importanţă vitală" pentru copiii refugiaţi sirieni născuţi în ţări de azil şi dintre care mulţi au fost separaţi de părinţii sau de familiile lor.
"Aceasta ar contribui la prevenirea situaţiei de apatrid în rândul acestor copii şi la garantarea recunoaşterii lor ca cetăţeni sirieni şi le-ar permite să se întoarcă în Siria atunci când condiţiile vor fi propice", explică UNHCR.