Lumea se confruntă cu cea mai gravă criză umanitară după 1945, a anunţat ONU, precizând că peste 20 de milioane de oameni prezintă risc de foamete în Yemen, Somalia, Sudanul de Sud şi Nigeria, relatează BBC News. Subsecretarul general pentru afaceri umanitare, Stephen O'Brien, a lansat un apel către comunitatea internaţională pentru a contribui evitarea unei "catastrofe".
Oficialul a afirmat că este nevoie de 4,4 miliarde de dolari, până în luna iulie, pentru a evita dezastrul, potrivit News.ro.
"Ne aflăm într-un punct critic în istorie", a spus O'Brien vineri, la Consiliul de Securitate al ONU. "La începutul anului ne confruntăm deja cu cea mai mare criză umanitară de la înfiinţarea ONU", a subliniat el.
Oficialul a adăugat: "Acum, peste 20 de milioane de oameni de pe patru continente se confruntă cu înfometare sau foamente. Fără eforturi globale colective şi coordonate, oamenii vor muri, pur şi simplu, de foame. Mulţi alţii vor suferi şi muri de boală".
El a subliniat: "Copii subdezvoltaţi şi care nu merg la şcoală. Vieţi, viitoruri şi speranţe vor fi pierdute. Rezistenţa comunităţilor pierzându-se rapid. Avansări în dezvoltare anulate. Mulţi vor fi nevoiţi să se mute şi vor continua să se mişte căutând supravieţuirea, generând şi mai multă instabilitate în regiuni întregi".
Comentariile lui O'Brien vin după un apel similar lansat de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, luna trecută. El a atras atunci atenţia că ONU a primit numai 90 de milioane de dolari în primele două luni ale anului, în pofida promisiunilor generoase ale statelor membre.
Potrivit subsecretarului general, cea mai gravă criză este în Yemen, unde două treimi din populaţie -18,8 milioane de oameni - au neviue de asistenţă, iar peste şapte milioane sunt înfometaţi şi nu ştiu de unde va veni următoarea masă.
"Sunt cu trei milioane de oameni mai mulţi decât în ianuarie", a explicat el.
Cea mai săracă ţară din lumea arabă este măcinată de război, iar O'Brien a atras atenţia că peste 48.000 de oameni au fugit de lupte numai în ultimele două luni.
El a explicat că, în acest an, 2,1 miliarde de dolari trebuie să ajungă la 12 milioane de yemeniţi, prin "asistenţă şi protecţie care salvează vieţi", însă numai 6% din această sumă a fost primită deocamdată.
În aceste condiţii, secretarul general Antonio Guterres va prezida o conferinţă pentru Yemen, pe 25 aprilie, la Geneva.
O'Brien a vizitat şi Sudanul de Sud, cea mai nouă ţară din lume, care a fost afectată de un război civil de trei ani. El a atras atenţia că "situaţia este mai rea decât înainte".
"Foametea din Sudanul de Sud este făcută de om", a explicat oficialul. "Părţile implicate în conflict sunt părţi implicate în foamete - la fel ca şi cei care nu intervin pentru a opri violenţele", a adăugat el.
Potrivit lui O'Brien, peste 7,5 milioane de oameni au nevoie de ajutor, cu 1,4 milioane mai mulţi decât anul trecut. În plus, aproximativ 3,4 milioane de cetăţeni ai Sudanului de Sud au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele din cauza luptelor, dintre care aproape 200.000 au fugit din ţară din ianuarie.
1. "Foametea este...facuta de om"
(mesaj trimis de anonim în data de 12.03.2017, 12:52)
Asa se creeaza tara bogata vs saraca.
Razboaiele, sferele de influenta ==> drepturile Omului nu exista!
Politicul cu transnationalele fac posihila acest lucru.
Cred ca mor mai multi oameni acum de foame decat cati au murit in Razboaiele Mondiale.
Este o forma de RM de azi:?!?