OPINIE BOGDAN MAIOREANU, ANALIST ETORO: FMI este îngrijorat de lipsa vaccinurilor Covid şi de expunerea excesivă la criptoactive în ţările în curs de dezvoltare

Miscellanea / 18 octombrie 2021

FMI este îngrijorat de lipsa vaccinurilor Covid şi de expunerea excesivă la criptoactive în ţările în curs de dezvoltare

Trăim într-o lume care se luptă în acest moment cu multiple crize: pandemie, inflaţie, energie, lanţuri de aprovizionare întrerupte, lipsa forţei de muncă, penuria cipurilor, etc.

Fondul Monetar Internaţional, în cel mai recent raport privind stabilitatea financiară, a redus uşor perspectivele de creştere economică mondială pentru 2021 faţă de previziunile sale din iulie, dat fiind că ritmul de redresare a încetinit. FMI a avertizat că economiile lumii se redresează în ritmuri diferite în principal datorită "marelui decalaj" generat de disponibilitatea vaccinului împotriva Covid-19. FMI a menţionat, de asemenea, progresele înregistrate de criptoactive, dar şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile pe care acestea le pot aduce atât pieţelor financiare cât şi investitorilor.

FMI a prognozat recent o creştere a PIB-ului mondial de aproape 5,9% în acest an şi de 4,9% anul viitor. Chiar dacă prognoza a fost revizuită în scădere cu 0,1% faţă de estimările din iulie, creşterea este aproape dublă faţă de media din ultimul deceniu.

În timp ce fondul aşteaptă ca producţia economică din ţările avansate să revină în 2022 pe traiectoria dinaintea pandemiei şi chiar să o depăşească cu 0,9% în 2024, perspectivele pentru economiile emergente şi în curs de dezvoltare, în afara Chinei, sunt mult mai proaste. FMI estimează că în 2024 economia va evolua cu 5,5% sub previziunile prepandemice.

Un motiv important de îngrijorare este reprezentat de divergenţa perspectivelor economice pe fondul disparităţilor în materie de vaccinuri. Aproximativ 96% din populaţia din ţările cu venituri mici rămâne nevaccinată, în timp ce în multe economii avansate aproape 60% din populaţie este complet vaccinată şi începe să primească rapeluri. Acest lucru permite ţărilor avansate să continue redeschiderea economiilor lor la nivelurile înregistrate înainte de pandemie.

Deşi nu duce lipsă de vaccinuri, România se află pe penultimul loc la rata de vaccinare din Europa. Ne aflăm în mijlocul celui de-al patrulea val, cu peste 15.000 de cazuri noi pe zi şi cel mai mare număr de decese Covid 19 din Europa raportat la mărimea populaţiei. Conform indicelui Oxford "Stringency", care măsoară gradul de restricţii la nivel global, România se află pe locul 55, în scădere faţă de maximul de 87 din primul val, dar la mare distanţă de nivelul zero de dinaintea pandemiei, ceea ce reprezintă o ameninţare la adresa redresării economice în viitorul apropiat.

Creşterea preţurilor provoacă şi ea îngrijorări, însă FMI se aşteaptă ca inflaţia pentru economiile avansate şi emergente să revină la nivelurile de dinaintea pandemiei până la jumătatea anului 2022. Există şi o incertitudine creată de lipsa forţei de muncă, chiar şi în condiţiile în care oamenii sunt în şomaj. Există porturi care nu pot descărca containere, magazine care nu găsesc mijloace de transport pentru a fi aprovizionate cu mărfuri, o presiune constantă asupra disponibilităţii transporturilor navale. Gita Gopinath, economistul-şef al FMI, a subliniat recent necesitatea de a fi "deosebit de vigilenţi la şocurile venite din partea ofertei", astfel încât acestea să nu declanşeze o spirală a presiunilor salariale. "Băncile centrale ar trebui să fie pregătite să reacţioneze rapid dacă riscurile se materializează pe parcursul acestui proces de redresare economică fără precedent", a declarat Gopinath.

FMI: Expunerea excesivă la criptoactive ar putea destabiliza pieţele emergente

Fondul Monetar Internaţional face, de asemenea, o analiză a criptoactivelor, considerând că acestea au evoluat pentru a răspunde unor nevoi variate de investiţii speculative, de stocare a valorii, de conversie monetară şi de plăţi. Provocările pe care le ridică ecosistemul includ riscurile de integritate operaţională şi financiară din partea furnizorilor de criptoactive, riscurile legate de protecţia investitorilor cu privire la criptoative şi finanţele descentralizate (DeFi), precum şi rezervele şi raportările netransparente pentru unele stablecoins.

FMI este preocupat şi de faptul că adoptarea criptoactivelor în unele pieţe emergente şi economii în curs de dezvoltare a depăşit-o pe cea a economiilor avansate. Unul dintre cele mai mari riscuri legate de criptoactive pe pieţele emergente este eludarea restricţiilor legate de schimbul valutar şi a celor de control a circulaţiei capitalului. Creşterea tranzacţiilor de criptoactive în aceste economii ar putea duce la destabilizarea fluxurilor de capital. FMI îndeamnă factorii de decizie politică să implementeze standarde globale pentru criptoactive şi să îşi îmbunătăţească capacitatea de a monitoriza ecosistemul cripto.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb