OPINIE PWC ROMÂNIA: "Guvernul va oferi mai multe facilităţi fiscale persoanelor fizice"

M.A.
Miscellanea / 11 mai 2020

Irina Nistor

Irina Nistor

Guvernul a anunţat că va oferi mai multe facilităţi fiscale persoanelor fizice, cu doar 17 zile înainte de termenul final pentru depunerea Declaraţiei Unice şi plata obligaţiilor fiscale aferente anului 2019 (25 mai 2020), la propunerea Ministerului de Finanţe, afirmă Irina Nistor, Director PwC România, într-un material de opinie remis Redacţiei noastre.

Potrivit sursei citate, 30 iunie 2020 ar deveni noul termen pentru depunerea Declaraţiei Unice şi pentru stingerea obligaţiilor fiscale aferente (impozit pe venit, CASS şi CAS), după ce termenul mai fusese o dată prorogat, de la 15 martie la 25 mai. În plus, Guvernul intenţionează să revină la sistemul bonificaţiilor ce pot ajunge până la 10% din obligaţiile fiscale datorate de persoanele fizice.

Astfel, dacă contribuabilul ar stinge până la noul termen, 30 iunie 2020, obligaţiile fiscale pe care le datorează ar putea primi o bonificaţie de 5% din suma acestor obligaţii. Acesteia i s-ar putea adăuga o alta, suplimentară, de încă 5% dacă contribuabilul va transmite în format electronic Declaraţia unică până la acelaşi termen, de 30 iunie 2020. Bonificaţia suplimentară este şi ea condiţionată de stingerea obligaţiilor fiscale până la termenul mai sus menţionat.

"Mai exact, un contribuabil poate beneficia de bonificaţia de 5% pentru plata până la 30 iunie 2020 chiar dacă declaraţia o depune pe format hârtie, însă un contribuabil care depune declaraţia electronic nu poate beneficia de bonificaţia depunerii, dacă nu face şi plata până la 30 iunie 2020. Dacă respectă ambele condiţii, ambele bonificaţii se aplică. În aceste condiţii, contribuabilii care au posibilitatea de a transmite declaraţia electronic, dar nu au reuşit încă să parcurgă paşii în acest scop, încă au timp până pe 30 iunie 2020, pentru a beneficia de bonificaţii", explică Irina Nistor, adăugând că, depăşirea termenului de 30 iunie 2020 pentru declarare şi plată ar putea atrage, pe lângă pierderea dreptului la bonificaţii, şi instituirea de accesorii în sarcina contribuabilului. Pentru implementarea acestor noi măsuri, ne aşteptăm să vedem o actualizare a formularului Declaraţiei Unice.

Conform directorului PwC România, contribuabilii care, la momentul intrării în vigoare a acestor prevederi, au depus deja declaraţia, vor fi nevoiţi să depună, până la 30 iunie 2020, o declaraţie rectificativă, în care să includă şi bonificaţiile, iar cei care au efectuat deja şi plata obligaţiilor fiscale, trebuie să ştie că suma achitată în plus vă putea fi compensată cu alte obligaţii fiscale sau le va fi restituită în conformitate cu prevederile Codului de Procedura Fiscală.

"Odată cu termenul de depunere a Declaraţiei Unice se prorogă şi termenul pentru depunerea Formularului 230 - " Cerere privind destinaţia sumei reprezentând 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi din pensii"/ "Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat". Astfel, contribuabilii mai au timp să vină în sprijinul organizaţiilor nonprofit prin direcţionarea 2%/3,5% din impozitul datorat, dacă nu au făcut-o deja.

Condiţionarea acordării bonificaţiei de 5% pentru stingerea obligaţiilor fiscale până la termenul scadent de plată ar părea neobişnuită în condiţiile unei economii funcţionale şi a unei societăţi care nu ar fi obligată să înfrunte efectele unei crize fără precedent, însă pe fondul lipsei de lichidităţi a populaţiei şi a diminuării veniturilor bugetare, această măsură devine benefică ambelor părţi.

De fapt, toate aceste măsuri sunt binevenite în contextul actual şi pot fi văzute ca o gură de oxigen pentru contribuabili, dar şi pentru reprezentanţii ANAF, care în continuare se confruntă cu un sistem informatic deficitar. Pentru că, să ne amintim că vorbim despre acel sistem care a transformat peste noapte bonificaţiile din 2018 din drepturi în obligaţii de plată pentru mulţi contribuabili care au fost nevoiţi să treacă prin situaţii mai puţin plăcute. Sperăm că, de data aceasta, sistemul să fie pregătit să înregistreze corect atât bonificaţiile din acest an, cât şi cele care vor urma, dat fiind faptul că Guvernul intenţionează să acorde bonificaţii şi în 2021, în condiţii ce vor fi anunţate ulterior. ", informează Irina Nistor.

Sursa citată menţionează că, nu în ultimul rând, dar separat de măsurile de mai sus, ca o continuare a OG 6/2020, Guvernul intenţionează să ofere posibilitatea celor care au obligaţii fiscale restante la data de 31 martie 2020, să solicite, până la data de 15 decembrie 2020, anularea accesoriilor aferente. De asemenea, în pachetul de măsuri cu care Guvernul împreună cu Ministerulul de Finanţe ar trebui să vină în sprijinul angajatorilor după 15 mai, ar putea fi incluse măsuri precum aplicarea bonificaţiilor şi asupra obligaţiile fiscale salariale (impozit pe salarii, contribuţii sociale obligatorii) plătite la timp de către angajatori şi extinderea sferei beneficiilor neimpozabile şi exceptate de contribuţii sociale obligatorii prin includerea acelora pe care angajatorii le acordă angajaţilor pentru revenirea la birou şi desfăşurarea activităţii în condiţii de siguranţă pentru aceştia.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Mai TAEEEEE !!!

    ”Specialistule”, esti varza! Despre ce obligatii fiscale vorbesti? E asa ca habar n-ai? Pentru obligatiile fiscale scadente la 15 martie 2020 (aferente anului fiscal 2019) era obligatorie depunerea declaratiei pana la 25 mai 2019. Este vorba despre declaratie de venituri anticipate pentru 2019. Pentru declaratia pentru veniturile aferente lui 2020 ar trebui intai sa vedeti care este termenul legal de plata a CASS, de exemplu, si apoi sa vorbiti. Nu stiti nimic, dar nimic! Articol scris de diletanti care nu inteleg absolut nimic.

    1. Extras din proiectul de Ordonanta:

      ART. II 

      (1) Prin derogare de la dispozițiile art.121 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, în cazul impozitului pe venit, contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, datorate pentru veniturile realizate în anul 2019, pentru care există obligația depunerii declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, dacă declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice prevăzută la art. 122 din Legea nr.227/2015, cu modificările și completările ulterioare, se depune până la 30 iunie 2020 inclusiv, se acordă următoarele bonificații: 

      a) pentru plata impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, reprezentând obligații fiscale anuale pentru anul 2019, se acordă o bonificație de 5% din aceste sume, dacă toate aceste obligații fiscale de plată se sting prin plată sau compensare, integral până la data 30 iunie 2020 inclusiv; 

      b) pentru depunerea declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanță conform art. 79 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, se acordă o bonificație de 5% din impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb