OPINII Cât de înglodat în datorii este statul după plafonarea preţurilor energiei?

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Companii / 19 august 2022

Cât de înglodat în datorii este statul după plafonarea preţurilor energiei?

De la o estimare iniţială de 14,5 miliarde de lei la apariţia legii care plafona preţurile în enegie, ne-am trezit brusc că sumele sunt mult mai consistente, poate spre 40 de miliarde de lei (8 miliarde de euro) va fi impactul asupra bugetului public. Cum de s-au refăcut calculele atât de abrupt şi cum de dau acum autorităţile brusc din colţ în colţ?

Poate pentru că au apărut rapoartele semestriale privind rezultatele companiilor de distribuţie şi gaura din contabilitatea lor este de toată frumuseţea şi poate fi contemplată de toată lumea. Să vedem ce se scrie, de pildă, în raportul Electrica pentru primul semestru, raport publicat pe 17 august.

"La 30 iunie 2022, subvenţiile de încasat de pe segmentul de furnizare sunt în valoare de 1.132,1 milioane de lei (la 31 decembrie 2021 nu au corespondenţă în situaţiile financiare). Subvenţiile se încasează de la Ministerul Energiei ca urmare a aplicării mecanismului de plafonare a preţurilor energiei electrice şi gazelor naturale aprobat prin OUG nr. 118/2021 cu modificările ulterioare şi OUG nr. 27/2022".

Deci, 1,13 miliarde de lei de încasat de la stat după aplicarea timp de trei luni a schemei de plafonare (aceasta trebuie să acopere un an întreg, între aprilie 2022 şi martie 2023). Unde am ajunge dacă multiplicăm liniar cele trei luni din 2022 prinse în rapoartele Electrica pentru un an calendaristic? La peste 4,5 miliarde de lei, ba chiar semnificativ mai mult, având în vedere că preţurile energiei electrice au continuat să crească accelerat din aprilie, iar ziua se micşorează după lunile de vară, deci consumul creşte.

Doar subvenţiile pentru Electrica vor depăşi bine un miliard de euro într-un an şi pe listă mai sunt Enel, E.ON etc.

Cum de mai funcţionează distribuitorii după toate aceste plăţi amânate? Păi funcţionează pe credit, mai exact pe overdraft, pentru finanţarea activităţii curente.

"La 30 iunie 2022, datoriile curente s-au majorat cu 2.066 milioane de lei, la 4.521 milioane de lei, de la 2.454 milioane de lei la sfârşitul anului 2021. Descoperirile de cont s-au majorat cu 1.742 milioane de lei în primul semestru din 2022, ajungând la valoarea de 2.369 milioane de lei, de la 627 de milioane de lei la sfârşitul anului 2021, întrucât Grupul a majorat metodele de finanţare a capitalului de lucru prin overdraft pentru finanţarea activităţii curente.

Grupul Electrica are facilităţi de descoperit de cont de la diverse bănci (ING Bank, Raiffeisen Bank, Banca Comercială Română, Banca Transilvania, BNP Paribas, Intesa Sanpaolo Bank, BRD-Group Societe Generale şi UniCredit Bank), cu o limita maximă disponibilă pentru facilităţile de descoperit de cont de până la 2.503 milioane de lei şi scadenţe cuprinse între iulie 2022 şi ianuarie 2024", se mai arată în raportul Electrica.

Dacă nici în următoarele trei luni statul nu îşi plăteşte datoriile către furnizori, Electrica ajunge la limita overdraftului său de 2,5 miliarde de lei, având în vedere că a folosit din el numai în primele şase luni din acest an 1,7 miliarde de lei, din care doar în trei luni a avut de suportat consecinţele schemei de plafonare.

Cinic vorbind, dacă menţinem actuala schemă de plafonare va trebui să alegem în curând între falimentul furnizorilor de energie şi falimentul suveran. Ce se poate face?

Singura opţiune raţională este revenirea la preţul reglementat - fie sub forma sa clasică, fie într-o schemă de impozitare draconică a profiturilor pe tot lanţul de furnizare, de la producători la traderi, furnizori de energie etc. Avantajul în primul caz este că se ajunge la o ajustare imediată a preţului la consummator, pe când în a doua situaţie se pierde un timp preţios în care se mai închid nişte afaceri şi se mai pierd nişte locuri de muncă, iar redistribuţia încasărilor din astfel de impozite poate fi greoaie şi arbitrară.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Stam noi in 8 miliarde de euro? Lasa ca-i trimit "capsunarii" in 2-3 ani...

    Dupa japca vaccinurilor, a venit si japca asta. Cui sa-i pese? Flecareala online. Piata Victoriei e goala. 

    Nu stie nimeni cat costa aceasta plafonare dar multa lume isi da cu parerea...

    Intre timp speculatorii nu patesc nimic, preturile urca artificial...vedeti un articol din zf, avem 700 de traderi de energie. Toti cotizanti la partid si lasati sa zburde pe imasul tarii! 

    de ce nu se vorbeste despre inglodarea statului in datorii dupa cheltuielile facute fara discernamant , cand se arunca cu banii pe fereastra fara sa se intoarca nimic , imprumuturi facute la dobanzi mai mari decat cer bancile etc ? cand e vb de oameni nu sint bani .

    Statul detine (actionar principal) controlul asupra societatilor producatoare de energie si gaz metan,respectiv Hidroelectrica, Nuclear Electrica, Rom Gaz etc.Situatiile lor financiare pe primul semestru al anului 2022 sunt cu profituri exorbitante,desi in unele cazuri s-au mai facut niste 'jonglerii contabile' (costuri suplimentare care nu stim de unde vin ) sa nu bata la ochi chiar asa de mari profituri.Deci statul (Guvernul) prin societatile pe care le detine vor incasa sume mari de bani prin dividente si impozite.Desigur nu detin momentan acesti'' bani cash'',iar distribuitorii probabil nici nu platesc producatorii la nivelul pretului facturat,decat la nivelul pretului incasat de la noi..fraerii..,Doar in bilanturile contabile apar aceste zis..''falimentari'' si ele se vor reglementa la sf. de an cand statul vor lua profiturile de la societati si vor achita datoriile fata de distribuitori. PS Statului convine acest sistem si nu cel reglementat...si-au facut ei calculele...,iar NOI..,prostimea platim facturile marite. Acum un an cand la gaz metan plateam in jur de 1.5 -1.7 lei /m.c, acum cu asa zisa plafonare 0.31 lei/kwh si care transformata in lei/m.c inseamna 3.24 lei /m.c. deci aproape dublu fata de ani trecuti.PS. Asa ca toate galceavele vazute si afisate in mass-media sunt niste..minciuni..si bataie de joc fata de noi populatia care sufera. Sigur ca nu le convine preturi reglementate...,dar daca facem un calcul in lunile de iarna,pentru o locuinta care consuma aproximativ 400 m.c,,cu pretul asa zis plafonat plateste peste 1200 lei numai gaz metan.. Si la o pensie sau un salar net de 2000 lei, cu ce mai ramai pentru restul de cheltuieli.

    Era clar ca se va ajunge aici.prin compensare,furnizorii pot cere orice pret vor.statul deconteaza,teoretic.se vede de pe luna ca furnizorii au pe hartie profituri imense,dar in practica vor da faliment pana in primavara.statul nu are de unde sa le dea cele 8 miliarde de euro,suma minimala.

    Si ticalosul de virgil,artizanul acestei afaceri, e inca ministrul energiei!!!!! 

    Este de banuit ca mare parte din acesti 8 miliarde de euro trebuie sa merga la anumite firme din energie, nou aparute pe piata, unde ar fi trebuit sa migreze consumatorii dupa LIBERALIZAREA PRETURILOR LA ENERGIE, conform idemnurilor conducatorilor nostrii. Cum acest lucru nu s-a intamplat, s-a gasit o alta metoda pentru ca banii din energie sa ajunga ACOLO UNDE TREBUIE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb