Când vorbesc despre comunism şi AI (inteligenţă artificială) nu mă refer la partea represivă a acestuia. Securitatea lui Ceauşescu ar fi fost deosebit de încântată dacă cei supravegheaţi ar fi fost obligaţi să poarte un dispozitiv care să-i localizeze şi să-i asculte precum telefonul mobil de astăzi, dar să nu ne minţim singuri. Comunismul n-a căzut în Est prin Revoluţie ori prin supraveghere deficitară, ci prin consens al marilor puteri. Ruşii şi-au dat seama că sistemul nu funcţionează, au vrut să se reformeze şi pornind de la asta au lăsat mâna liberă ţărilor-surori din Estul Europei (mai puţin României, poate şi din cauza distanţei mici faţă de Moscova, poate şi din cauza existenţei unui nucleu pro-rus, cu care s-a încercat menţinerea în sfera sa de influenţă prin impunerea unui regim-prieten, legitimat prin lupta cu "teroriştii").
Unde greşea sistemul comunist? Egalitarismul promovat forţat a scos sute de milioane de oameni din foame efectiv. Ţărani care trăiau într-o mizerie cruntă au fost transformaţi prin industrializare forţată în orăşeni, muncitori la fabrică, cu apartament, televizor şi frigider în casă. Faţă de bordeiele de pământ era un mare salt înainte. Numai că, de la a doua generaţie, ţăranii scoşi din foame şi-au pierdut motivaţia odată ajunşi orăşeni. Aveau casă, aveau principalele instrumente ale civilizaţiei, apare golul motivaţional repede. Asta pentru că sistemul nu permitea acumularea astfel încât nu prea merita să munceşţi suplimentar ca să te diferenţiezi de altul. În plus, nu munceai pentru tine munceai pentru toţi, deci pentru nimeni concret. Aşa că a început să apară furtul de la stat-nu furai de la cineva anume, furai de la toţi, deci de la nimeni. Chiulul, lenea au acompaniat furtul de la stat, oamenii nu ajunseseră în stadiul în care egoul să fie sublimat şi pus la treaba în folosul comunităţii aşa că dacă tot nu puteau acumula mai mult decât altul prin muncă încercau să acumuleze pe partea de nemuncă de la altul (prin furt, chiul, pile şi relaţii). În contrapartidă, capitalismul care se simţise ameninţat în primele decenii ale comunismului, se reformase, muncitorii nu mai erau exploataţi, ci încurajaţi să devină clasă mijlocie printr-un sistem de impozitare progresivă. În capitalismul devenit mult mai social puteai să acumulezi pentru a te diferenţia de alţii prin propria muncă, dar dacă o făceai la modul iraţional venea impozitul progresiv şi te punea cu botul pe labe, dădeai la stat din prea plinul tău. După cum vedeţi în aceste zile, lipsa concurenţei din partea comunismului n-a fost de bun augur, capitalismul occidental începe să îşi piardă în ultimii ani valenţele sociale, impozitul progresiv există pentru persoanele fizice, dar acumularea iraţională pentru corporaţii nu e descurajată astfel încât clasa medie se tot subţiază în multe locuri din Occident. Iar China a observat la rândul său că fără un comunism de piaţă nu se poate vorbi de un sistem viabil aşa că acum sistemul din China nu seamănă deloc cu Rusia lui Hruşciov sau cu România lui Ceauşescu. Ba, mai mult, se pregăteşte să ne fie model şi în ceea ce priveşte organizarea socială, după cum veţi vedea mai jos.
Ajungem acum şi la Covid. Plecat din China virusul face acum ravagii în toată lumea, mai ales în Europa şi SUA, fiind între timp aproape eradicat din China. Ciudat pentru un virus cu rată mare de contagiune şi o populaţie atât de densă că în China, nu? De fapt, nu chiar, dacă ne uităm la sistemul pus la punct de chinezi. La început a fost scoringul social. Ideea pare simplă-pentru fapte antisociale eşti penalizat, pentru fapte de bun cetăţean eşti recompensat cu puncte de credit social. La limită, când acumulezi prea multe bile negre ţi se poate refuză accesul în mijloacele de transport în comun, când eşti cetăţean model poţi lua un credit bancar mai ieftin. Pentru a funcţiona impecabil scoringul este implementat prin inteligenţă artificială. Cetăţenii sunt obligaţi să îşi ia la ei telefoanele pe care sunt instalate anumite aplicaţii. Camerele de supraveghere stochează fizionomii şi ajung să te recunoască oriunde comunicând şi cu telefoanele mobile. Iar cine trişează ori se comportă necorespunzător este imediat identificat şi sancţionat. Cum funcţionează asta în materie de pandemie? Cine se prezintă la un centru medical cu simptome de coronavirus şi este confirmat la testare, are anchetă epidemiologică gata făcută. Sistemul care i-a stocat interacţiunile ştie cu cine s-a întâlnit, a stat de vorba de aproape, ştie contacţii săi din ultimele 2 săptămâni iar respectivii pot fi chemaţi la teste. Dacă sunt depistaţi mai mulţi pozitivi într-o zonă se bagă în carantină doar strada sau blocul unde sunt aceştia. Şi uite aşa contagiunea e ţinută în frâu. Cum e posibil să stochezi şi să prelucrezi atâtea date în timp real? 5G!
Nu prea ne descurcăm bine în Occident cu virusul chinezesc. Sperăm la un vaccin, dar dacă nu e prea eficient iar imunizarea ţine prea puţin încât trebuie repetat des? Şi poate apar şi efecte secundare... În acest timp economiile, din carantină în carantină, se fac praf, se pierd multe locuri de muncă. Lumea e disperată, cere soluţii. Iar soluţiile vin, sunt la îndemână, le au prietenii din China. De ce să ne temem de o banală aplicaţie în telefon, de o cameră de supraveghere de pe stâlp dacă astfel boala poate fi controlată şi fără vaccin şi în felul acesta ne reluăm vieţile dinainte? Nici nu trebuie să fim cipaţi ca să fim controlaţi, avem cipul la purtător, prin telefon. Dacă în felul acesta ar putea fi controlată pandemia, de ce nu? Şi uite cum AI îşi dă mâna cu 5G-ul şi pandemia pentru victoria finală a globalizării. O lume supravegheată tropăind veselă spre binele tehnologic comun, o distopie cu final fericit. Probleme? Una singură, odată instituit acest sistem de supracontrol revenirea la starea ininţială nu mai e posibilă, revoluţiile nu mai au sens, orice act de frondă fiind imediat detectat. 1984 la pătrat. Nu ne rămâne decât să sperăm că noua dictatură globală va fi una cu faţă umană, asta dacă nu preia la un moment dat AI-ul frâiele.
1. covid si dictatura umana
(mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2020, 06:00)
Un aspect nementionat de autor este ca in comunism adevarul este relativ, propaganda si musamalizarea fiind la ordinea zilei.
China a invins COVID pentru simplul motiv ca asa zice China.
Asta nu inseamna neaparat ca este adevarul.
- - -
"puterea corupe" zicea cineva. Notiunea de "dictatura cu fata umana" este o utopie din start.
Capitalismul este imperfect, insa macar exista pluralitate de opinii. Nu esti trimis in gulag sau in tabere de reeducare chinezesti daca indraznesti sa gandesti altfel.