OPINII Consiliul Concurenţei şi angajamentele Hidroelectrica

JACK CUTIŞTEANU, DIRECTOR GENERAL PETPROD
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 7 ianuarie 2021

Consiliul Concurenţei şi angajamentele Hidroelectrica

În 2020, Consiliul Concurenţei a efectuat o investigaţie la Hidroelectrica pentru clarificarea suspiciunii de "poziţie dominantă" sau, ca să folosim expresia din documentul Hidroelectrica, "să înlăture îngrijorările concurentionale".

Pentru conformitate, este vorba de Investigaţia declanşată prin Ordinul Preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 1079/24.08.2018 şi extinsă cu Ordinul 1082/2020

Pe scurt, Consiliul Concurenţei a fost sesizat sau s-a autosesizat în legătură cu practicile comerciale "neortodoxe" ale Hidroelectrica şi a pornit o investigaţie.

Au investigat şi au găsit că Hidroelectrica a călcat strîmb. Au scris un raport. Eu nu l-am putut obţine. Nu a fost făcut public, după câte ştiu eu. Dacă greşesc, îmi cer scuze. M-aş bucura să-l pot citi.

Ca răspuns la cele scrise de Consiliul Concurenţei, Hidroelectrica îşi face "mea culpa" şi spune: "Îmi iau angajamentul să nu mai fac, să fiu cuminte, să stau în banca mea, să ofertez cinstit pe PZU şi în Piaţa de Echilibrare, să nu exploatez oportunităţile pe care mi le oferă piaţa şi poziţia mea că producător al energiei celei mai ieftine.

Mă angajez! Promit!

Adică? Hidro a făcut ce a ştiut mai bine - a exploatat o stare de fapt, o greşeală istorică din PIaţa de energie. Lucru pe care-l face din 2005 sau mai de mult, Consiliul Concurenţei verifică, găseşte fapta şi Hidroelectrica spune "Pardon! Vă rog să mă scuzaţi! Nu mai fac. Mă angajez să fiu cuminte".

Atât şi nimic mai mult.

Cîteva întrebări nevinovate:

- Hidroelectrica ştia că face ceva incorect?

- Dacă da, cine suportă comportamentul său incorect?

- Când oferta pentru reglementat dădea preţurile dictate de ANRE, până s-a desfiinţat reglementatul?

- În piaţa liberă oferta la ce preţ voia. Cât mai aproape de cărbune, adică cât putea de sus.

- Ne mirăm şi admirăm profiturile de vis ale Hidroelectrica. Miliarde de euro în fiecare an. Toate făcute din exploatarea "poziţiei speciale, dominante", cum spune Consiliul Concurenţei.

V-aţi întrebat vreodată cum şi mai ales cine avea contract de achiziţie direct cu Hidroelectrica, înainte de 2018? Aici vedeai cine sînt "Whos and Whose". Număraţi pe degetele de la o singură mână.

Să revenim la Consiliul Concurenţei şi angajamentele Hidroelectrica.

Nu vi se pare că cineva îşi bate joc de noi? Că ne râde în faţă?

Dacă Consiliul Concurenţei, "Binecuvântat fie numele lui", a făcut o investigaţie la Hidroelectrica pe baza unei sesizări şi a găsit că Hidroelectrica a comis-o, nu e firesc să o trăznească pe Hidroelectrica de s-o doară genunchii vreo doi ani? Cine despăgubeşte furnizorii şi consumatorii păgubiţi de practicile frauduloase ale Hidroelectrica?

De ce tace ANRE?

Ca de obicei, ANRE se conduce după proverbul "Câinii latră, caravana trece". Piaţa are memorie scurtă, de ce să ne amestecăm noi? Mai bine ne vedem de somnul nostru. Dacă trece povestea şi nu ne întreabă nimeni nimic, am scăpat. "Nici usturoi n-am mâncat, nici gura nu pute!"

Dacă nu era vorba de Hidroelectrica, ci de alt "infractor", Consiliul Concurenţei s-ar fi comportat cu aceleaşi mănuşi , cu aceeaşi discreţie şi înţelegere?

În piaţa de combustibili, Consiliul Concurenţei a finalizat o anchetă de lungă durată şi mare adâncime şi acolo s-a lăsat cu amenzi grase. Au mai fost câteva exemple răsunătoare.

Invit public Consiliul Concurenţei să-şi extindă investigaţia şi în alte segmente din piaţa de energie din Româ­nia. Nu vreau să specific nimic, nu vreau să nominalizez pe nimeni Piaţa de energie merită o verificare "a la carte". Să nu uităm că la 01.01.2021 piaţa de energie din România s-a liberalizat total, 100%. Ce iluzie! S-a vorbit puţin despre această liberalizare. S-a făcut şi mai puţin pentru a o pregăti.

Suntem încremeniţi în proiect!

Această liberalizare este o mică "revoluţie" dacă este făcută aşa cum trebuie, fără interese de castă, sfori şi bâlbe. Cine trebuie să supravegheze şi să conducă liberalizarea? ANRE, Ministerul Energiei, Consiliul Concurenţei, AFEER, Asociaţia Marilor Consumatori etc.

Cît de mult seamănă "liberalizarea" cu alte două mari victorii din Piaţa de Energie? Enorm!

Intervalul de decontare de 15 minute şi preţul unic pentru energia de dezechilibru, ambele cerute prin Regulamentul UE 943/2017 pentru Piaţa de Energie şi Directiva UE 944/2017, au fost asumate de România prin ANRE, care trebuia să emită legislaţia secundară. Ce să vezi? ANRE a cerut o amânare de un an, a mai cerut o amânare şi acum are altă amînare. Toată Europa lucrează cu aceste noi valori. Noi suntem "pe vechi".

Şi atunci de ce ne mirăm de Hidroelectrica?

Nimic nu trebuie să ne mai mire.

Nu e iarnă adevărată. Nu e încă. Apă nu prea e, nici vîntul nu mai e ce a fost. Contribuţia parcurilor fotovoltaice, minoră. Consumurile sunt mici.

Spunea cineva (bănuiesc că Petre Ţuţea?) - "Românii au mai mult noroc decât minte!"

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. "V-aţi întrebat vreodată cum şi mai ales cine avea contract de achiziţie direct cu Hidroelectrica, înainte de 2018? Aici vedeai cine sînt "Whos and Whose". Număraţi pe degetele de la o singură mână."

    Pai sa nu uitam de firma PETPROD ...care cu 2-3 angajati cumpara 100MW banda de la Hodroelectrica si ii vindea la SIDEX (in timp ce profilarea o facea Electrica) sau la Metrorex. 

    Vreti sa vedem si care erau cei 2-3 angajati ai PETPROD la vremea aceea? 

    Sa ne uital pe site-ul Transel ectrica si sa vedem ce datorii istorice are PETPROD la Transel ectrica?

    Articolul acesta era ok sa apara de 1 aprilie...ziceam si noi ca este o gluma!!! 

    1. Pai articolul este scris chiar de JACK CUTIŞTEANU, DIRECTOR GENERAL PETPROD..deci chiar el avea contract de achiziţie direct cu Hidroelectrica, înainte de 2018? deci chiar el este "Whos and Whose".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb