OPINII / DACĂ DERANJEAZĂ CĂ BĂNCILE NU MAI ÎMPRUMUTĂ STATUL Scoateţi certificate de trezorerie la 1 şi 3 luni pentru populaţie!

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 februarie 2019

Am văzut recent o telenovelă cu Ministerul Finanţelor şi băncile comerciale în rolurile principale. Unii nu vor să mai dea bani statului decât la dobânzi în creştere, drept pedeapsă pentru "ordonanţa lăcomiei". Alţii se ţin tare că ei nu acceptă şantajul şi anunţă senin că vor apela la buffer-ul de lichiditate pentru vremuri tulburi. De fapt, Finanţele n-ar trebui să umble la buffer, sau în tot cazul să n-o facă prea hotărât. Şi asta deoarece tocarea buffer-ului se va vedea în rezervele BNR şi abia aşteaptă Isărescu un motiv nou de refuz când o să vină vorba de vânzarea de valută pentru apărarea cursului.

Scoaterea buffer-ului la înaintare a fost fără îndoială un joc la cacealma din partea ministrului Teodorovici. Dar dacă tot vrea să joace dur are la îndemână ceva mult mai sensibil decât buffer-ul şi aici e vorba de economisirea pe termen scurt. Anul trecut am avut revenirea în forţă a titlurilor de stat pentru populaţie la dobânzi semnificativ mai mari decât cele oferite de bănci (şi fără impozit pe dobândă). Au început la 5% pentru maturitatea de 5 ani, au scăzut la 4,5% pentru cele la 3 ani şi 2 ani. Deja la 2 ani Ministerul Finanţelor avea şi oferte concurente de la bănci şi a început să se simtă competiţia directă. Ce-aţi zice însă de titluri de stat la 12 luni, 6 luni, 3 luni şi, de ce nu, chiar la o lună? Ar dărâma şi cel mai important obstacol în calea celor care cochetau cu investiţia în titluri de stat venind dinspre depozitele bancare (perioada mai mare de imobilizare a banilor).

Dobânzile pe care le oferă băncile la scadenţele scurte sunt în bătaie de joc, la 3 luni de pildă cel mai mare randament e de 2,2% şi abia câteva oferte sunt în jur de 2%, majoritatea plasându-se sub 1%. Dacă ar veni statul cu oferte de 2,5% la 3 luni am avea sau nu o migraţie masivă a economisirii de la bănci spre Trezorerie? Eu pariez că da, dar staţi că asta nu e tot! Faptul că am putea avea scadenţe scurte şi la împrumuturile populaţiei destinate statului nu e suficient dacă nu avem şi o modalitate mai prietenoa­să de subscriere. De ce să mergi personal la Trezorerie când ai putea rezolva cu un transfer bancar în contul deschis la Trezorerie? Cu alte cuvinte, după ce şi-a deschis cont deponentul nu mai trebuie să bată drumurile la Trezorerie de fiecare dată când o anumită emisiune ajunge la scadenţă sau când ar trebui să facă o nouă subscriere. Trimite banii de acasă, prin internet banking, în contul său deschis la Trezorerie, menţionând valoarea subscrierii şi scadenţa emisiunii dorite şi apoi primeşte un extras de cont din care să rezulte toate datele subscrierii. Iar la scadenţa emisiunii banii se întorc direct în contul din care a subscris începând din a două zi dacă nu şi-a manifestat intenţia de a face o nouă subscriere! Ar fi un produs revoluţionar chiar şi pentru o bancă darmite pentru stat, care ar veni cu avantajul siguranţei (totuşi, titluri de stat), a dobânzilor superioare şi a transparenţei, plus lipsa impozitului. Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu aş migra cu grosul economiilor la stat dacă apar astfel de opţiuni iar randamentele sunt superioare băncilor. Ca să nu mai vorbim de faptul că, în cazul în care populaţia câştigă mai bine din dobânzi, o parte din câştig se va întoarce la stat sub forma impozitelor pe consum (o parte din dobânzi vor fi cheltuite, nu economisim chiar totul).

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. De ce cont individual pe persoana fizica la Trezorerie. Titlurile de.Stat sunt valori mobiliare. Este trezoreria capabila sa organizeze si sutina o piata secundara a Titlurilor de Stat? De ce nu un singur cont la Trezorerie, al societatii de valori imobiliare, care sa aiba in spate tot capitalul clientilor societatii dornici sa cumpere sau sa vanda Titluri de Stat? Comision limitat la cumpararea, in oferta primara, si nelimitat in piata secundara.

    Chiar si daca sunt la 3 luni poate sunt unii care vor sa le vanda dupa achizitionare sau altii care vor sa cunpere dupa expirarea ofertei primare. 

    1. de ce sa mai platesti si comision catre un SVM?

    Boss, nu stiu altii cum sunt, dar eu as cumpara un ETF pe bonduri US sau EM cu dividend yield anual de 3-4-5% la USD. Tu poti sa cumperi linistit bonduri guvernamentale romanesti in RON! Good luck with that! :)))

    Sute de mii de agenti economici au conturi de disponibilitati deschise la unitatile Trezoreriei, si pentru fiecare operatiune trebuie sa se deplaseze la trezorerie, fiindca astia nu sunt in stare sa implementeze ibank-ul. Ne mai vorbind de faptul ca s-ar putea f.bine sa se reduca personalul care opereaza n OP-uri. Anaf-ul nu a auzit inca de internet banking!!!.

    Cineva vrea sa inchida Trezoreria ? :))) De unde logistica , personal ,etc.Deja au apelat la Posta pt amaratele de emisiuni precedente :)) Eu vreau in dolari titluri cu 6% se poate ? Ca s-a mai putut :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb