Vestea că Marea Britanie, proaspăt ieşită de sub umbrela UE, ar dori o monedă virtuală (britcoin) susţinută de Banca Centrală a trezit nişte spaime printre deţinătorii de bitcoin. Până la urmă, să ai o bancă centrală care să garanteze o monedă electronică nu e puţin lucru, ar mai lipsi să lanseze şi chinezii la rândul lor o monedă virtuală cu acoperire în aur şi migrarea din piaţa crypto ar fi declanşată. Apetitul investitorilor e deja asigurat, după ce bitcoinul a crescut de mai bine de 10 ori în ultimul an şi o glumă nesărată precum dogecoin ajunge să valoreze peste 30 de miliarde dolari capitalizare.
Totuşi, implicaţiile sunt mult mai ample decât refugierea investitorilor de pe monedele virtuale independente pe cele garantate de băncile centrale. Sigur, ar fi o minunată operaţiune de distrugere a banilor emişi din nimic cu ocazia pandemiei, în ipoteza că actualelele cotaţii din piaţa crypto se contractă serios, dar cea mai mare noutate ar fi că, prin emiterea unei monede virtuale, băncile centrale au deschis calea acţionării directe asupra conturilor deţinute de persoanele fizice şi juridice. Adică nu doar băncile comerciale şi de investiţii vor avea acces la fondurile aruncate din elicoter de băncile centrale în timpul unor crize economice, ci şi oamenii simpli.
Prin deschiderea unor conturi individuale pentru cei care doresc să îşi schimbe banii reali sau alte monede crypto în, să zicem pentru început britcoin, o bancă centrală ar putea la nevoie să şi pompeze nişte bani în respectivele conturi pentru a stimula cererea în perioadele de contracţie economică. Să nu uităm că în acest an familiile americane afectate de pandemie au primit cec-uri sau viramente de 1.400-1.600 de dolari (pentru venituri pe familie sub 150.000 dolari pe an), iar în 2020 se acordaseră cec-uri de 1.200 dolari/adult şi 500 dolari/copil, milioane de persoane fiind ajutate în acest fel. Nu era mai simplu ca aceşti bani să fie pompaţi direct de banca centrală în conturile deschise pe numele fiecărui votant? Similar ajutorului în situaţiile economice critice s-ar putea acorda şi creditul, fără a mai fi nevoie de intermediarea băncilor comerciale. În felul acesta s-ar băga sub preş trilioanele de datorii publice acumulate până în prezent şi s-ar migra treptat pe noua monedă virtuală.
Partea cu adevărat proastă în această schemă este că se diluează valoarea banilor în sine de vreme ce numărul lor poate fi reglat din câteva taste, iar valoarea economiilor personale poate fluctua la fel de uşor. Iar dispariţia banilor fizici va amplifica starea de insecuritate financiară de vreme ce nu poţi căra după tine câteva genţi cu monede virtuale în caz că ţi-ai pierdut încrederea în sistem. Următorul pas ar fi ca recompensele şi sancţiunile aplicate persoanei să fie reflectate direct în valoarea conturilor unde îşi păstrează monedele virtuale. Iar proscrişilor să le fie refuzat accesul la conturi şi de aici până la a plonja într-o lume orweliană nu e decât un pas.
1. E o gogorița
(mesaj trimis de Cristian în data de 21.04.2021, 05:06)
E o gogorița. Daca guvernele ar dori în mod real să bage niste bani in conturile oamenilor ar putea să facă vest lucru și acum, nu e nevoie de criptomoneda oficiala pentru asta (nu asta împiedică elicopterul cu bani).
Pe de altă parte rostul și miza Bitcoin era TOCMAI că nu e controlat (deocamdată) de guverne totalitare pe planetă.
La ce bun pentru oameni o criptomoneda controlata centralizat, din calculator de un guvern totalitar? Valoarea acestei monezi și oficiale, controlata de stat, ar fi la fel de pusă sub semnul întrebării ca și cea a monedei actuale.
Repet, interesul pentru criptomenedele actuale ține de existenta lor descentralizată in afara controlului unei bănci centrale, sau a unui guvern mondial, asta e atributul cheie care le face atractive.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.04.2021, 18:18)
Valoare anu sta intr-o unitate de tranzactie (etc masura)!
Valoarea este raportul dintre schimburi (momentul in care faci schimb de bunuri, servicii, etc)!
Nu mai confundatii "banii", "crypto" (care este token - forme de tokeni au mai existat, am grafic vechi - istoric cu bula unui alt token ce a crescut odata cu varsarea de currency in piata; iar cand banca centrala si covul de pe vremea aia au facut Tefnica deflatoare in masa monetara sa vezi cu a fot lipit tokenul de pamant.).
Daca banii nu sunt bani sunt cretit! Nici tokenii nu sunt valori, sunt unitati ce au in spate etc X forme de levier (margin debt peste colateral) pana il duce la dumnezeu).
Acet joc de cotatii extravagante btc poate continua atat timp cat in piata randamentele reale din sistemul financiar nu a facut inversare.
Cineva pariaza peste etc forme de colaterale (global in mai multe piete se genereaza CREDIT exploziv -> credit ce varsa currency -> currency banii prosti - bani mortii ce cauta refugiu in etc "Active" -> fizice - reale - miraj - de fond - intelectual etc).
Uitam repede bula lalelelor!
Utilitatea btc-ului in piata nu are cum sa aduca asemenea valoare!
Pana si o forma de EBITDA transpusa peste un sistem / afacere de genul btc in piata nu are real VALOARE sa sa fie calculata macar (este real pe negativ cu mult -> fapt ce duce la o concluzie -> ca cineva ABSOARBE etc forme de bani prosti din piata si nu da nici mizeria de sub unghie inapoi sub forma de valoare economiei).
Luati orice forma de companie si in locul "banilor" schimbati cu etc "btc-uri" si faceti o TRANSPUNERE - VIZUALIZARE .. cate bunuri / servicii / etc trebuie sa oferi in piata ca sa poti umfla o BULA de apreciere la compania respectiva.
Daca avem 10000 mii euro profit pe an X7 = 70000 - (rata inflatiei nominale X7) = Total 7 ani
Vreau sa Cumpar /investesc ce randament sa am? zic 10%!
Firma aia ca sa aibe profitul ala de 10000 mii de euro tre sa faca RULAJ REAL de bunuri si servicii vandute!
Nu de absorbire fonduri in cont si transferul fondurilor pe facturi fictive in alt cont!
Am sesizat ca bula crypto are in spate exact sistemul FINANCIAR! si nu chipurile "visatorii de piata libera si descentralizare".
Profituri le din tranzactii intermetiate de piata financiara, este simultan folosit tot de piata financiara in a face CREDIT tot peste bula crypto (atat timp cat piata creste si alti jucatori tot intra).
Este o spirala ascendenta (este aproximativ diagrama cu spirala ascendenta si descendenta in etc forme de active - in mod speciale pe Imobiliare - unde si aici tot banii prosit ca pondere domina piata / nu vorbesc de fonduri ci de populatia totala ca pondere ce activeaza).
Daca am profit 1000 euro pe luna timp de 2 ani consecutiv fac credti, aduc din viitor "banii" ii redirectionez in active asimetrice - sau liniare cu nisa mea (ce nu ma vor lasa sa ma prabusesc cand ciclul se inverseaza; ma va oprii economic la o baza de unde pornesc /plec iar), umflu bula lor varzand lichiditatea.
Crypto ca si Laleaua pe timpuri nu aduca INCA utilitate la totalul pietei!
Si laleaua nu aducea utilitate la totalul pietei pe vremea aia, si ea era greu de "crescut"; dupa ce a fost sparta bariera de multiplicare (nu inainte de spargerea bulei :)) ) preturile lalelei au ramas rezonabile.
In timp ce si altii au adoptat un comportament in masa de "MULTIPLICARE" bulbi!
semnat comenturi "cretine"