OPINII În loc să strângă, ANAF risipeşte banii

MIHAI IORDACHE
Ziarul BURSA #Editorial / 8 februarie 2010

MIHAI IORDACHE

În mod teoretic, un organism al statului este înfiinţat să efectueze o anumită funcţie. ANAF este menit să adune la buget banii pe care contribuabilii nu-i plătesc din proprie iniţiativă. Evident, dacă li se stabileşte obligaţia şi li se aduce la cunoştinţă acest lucru. De când s-a înfiinţat obligaţia declaraţiilor de venit global, lumea conştiincioasă declară ce este de declarat. Printre altele se declară şi veniturile din chirii. O bună cunoştinţă a mea, locuind în sectorul 1 şi având şi un apartament în sectorul 3, l-a inchiriat pe acesta între 2000 şi 2003. Impozitul global calculat pentru toate veniturile impozabile care nu se colectează la sursă a fost plătit cu regularitate la adresa de reşedinţă.

La cererea sa, E.B., cel care m-a sesizat de situaţie, a primit de la ANAF două adeverinţe de cazier fis-cal în care se arată că nu are nici un fel de restanţe de plată, acestea fiindu-i necesare la numirea în CA. La sfârşitul lui 2009 însă, s-a trezit cu o somaţie de executare silită în valoare de 32.738 lei pentru restanţe şi pe-nalizări de întârziere la plata impozitului pentru cedarea dreptului de folosinţă (închirierea unei locuinţe).

DGFP Municipiul Bucureşti, AFP a sectorului 3 s-a trezit că nu ar fi rău să încaseze ceva bani, dacă tot locuinţa închiriată se afla în sector şi a calculat impozite pe perioada 2000 - 2003 şi penalizări până în 2009, ajungând la suma deloc neglijabilă de mai sus. Onor func-ţionărimea, învăţată prost la nemuncă, incompetenţă şi pretenţii mari nu ştie că impozitele, în afara celor pe proprietate, se plătesc numai la adresa de reşedinţă şi nu la adresa bunului închiriat. În cazul de faţă însă, chiar dacă impozitele ar fi trebuit plătite la AFP sector 3, aces-tea erau prescrise, existând prevederi legale precise pentru astfel de cazuri. În plus, contribuabilului trebuie să i se calculeze toate obligaţiile, astfel că atunci când are de plătit ceva, toate trebuie să se regăsească în dreptul său atunci când merge să plătească. EB nu ar fi putut niciodată se rămână restant la plata impozitului pe venitul din chirii, căci atunci când a plătit impozitul pe casă, trebuia să găsească înregistrate toate obligaţiile. Nu cred că trebuie făcută o altă demons-traţie a faptului că ne aflăm în faţa unor funcţionari incompetenţi. În faţa acestei situaţii, EB a trebuit să aducă dovezi de la sectorul 1 că a plătit toate impozitele la timp, ocazie cu care a aflat că nu este singurul, în situaţia sa fiind alte mii sau zeci de mii de contribuabili. Asta în timp ce ANAF nu încasează impozitele de la zeci de mii de firme sau persoane fizice care nu plătesc impozitele datorate, amenzi sau alte obligaţii de ani şi ani, restanţele fiind de ordinul milioanelor sau miliardelor. Funcţionărimea, mai ales cea de rang înalt, nu are acum altă preocupare decât să-şi conserve privilegiile, salariile neruşinate şi sporurile exorbitante şi nicidecum să-şi facă datoria corect şi eficient. Chiar azi (marţi) am aflat de la un mic patron de firmă de consultanţă că, deşi a plătit toate impozitele, i s-a pus poprire pe conturi şi acestea au fost executate pentru impozite şi penalizări ca şi cum nu ar fi plătit.

Culmea este că nici nu-şi poate recupera banii decât prin justiţie. Asta înseamnă pentru el alte cheltuieli şi, evident, pierderi. Până la urmă va câştiga, statul fiind obligat să-i restituie banii şi să-i acopere pier-derile, în timp ce responsabilii vinovaţi nu păţesc nimic. La fel cum nu păţesc nimic magistraţii care aplică incorect legile şi cei prejudiciaţi capătă dreptatea la instanţele internaţionale (căci de, am intrat şi noi în UE, şi avem dreptul să căpătăm afară dreptatea ).

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb