OPINII: Managementul FP şi flotările logice

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 septembrie 2019

Managementul FP şi flotările logice

Când cineva vrea să cumpere din deţinerile Fondului Proprietatea achiziţia e salutară având în vedere procedura de exit pe care fondul o derulea-ză de ceva vreme în România. Dacă însă o companie unde FP este acţionar ar vrea să facă şi alte achiziţii, diluând dividendele viitoare ale fondului, se găsesc repede pretexte pentru a dezavua respectivul demers.

La finalul lui 2017, FP îşi vindea deţinerile minoritare de la Electrica pentru 752 milioane lei. Cumpăra tot acţionarul majoritar care prelua astfel 21,99% din Electrica Distribuţie Muntenia Nord, 22% din Electrica Distribuţie Transilvania Nord, 21,99% din Electrica Distribuţie Transilvania Sud şi 22% din Electrica Furnizare. Recent, Hidroelectrica a anunţat că vrea să preia active ale CEZ şi Enel din România. Managementul Fondului Proprietatea a reacţionat acid printr-o conferinţă de presă arătând că nu ar fi trebuit sub nicio formă să se întâmple aşa ceva.

"Achiziţionarea de active ale CEZ sau ENEL de către Hidroelectrica nu este benefică din punct de vedere financiar nici pentru companie şi nici pentru acţionari, spune Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea. Justificarea? "Veniturile şi valorile unor societăţi precum Hidroelectrica, cu o marjă de profit mai mare de 70% (...) sunt substanţial peste cele ale companiilor din distribuţie, cum sunt ENEL sau CEZ. Dacă ar fi să achiziţioneze aceste active, aşa cum sunt ele acum, ar fi foarte dis-tructiv pentru acţionari. Nu ar genera aceleaşi randamente pe care le generează în prezent Hidroelectrica", adaugă acesta.

Cu alte cuvinte, dacă ar dori să facă investiţii, Hidroelectrica ar trebui să se concentreze doar asupra unor afaceri cu o marjă de profit mai mare de 70%. Lăsând la o parte faptul că e şi greu de găsit aşa ceva în pieţe concurenţiale, indiferent de domeniu, nu vi se pare că managerul Fondului Proprietatea a uitat un detaliu? Mă refer la preţul la care s-ar derula respectivele tranzacţii. Sau acest lucru nici nu contează de vreme ce participaţiile Enel sau CEZ nu se ridică la marjele de profit ale Hidroelectrica? Situaţia este cu atât mai amuzantă cu cât nici nu se ajunsese măcar cu un preţ pe masă în negocierile dintre Hidroelectrica şi companiile ale căror deţineri le vizează (probabil vorbim de parcuri eoliene şi fotovoltaice aici). Ceea ce înseamnă că orice preţ va fi stabilit în urma negocierilor este unul prost pentru minoritarii FP. Situaţia are noimă dacă ne gândim la tranzacţia derulată între Electrica şi Fondul Proprietatea. Acolo s-ar deduce că nici nu mai conta preţul de vreme ce Electrica urma să cumpere active cu aceeaşi marjă de profit ca afacerea-mamă. Ei bine, dacă (prin absurd) Hidroelectrica ar reuşi să facă o afacere mai bună decât Electrica cumpărând active care generează mai mulţi bani raportat la suma investită, Fondul Proprietatea are deja o scuză pentru votul negativ din AGA... Argumentaţia FP-ului este cel puţin forţată dacă ne raportăm la faptul că Hidroelectrica nu îşi rupe felii din companie pentru a le schimba cu activele CEZ şi Enel, ci renunţă doar la profiturile viitoare dis-tribuibile ca dividende. Şi aici vine partea dureroasă pentru FP: orice achiziţie pe care ar face-o Hidroelectrica cu cash sau prin credit i-ar dilua dividendele viitoare iar acest lucru nu poate fi acceptat. Exceptând evident situaţia în care compania ar cumpăra active deţinute de FP, după modelul Electrica.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Buna ziua! Hidroelectrica treb. sa intrebe si.sa obtina acordul de la FP. pt. a cumpara active enel,etc.( chiar daca Hidro. este majoritar cu 80%, sa nu uitam ca FP. a cerut de nenumarate ori sa i fie rascumparata participatia si Hidro. a respins). FP. a scapat de sc. putin productive si Hidro. le cumpara, acesta este un management defectuos sau este cu semnul ? Daca vrei sa scri un articol bun spune despre criza, care in opinia mea a inceput ( vezi activele de refugiu). Multumesc, astept raspuns ( recenziile) si alte informatii cu adevarat importante. O zi placuta !

    1. Hai sictir, tradator

      Se vede ca nu stii despre piata, altfel spus eu nu doresc sa intru in coflict cu un psd-ist ca tine

    dupa ce s au jucat de a listarea la Londra si au fraierit pana si pe operatorul brexit , cu rapoartele financiare ba RAS, ba IFRS , caci altfel de ce a plecat Mobi si Koni, vine acum Maie si e atat de inteligent sa spuna ca asteapta randament de 70 procente. Da du te mosule in America Latina si vinde ce ai consumat de esti asa innebulat

    1. Īmi amintesc,am urmat sfatul, am cumpărat la Oltchim,cnd trebuia să vând, acum trec o pierdere de 2000 Ron în portofoliu. De altfel bani munciți din greu,castigati cu sudoare! Îmi pare rău,e târziu deja, The Brute ori a avut un interes ori a greșit. Nu putem face nimic pe moment,doar să nu credem în lucrul în echipă! Păcat! Suntem fie-care pe cont propriu, asta aduce sfârșitul ptr fiecare dintre noi...

    FT, ca actionar a FP, are multe bube, dar la investitii chiar se pricep. Formularea ”renunţă doar la profiturile viitoare distribuibile ca dividende” este de tot rasul. Pai daca nu obtii randamente comparabile cu cele generate de core business mai bine te concentrezi pe ceea ce stii sa faci, decat sa te apuci sa le asiguri altora exitul din parcurile eoliene sau fotovoltaice (doar pentru ca au scazut dramatic numarul de certificate verzi obtinute si, deci, rentabilitatea acestor active). Smecherii de la CEZ si Enel nu le-au vandut când luau de 3 ori mai multe certificate, le descarca acum unor fraieri la randamente de 10 ori mai mici (au ceva vechime parcurile alea si inghit din ce in ce mai mult pentru intretinere).

    1. actionar al FP... scuze!

    nea autorule, asta spuneam si eu intr-un comentariu pe acest site la declaratia lui meyer legata de asa-zisele achizitii hidro. ce spune meyer e o tampenie logica desigur, nu reiau ce spuneam ca ai reluat si tu ideea.

    DAR, de fapt, ideea sefului hidro de a cumpara active cez si enel este la momentul asta o fantezie, iar omul se face de ras de fapt. 

    Iata de ce: 

    1. achizitia de active enel sau cez ar fi o tranzactie transformationala pt hidro in sensul ca hidro avand numai productie hidro ar trece in alta linie de afaceri fara sa aiba un grup cu experienta in spate, ceea ce face ca miscarea sa aiba niste riscuri, chiar daca pe hartie ar face sens strategic pt hidro. dupa o astfel de achizitie, nu mai vorbim despre hidro asa cum il stim de la infiintarea sa din desprinderea din conel, ci de un alt animal integrat care pe langa beneficii va experimenta riscuri noi, competitori noi, se va vedea daca va putea sa integreze nu doar operational, ci mai ales dpdv al culturii corporative (o companie de stat care preia personal din zona privata e o miscare care pana acum nu s-a mai facut, asta de vazut si apropo de eximbank - banca romaneasca) 

    2. baiatul asta, badea, uita ca o astfel de achizitie cuplata cu ipo in 2020 e greu de inteles acum de vreun investitor serios. cu o astfel de achizitie transformationala, ai o alta companie cu alte rezultate si e de vazut daca indicii de profitabilitate, indatorare, cash se mentin sau se inrautatesc. poate asta nu spune de fapt meyer pe fata ca ii ingrijoreaza 

    3. recesiunea a inceput in germania, italia, etc, si deci nu mai vorbim de o amenintare, ci de o realitatea noua. efectul este ca ipo-urile scad in vest si se va mentine trendul, iar achizitii de talia active cez si enel vor fi facute greu chiar si de catre investitori internationali versati, care exact ca enel si cez se uita nu la achizitii, ci la reduceri de expuneri 

    4. baiatul asta badea de la hidro uita un lucru fundamental cand vb de ipo si achizitii enel/cez. el este sef la o firma de stat si vin alegeri in toamna si in 2020, deci planurile lui sunt apa de ploaie, va conta ce spun decidentii politici. o alta treaba care arata cat de nesabuit e badea asta este faptul ca uita ca psd a dat legea dividendelor anticipate ca sa ia bani din conturile firmelor mari de stat, apoi a bagat taxe noi si avem deja celebra poveste de la pilonul II, care arata ca baietii baga mana in borcan fara probleme. 

    de cealalta parte, pnl-daca vine la putere si se confirma scenariul catu la finante sau un om pe aceasta linie, avem celebra piedica a lui catu la tranzactia eximbank - banca romaneasca pe ideea ca se arunca banii de la stat pe astfel de achizitii, imagineaza-ti ce scandal ar fi la hidro unde efortul financiar pt o astfel de achizitie ar fi cu mult mai mare

    per ansamblu, meyer nu a gasit o formulare logica, dar scopul este perfect justificat, cel de a bloca achizitii de active mari, iar fp spera cum e supercunoscut sa isi faca exitul cat mai repede, de asta spera la ipo, desi evident ca stiu ca nu are cum sa se intample in 2020. dar deasupra tuturor troneaza naivitatea/imbecilitatea tipului de la hidro. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb