Până nu de mult, în centrul atenţiei şi activităţii ANRE era "Măria-sa consumatorul". Totul în apărarea lui, totul în favoarea lui, chiar cu riscul de a încălca unele drepturi ale furnizorilor, producătorilor etc. Consumatorul şi doar el, conta şi trebuia satisfăcut. El, consumatorul, era cel care, în ultimă instanţă, plătea.
Vremurile s-au schimbat.
În 20.12.2019, ANRE publica documentul "Reguli pentru eliminarea şi/sau atenuarea impactului unor măsuri sau politici care pot contribui la restricţionarea formării preţurilor angro de energie electrică".
Consumatorul a fost uitat, libera concurenţă pentru formarea preţurilor energiei electrice este noul zeu!
DADAismul este o mişcare culturală care a luat naştere în România şi a fost lansat istoric la Zurich, într-o berărie, în 08.02.1916, de către poetul român Tristan Tzara. Dadaismul a fost manifestarea dorinţei artiştilor, pictorilor în special, de a se rupe de canoane, de convenţii şi restricţii în artă.
Asta face Regulamentul 943/2019 şi Directiva 944/2019 în Piaţa europeană de energie.
De astăzi, totul se poate în Piaţa de energie!
De astăzi, oricine - persoană fizică sau juridică - poate participa la Piaţa de energie. Poate vinde, cumpăra energie, poate agrega un număr de clienţi, îi poate echilibra, îi poate alimenta, îi reprezintă în faţa furnizorilor, ANRE, OPCOM etc. Şi totuşi... Ce responsabilităţi juridice are persoana fizică sau juridică de mai sus ?
Cine va apela la serviciile unei "persoane fizice sau juridice" OARECARE că să-i furnizeze energie electrică? Să-i facă echilibrarea? Cum se înregistrează această persoană fizică sau juridică în Piaţa de Echilibrare? Trebuie să fie înregistrată sau e participare benevolă? Cine îşi asumă costurile cu echilibrarea?
La aceste întrebări şi la multe altele Regulamentul nu răspunde. Ne lasă pe noi să ne facem regulile interne. Pe noi, adică pe ANRE. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, în Ordinul 236, Art. 10 îşi alege care anume reglementări subsecvente va face în următoarele trei luni. În această perioada nu se aplică nicio lege, niciun Ordin, nicio reglementare.
O lungă perioada de timp am trăit, în piaţa de energie, sub imperiul reglementărilor ANRE, uneori discutabile, întotdeauna restrictive. O lungă perioadă de timp cei care făceau reglementările, profesioniştii de la ANRE, erau, mai mult sau mai puţin, cunoscători ai pieţei de energie pe care o "reglementau" în totală necunoştinţă de cauză.
Aveam, totuşi, reguli! Bune sau rele, aveam totuşi reguli. Cearta şi tribunalele nu ne-au ajutat niciodată în faţa Autorităţii.
Acum avem Regulamentul 943/ 2019 şi Directiva 944/2019, ANRE poate să se restructureze şi să se ocupe numai de .... reglementat. Nu mai are ce face. Nu mai are ce spune. S-a spus de la UE şi asta contează!
Producătorii vor spune că au fost lăsaţi de izbelişte şi nimeni nu-i mai ocroteşte. Cum se vor descurca în competiţia cărbune contra nuclear, cărbune contra apă, vânt, apă contra foto etc.? Numai regulile de piaţă, libera concurenţă, sunt suficiente? Răspunsul meu este nu! Revoluţia trebuie făcută de jos în sus, nu de sus în jos. De data aceasta, revoluţia are nevoie de Regulament de circulaţie. Fără asta, accidentele vor fi catastrofale. Dacă cineva îşi imaginează că Piaţa de energie va funcţiona doar în virtutea inerţiei, atunci se înşală. Inerţia va dura până la prima abatere nesancţionată. Apoi va fi haos. Nu trebuie să ajungem acolo. Cine judecă conflictele reale sau fictive, conflictele de interese şi balamucul?
Consumatorii au fost eliminaţi din ecuaţie, asumându-se că un preţ corect, rezultat din liberă concurenţă, este un preţ bun! S-ar putea să fie aşa. Consumatorii, alintaţi şi cocoloşiţi ani de-a rândul, s-ar putea considera "părăsiţi", abandonaţi. Vor spune ceva? Vor face ceva? Se vor revolta? Vor defila în Piaţa Victoriei? Nu cred.
Eu cred că este prematur să trecem prin salt de la suprareglementare la dereglementare. Tranziţia trebuie făcută la pas, cu jaloane şi direcţie. Dacă nu sunt semafoare în intersecţie, trebuie un agent de circulaţie.
1. important
(mesaj trimis de Catalin în data de 20.02.2020, 11:52)
Regulamentul 943 nu numai ca nu lasa deoparte consumatorul dar ii ofera sanse suplimentare de a participa la piata. Trebuie sa ne hotaram daca vrem in Europa si implicit in piata interna europeana sau nu. Daca vrem, trebuie sa ne modificam cultural si sa intelegem ca regulile sunt facute pentru a fi respectate. Dupa ce "suferim" aceasta modificare de structura interna, putem sa ne bucuram de organizarea societatii vest europene.