Orban a vizitat centrul Ability Hub care acordă asistenţă persoanelor cu dizabilităţi. El este de părere că ceea ce face Ability Hub este lăudabil. "Aici am văzut o organizaţie care face un lucru foarte frumos. Gândiţi-vă că 300 de persoane cu dizabilităţi practic au trecut prin asistenţa, consilierea acordată de această organizaţie neguvernamentală care e finanţată doar din resurse private şi 300 de persoane şi-au găsit un loc de muncă şi 200 de 2 ani îşi păstrează locul de muncă, s-au adaptat şi practic ei se simt utili, au intrat într-o viaţă cât mai aproape de viaţa normală", a afirmat Orban.
Acesta a mai adăugat : ,,Pentru mine e foarte important ca oamenii să înţeleagă problemele diferite pe care le au persoanele cu dizabilităţi, dar cel mai important pentru mine e să respingem orice politică de marginalizare, de scoatere în afara vieţii sociale, sunt adeptul unei politici de incluziune, de căutare a unui drum în viaţă pentru fiecare persoană, în funcţie de dizabilitatea pe care o are"
Cu această ocazie, şeful Guvernului şi-a reiterat poziţia cu privire la anularea ordonanţei ''care a distrus unităţile protejate'', afirmând următoarele:"Referitor la Ordonanţa 60, care a distrus unităţile protejate, pentru că a eliminat stimulentele fiscale care erau acordate companiilor pentru contractele făcute între companii şi unităţile protejate (...) ştiţi foarte bine poziţia noastră de anulare a acestei ordonanţe şi de revenire la vechiul sistem de stimulare a încadrării persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii".
1. Partial adevarat
(mesaj trimis de Radu în data de 04.12.2019, 07:37)
Unele persoane cu dizabilitati nu se pot integra intr-adevar prea usor in comunitate si nu pot munci prea usor alaturi de persoane valide, iar unitatile "protejate" sunt in avantajul lor. Pe de alta parte, alte persoane cu dizabilitati se pot integra in societate, acesta fiind de fapt scopul politicilor guvernului, si pot deci munci infirme obisnuite alaturi de persoane valide, asa cum ar fi normal sa fie pentru toate persoanele cu dizabilitati. Existenta unitatilor protejate le permite firmelor sa nu mai angajeze persoane cu dizabilitati, ci sa cumpere diverse produse si servicii oferite de unitatile protejate, in ideea ca acestea sunt produse de catre persoanele cu dizabilitati, insa in foarte foarte multe cazuri nu s-a intamplat asa in trecut, ci unitatile protejate aveau angajate doar una - doua persoane cu dizabilitati de forma, dintr-un total de 3 - 4 angajati, iar aceste firme fantoma ofereau produse si servicii de milioane de euro intr-un an, ca si când cele 1 - 2 persoane cu dizabilitati ar fi fost in stare sa produca atat de mult.
In ceea ce priveste succesul ONG-ului amintit, intr-adevar merita laude. De ce insa guvernul nu face nimic cu alte ONG-uri care nu fac mai nimic, dar care totusi sunt finantate puternic de catre stat, fiind considerate "de utilitate publica", cum este de exemplu Asociatia Nevazatorilor, care incaseaza bani de la stat pentru salarii, bani de la membrii sub forma de cotizatie, dar principala activitate consta in organizarea de concursuri si mese festive?