O(s)ama executat de O(b)ama

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 mai 2011

Nevoia de justificare a unor cheltuieli?

Informaţia privind uciderea lui Osama bin Laden, liderul Al-Qaida, vine cu aproape două săptămâni înainte ca datoria publică a Statelor Unite să ajungă la pragul maxim. Recent, şeful Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, avertiza că pragul datoriei publice, fixată de Congres la circa 14.300 miliarde dolari în februarie 2010, va fi atins în jurul datei de 16 mai. În asemenea condiţii, Geithner le-a cerut parlamentarilor să ridice plafonul legal înaintea datei menţionate.

Ieri, în Congresul SUA, urmau să înceapă dezbaterile privind ridicarea plafonului datoriei, iar unii parlamentari americani susţineau că, în situaţia în care discuţiile nu vor duce la un consens, vom asista la "o catastrofă financiară".

Guvernul SUA poate recurge la măsuri de urgenţă ca să obţină fonduri suplimentare din rezerva de stat, dar acestea vor oferi un răgaz numai până în 8 iulie. "Cu cât Congresul va amâna luarea unei decizii, cu atât va creşte eventualitatea ca investitorii să-şi piardă încrederea în capacitatea noastră de îndeplinire a obligaţiilor financiare", a precizat Geithner.

Datoria SUA a trecut de 14.251 miliarde dolari la data de 1 aprilie. Luna trecută, agenţia de evaluare financiară "Standard&Poor"s" (S&P) a revizuit în sens negativ perspectiva ratingului SUA la "negativă", de la "stabilă". Aceasta a fost prima retrogradare de la înfiinţarea agenţiei, în 1941. De la momentul respectiv, Statele Unite au avut întotdeauna calificativul maxim ("AAA"), cu perspectivă "stabilă".

Ulterior apariţiei ştirii privind retrogradarea, cotidianul american Washington Post a informat, citând surse anonime, că adminis-traţia Obama i-a cerut în secret agenţiei S&P să nu revizuiască perspectiva ratingului SUA, însă această sugestie a fost ignorată. Reducerea perspectivei la "negativă" ar putea duce, în următorii ani, la pierderea de către SUA a calificativului de top "AAA".

Dolarul, prea puţin impresionat

Imediat după apariţia informaţiei privind uciderea lui bin Laden, moneda SUA s-a apreciat, revenind sub 1,48 unităţi/euro, însă a pierdut ulterior terenul câştigat. La ora 09.59, pe piaţa din New York, dolarul a avut un curs de 1,4839 unităţi/euro, mai mic cu 0,2% faţă de ultima zi a săptămânii trecute.

Anunţul privind uciderea lui bin Laden a adus, însă, declin pe piaţa ţiţeiului. La New York, cotaţia petrolului a scăzut cu 0,5% la ora 09,42, ajungând la 113,42 dolari/baril, iar la Londra - cu 0,5%, la 125,21 dolari/baril.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb