OVIDIU LAZĂR, FERMIER ŞI PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI CULTIVATORILOR DE NUCIFERE DIN ROMÂNIA: "Ţara noastră a fost un mare producător de nucă pentru UE, dar acum suntem mult în urmă"

LARISA BĂNICĂ
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 2 noiembrie 2016

"Ţara noastră a fost un mare producător de nucă pentru UE, dar acum suntem mult în urmă"

"Cultura nucului este foarte profitabilă"

"Nucul înseamnă bogăţie, frumuseţe şi ecologie"

Nucicultura este una dintre cele mai valoroase culturi, oferind în acelaşi timp plante pomicole tehnice, ornamentale şi ameliorative. Toamna este anotimpul în care se înfiinţează cele mai multe plantaţii pomicole. Printre ele regăsim tot mai des şi livezile de nuc, despre care am discutat cu Ovidiu Lazăr, din Focşani, proprietarul unei livezi de nuci de şase hectare si reprezentantul companiei franceze Linard. Firma domniei sale este membră a companiei Linard Franţa şi comercializează puiet de nuc, fiind singura firmă din ţară pe acest domeniu. Totodată, Ovidiu Lazăr este şi preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Nucifere din România.

Reporter: Vorbiţi-mi despre firma pe care o reprezentaţi.

Ovidiu Lazăr: Am înfiinţat această firmă în 2007, după ce am devenit reprezentantul pepinierei franceze în România. Ea se dezvoltă încet, dar sigur şi în acelaşi timp ne ocupăm cu înfiinţarea livezilor de nuc. În cadrul firmei nostre găsiţi una din cele mai vechi specii pomicole - nucul -, cu o importanţă economică şi socială deosebită, datorită valorii alimentare a fructelor sale, calităţii superioare a lemnului, folosirii celorlalte organe ale lemnului (frunza, scoarţa, endocarp, lăstari) ca izvor de materie primă pentru industria chimică, farmaceutică şi ca specie decorativă şi eco-ameliorativă de mare efect.

Reporter: Cum descrieţi nucicultura?

Ovidiu Lazăr: Această ramură pomicolă se ocupă de pomi precum alunul, nucul, castanul comestibil. Este o ramură veche la noi în ţară, care s-a cam distrus în ultimii ani. Acum încercăm din răsputeri să o dezvoltăm, dar merge cam greu pentru că nu avem sprijin de niciun fel. Nucul înseamnă bogaţie, frumuseţe şi ecologie!

Reporter: Cât de profitabilă este cultura nucului?

Ovidiu Lazăr: Este foarte profitabilă, dar timpul de aşteptare până intră pe rod, deci pe profit îi cam sperie pe investitori. Comerţul este mai simplu - cumperi şi vinzi! Când vorbim despre cultura nucului, luăm în calcul timpul de aşteptare...Oamenii se cam grăbesc! Faptul că nucile sunt foarte căutate, automat cultura este aducătoare de profit. Se întreţine foarte uşor şi ieftin...deci veniturile sunt pe măsură.

Reporter: Care sunt beneficiile unei astfel de culturi?

Ovidiu Lazăr: Aşa cum vă spuneam şi mai sus, următoarele atu-uri fac din cultura nucului să fie din ce în ce mai căutată: fructul nu este perisabil,se păstrează foarte uşor, este foarte vandabil şi căutat atât de români, cât şi de străini.

Reporter: Ce suprafaţă cultivabilă aveţi?

Ovidiu Lazăr: Am şase hectare, cu intenţii de dezvoltare.

Reporter: Care este importanţa economică a nucului?

Ovidiu Lazăr: După culegerea unui hectar(ha) de nuci, poţi obţine o producţie de 4-6 tone. Dacă vindem nucile în coajă, obţinem un venit de 5000-6000 de euro. În schimb, dacă vindem miezul, obţinem 10.000 de euro.

O altă modalitate de câştig presupune presarea miezului de nucă, din care obţinem ulei, care este foarte valoros. Un kilogram de ulei este aproximativ 700 de lei. Din cinci tone de nucă se obţin 2,5 tone miez şi cam 1,5 tone de ulei. Transpunând aceste lucruri în cifre, obţinem 22.500 euro/ha.

La un nuc se mai folosesc şi frunzele la ceaiuri, mugurii masculi la tincturi, coaja de nuc la vopseluri şi lemnul, dar abia atunci când se epuizează şi trebuie sacrificat.

Reporter: Cum descrieţi acest arbore?

Ovidiu Lazăr: Nu degeaba se numeşte pomul rege. Nucul, cu denumirea lui latinească Juglans Regia, este cu adevărat un rege peste ceilalţi pomi fructiferi prin măreţia lui ca pom, dar şi prin importanţa sa alimentară, terapeutică şi economică. Nucile constituie un aliment complet şi concentrat conţinând între 52-77% substanţe grase, 12-25% substanţe proteice, 5-24% hidraţi de carbon, 1,3-2,5 % substanţe minerale (Cu, Zn, K, Mg, P, S, Fe, Co) şi importante vitamine: A, B1, B12, B6, C, P. Nucul face parte integrantă din viaţa şi fiinţa noastră naţională şi a-l lăsa să se ofilească sau, să se piardă, ar însemna să ne pierdem pe noi înşine la toate cele trei timpuri - trecut, prezent şi viitor. El ne-a însoţit existenţa de-a lungul secolelor, ne-a păzit şi înnobilat casele, ne-a ajutat cu hrana, lemn şi umbră, ne-a ţinut prietenie la botez, cununie şi adormire veşnică.

Reporter: Ce "atenţii" necesită nucul?

Ovidiu Lazăr: Nu este un pom pretenţios, în comparaţie cu alţii. În schimb, are particularităţile lui. Apa trebuie să fie aplicată cu moderaţie, pentru că nucul nu acceptă solurile umede şi grele. Îi place lumina şi aerul.

Reporter: Câte soiuri se cultivă în România? Care este diferenţa dintre ele?

Ovidiu Lazăr: Se cultivă multe soiuri, mai ales că pot pătrunde în ţară unele valoroase. Diferenţa dintre ele este legată de productivitate. Sunt două categorii - soiuri cu fructificare terminală, adică la terminarea crengii, cu productivitate mică de 2-2,5 t/ha şi soiuri cu fructificare laterală (ca prunii, merii), cu productivitate sporită de până la 6-8 t/ha. Soiurile franceze sunt singurele cu această fructificare laterală. Noi nu avem soiuri româneşti cu fructificare laterală.

Reporter: Este ţara noastră un producător important de nuci al Uniunii Europene?

Ovidiu Lazăr: Ţara noastră a fost un mare producător de nucă, dar cum spuneam livezile s-au distrus şi acum suntem mult în urmă. De aceea, îmi doresc să încercăm să refacem această cultură. Pentru România ne trebuie cam 10.000 de hectare de nuc pentru a face faţă cerinţelor interne şi de export. Nu ştiu dacă există 1.000 de ha plantate în acest moment.

Reporter: Care sunt cele mai importante beneficii pentru a începe o afacere în agricultură?

Ovidiu Lazăr: Citez o vorbă a unui bătrân "Măi tată, nu ştiu eu ce este criza asta financiară, dar să ştii că ţara noastră este bogată în pământ, avem pământuri hrănitoare. El (pământul) ne-a salvat şi din primul şi din al doilea război. Deci, tot agricultura ne poate salva, ridica, dezvolta. Ce păcat că noi îl vindem străinilor!"

Reporter: Cum descrieţi fermierul român?

Ovidiu Lazăr: Este harnic,muncitor, dar foarte puţin apreciat atât din punct de vedere al muncii, cât şi din punct de vedere al produselor lui. Ar face multe, dar nu este sprijinit, ajutat.

Reporter: În cât timp poţi ajunge la profit, prin cultura de nuci?

Ovidiu Lazăr: Nucul intră pe rod chiar din primul an, dar la 8-9 ani, adică la maturitate, ajunge şi nucul la producţia promisă de fiecare soi în parte.

Reporter: Care sunt direcţiile de dezvoltare ale afacerii dumneavoastră?

Ovidiu Lazăr: Crearea unei baze de recepţie pentru nucă şi implicarea în valorificarea produselor din ramura nuciferă. Totodată, ca şi preşedinte al Asociaţiei Cultivatorilor de Nucifere din România, va trebui să mă implic în sprijinirea acestor cultivatori.

Reporter: Vă mulţumesc pentru timpul acordat!

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. foarte interesant, ma bucur ca ati facut acest interviu

    Multumesc frumos!

    as dori sa cunpar 10 bucati de nuc cum pot sa iau legatura cu dumneavoastra

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb