Ovidiu-Nicolae Gheorghe, consilier de stat: "Instrumentele financiare pentru dezvoltarea capacităţilor energetice trebuie discutate cu mediul de afaceri"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 septembrie

Ovidiu-Nicolae Gheorghe, consilier de stat: "Instrumentele financiare pentru dezvoltarea capacităţilor energetice trebuie discutate cu mediul de afaceri"

Realizarea proiectelor din energie reprezintă o prioritate, deoarece energia joacă un rol important în competitivitatea economică şi industrială, a declarat Ovidiu-Nicolae Gheorghe, consilier de stat în Cancelaria Prim-Ministrului.

Ovidiu Gheorghe a afirmat: "Instrumentele financiare de dezvoltare a capacităţilor energetice trebuie puse în acord cu mediul de afaceri. Reindustrializarea României, program guvernamental care va fi finanţat cu 2 miliarde euro - principalele industrii beneficiare urmând a fi siderurgia, metalurgia şi industria prelucrătoare - are nevoie de preţuri competitive la energie, pentru a reuşi să producem în ţara noastră şi să contrabalansăm deficitul balanţei comerciale. Acest program de reindustrializare e obligatoriu să aibă în spate eficienţa energetică, deoarece energia este factor decisiv pentru producţia industrială şi pentru anumite servicii - cum ar fi transportul - cu influenţă majoră în preţul de cost al produselor sau serviciilor. Avem deficit de balanţă comercială din cauza competitivităţii scăzute, a modului de constituire a preţului de cost al produselor, unde energia are un rol foarte important".

Domnia sa a precizat că Guvernul, prin Ministerul Energiei, are în consultare publică strategia energetică naţională, iar rolul Executivului este să îmbine în acest document important punctele de vedere ale mediului de afaceri cu obiectivele din programul de guvernare, pentru ca potenţialul de dezvoltare energetică, industrială şi economică a României să prindă contur în realitate, prin implementarea unor proiecte şi investiţii vitale care să aibă ca scop creşterea competitivităţii în toate domeniile de activitate.

Ovidiu Gheorghe a precizat: "Sunt sătul de cuvântul potenţial. România are potenţial, dar acesta trebuie să se transforme în lucruri realizate, tangibile, indiferent că vorbim de strategii sau politici publice. În privinţa securităţii energetice, aceasta e unul dintre primele obiective ale strategiei energetice, obiective ce trebuie discutate cu stakeholderii pentru că altfel vor fi lucruri puse pe hârtie, fără finalizare. În privinţa energiei, dialogul cu mediul de afaceri este calea pentru ca implementarea strategiei să nu fie formă fără fond".

Consilierul de stat pentru mediul de afaceri din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului a menţionat că ţara noastră are sume importante din fondurile europene pentru proiectele din energie şi este necesar ca, pe modelul de la Ministerul Transporturilor, să se facă şi în energie un salt important în realizarea proiectelor demarate. Legat de energia nucleară, el a amintit declaraţia recentă a premierului Marcel Ciolacu care a afirmat că nuclearul trebuie să fie baza sistemului energetic naţional.

Ovidiu Gheorghe a menţionat şi discuţiile pe care le-a avut recent la Bruxelles, în cadrul unui high-level grup privind implementarea sancţiunilor internaţionale privind Federaţia Rusă, discuţii care s-au axat pe pachetul 14 de sancţiuni, pachet în cadrul căruia energia ocupă un loc important în privinţa sancţiunilor aplicate şi care astfel poate contribui la recesiunea economică a Rusiei.

Consilierul de stat a arătat: "Este o dezbatere la nivel european pruivind independenţa energetică faţă de Rusia, iar România este un caz fericit în care putem să transformăm potenţialul în realitate. Referitor la Rusia, sancţiunile internaţionale referitoare la blocarea resurselor energetice şi blocarea transporturilor de energie au dus la o adaptare a economiei ruse la noua realitate. Astfel autorităţile de la Kremlin au sprijinit construirea de noi capacităţi de producţie în industria chimică, pentru a căror activitate este nevoie de energia produsă în Rusia şi care nu mai este exportată în Europa".

Domnul Gheorghe a concluzionat spunând că la Bruxelles s-a stabilit că este nevoie de foarte mare atenţie privind vectorul sancţiunilor în energie, deoarece este posibil ca statele Uniunii Europene să scape de dependenţa energetică faţă de Rusia, dar să ajungă dependente de fertilizanţi şi alte produse ale industriei chimice din ţara respectivă.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb