Pachetul minimal de servicii medicale: Urgenţe, planificare familială, naşteri, monitorizare lehuze

Companii #Sănătate / 23 decembrie 2013

Pachetul minimal de servicii medicale: Urgenţe, planificare familială, naşteri, monitorizare lehuze

Noul pachet minimal de servicii de sănătate, al cărui proiect a fost lansat în dezbatere publică, duminică, de Ministerul Sănătăţii, include asistenţă medicală de urgenţă, consultaţii de planificare familială, monitorizare gravide şi lehuze, precum şi consultaţii pentru cazuri acute.

"Pachetul minimal de servicii medicale, care se acordă neasiguraţilor, prevede servicii de medicină de urgenţă, servicii de medicină de familie, consultaţii de planificare familială. De asemenea, se va acorda o atenţie deosebită gravidei şi lehuzei, prin acordarea de consultaţii de medicină de familie şi ambulatorie, precum şi asistare la naştere oricărei femei din România", a precizat, duminică, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, potrivit Mediafax.

Astfel, pentru supravegherea gravidei "cu risc scăzut", sunt recomandate opt vizite prenatale de rutină.

Pachetul minimal include, de asemenea, "urmărirea lehuzei la domiciliu la externarea din maternitate şi la 4 săptămâni de la naştere prin consultaţii, recomandarea de investigatii paraclinice, trimiterea la medicul specialist obstetrică-ginecologie", precum şi "educaţie pentru alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni şi consilierea pre şi post testare pentru HIV şi lues (sifilis - n.r.) a femeii gravide".

Conform aceluiaşi proiect, consultaţiile pentru acordarea serviciilor de planificare familială constau în consilierea persoanei privind planificarea familială şi indicarea unei metode contraceptive.

La capitolul servicii medicale în asistenţa medicală ambulatorie, pachetul minimal include: servicii medicale pentru cazurile medicale acute, supraveghere şi depistare de boli cu potenţial endemo-epidemic şi consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii la risc şi lehuziei.

"Consultaţia medicală pentru cazurile acute se acordă în limita competenţei şi a dotării tehnice a cabinetului medical în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea medicul specialist. În cazul urgenţelor medicale care depăşesc competenţa se asigura acordarea asistenţei medicale de urgenţă adecvată până la transferul pacientului prin sistemul de urgenţă 112 sau prin mijloace proprii cu bilet de trimitere pentru internare în spital pentru cazurile care depăşesc posibilităţile de rezolvare în ambulatoriul de specialitate, dar care nu pun viaţa în pericol. Internările de urgenţă în spital se fac doar prin unităţile de primiri urgenţă şi nu se decontează în ambulatoriu, fiind obligatorie acordarea asistenţei medicale la nivelul competenţei până la transferul acestora către UPU în vederea investigării şi a internării", prevede proiectul.

În acelaşi proiect se menţionează că depistarea bolilor cu potenţial endemo-epidemic "include, după caz, examen clinic, diagnostic prezumtiv şi trimiterea la spitalele de specialitate pentru confirmare şi tratament".

În privinţa serviciilor în spitale, proiectul pachetului minimal prevede ca în situaţia în care pacientul nu poate dovedi calitatea de asigurat, cu excepţia unităţilor, compartimentelor de primiri urgenţă şi a altor structuri de primiri urgenţe (camere de gardă acolo unde nu există UPU/CPU) unde calitatea de asigurat nu trebuie dovedită, unităţile acordă servicii pentru cazurile medicale de urgenţă, având obligaţia să evalueze situaţia medicală a pacientului şi să îl externeze dacă serviciile medicale de urgenţă nu se mai justifică.

"La solicitarea pacientului, se poate continua internarea, cu suportarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale spitaliceşti de către acesta", se mai arată în proiectul pachetului minimal.

Ministrul Sănătăţii a explicat că serviciile de spitaliceşti pentru cetăţenii neasiguraţi vor include servicii medicale pentru toate cazurile de urgenţă, dar şi pentru bolile cu potenţia endemo-epidemic.

Potrivit ministrului, pachetele vor putea produce efecte reale numai după introducerea şi funcţionarea cardului electronic de asigurat şi a dosarului electronic şi după o înăsprire a controalelor la furnizorii de servicii medicale.

Proiectul este în dezbatere publică până în 22 ianuarie.

Noul pachet de bază: O consultaţie preventivă la trei ani pentru persoanele între 18 şi 39 de ani

Noul pachet de bază prevede o singură consultaţie preventivă la trei ani, făcută de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice între 18 şi 39 de ani şi cel mult două consultaţii în trei luni în cazul pacienţilor "cu risc normal" care au o problemă nouă sau acută de sănătate.

Forma finală a pachetului de bază şi a celui minimal a fost lansată în dezbatere publică, duminică, de Ministerul Sănătăţii, ministrul Eugen Nicolăescu subliniind, într-o conferinţă de presă, că proiectul prevede "în mod deosebit" trecerea de la medicina spitalicească la cea prespitalicească şi de prevenire şi depistarea precoce a bolilor, pentru a "descărca" spitalele de servicii nejustificate, arată Mediafax.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că pachetul de bază avea nevoie de acordul scris al Comisiei Europene.

Astfel, noul pachet de bază, destinat pacienţilor asiguraţi, cuprinde: servicii medicale de urgenţă; servicii de prevenţie - numărul şi tipul consultanţiilor/ analizelor de evaluare a riscului, urmărirea periodică a persoanelor cu risc de îmbolnăvire; medicina de familie - număr de consultaţii, creşterea numărului de servicii care pot fi acordate de medicii de familie; servicii în ambulatoriul de specialitate - consultaţii (numărul şi frecvenţa pe specialităţi), servicii paraclinice (laborator - tipuri de analize), imagistică (numărul şi frecvenţa); servicii de spitalizare (translatare din internarea continuă spre ambulatoriul de specialitate şi internarea de zi); îngrijiri medicale la domiciliu şi îngrijiri paliative la domiciliu; medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, precum şi materiale sanitare specifice pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sănătate cu scop curativ.

În categoria serviciilor medicale esenţiale - altele decât cele pentru cazurile de urgenţă medico-chirurgicală -, consultaţiile preventive pentru cei în vârstă de până la 18 ani se vor acorda astfel: la externarea din maternitate şi la 1 lună - la domiciliul copilului; la 2, 4, 6, 9, 12,15,18, 24, 36 luni; o dată pe an de la 4 la 18 ani.

Pentru supravegherea gravidei cu risc scăzut, este recomandat un număr de 8 vizite prenatale "de rutină".

Pachet de bază prevede şi "urmărirea lehuzei la domiciliu: la externarea din maternitate şi la 4 săptămâni de la naştere prin consultaţii, investigaţii paraclinice, trimitere la medicul specialist obstetrică-ginecologie". De asemenea, se precizează că investigaţiile paraclinice şi tratamentele specifice sarcinii sunt eligibile în intervalul de timp de la momentul în care gravida este luată în evidenţă de către acesta şi până la 4 săptămâni de la naştere. Sunt prevăzute totodată educaţie pentru alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni şi consilierea pre şi post testare pentru HIV şi lues (sifilis) a femeii gravide.

Persoanelor între 18 şi 39 de ani care nu prezintă simptome beneficiază de o singură consultaţie preventivă la trei ani, cu menţiunea că "episodul de prevenţie" poate cuprinde 1-2 consultaţii succesive şi setul de investigaţii la frecvenţa recomandată pentru grupa de vârstă şi sex.

Pentru cei în vârstă de cel puţin 40 de ani, prevenirea poate conţine 1-2 consultaţii succesive plus setul de investigaţii.

Episoadele anuale de îngrijire cronică cuprinde 1-2 consultaţii anuale, în medie, la medicul de familie de supraveghere a evoluţiei bolii, un consult anual de specialitate, un set de explorări elective de 1-2 ori/an şi prescrierea regulată a medicaţiei.

Noul pachet de bază defineşte şi "episodul de îngrijire acută", a cărui durată este de cel mult trei luni.

Astfel, pentru probleme de sănătate nou apărute sau acutizările unor afecţiuni cunoscute, serviciile sunt detaliate în funcţie de gradul de risc al pacientului.

La pacienţii cu risc normal, sunt prevăzute 1-2 consultaţii la medicul de familie/episod, un bilet de trimitere la medicul specialist, 1-4 investigaţii paraclinice elective şi prescriere de medicamente.

În cazul pacienţilor cu risc crescut (comorbidităţi, vârste extreme, categorii vulnerabile), în pachetul de bază sunt menţionate 1-3 consultaţii la medicul de familie/episod, 1-2 bilete de trimitere la medicul specialist, 1-6 investigaţii paraclinice şi prescriere de medicamente.

Noul pachet de bază precizează face referire şi la consultaţiile la domiciliu. Consultaţiile la domiciliu acordate de către medicul de familie pacienţilor înscrişi pe lista proprie sunt consultaţii acordate în afara cabinetului pacienţilor nedeplasabili şi copiilor 0-1 an, de pe lista proprie, în timpul programului de lucru. Aceste consultaţii se acordă în limita a maxim 2 consultaţii/episod pentru un episod acut şi maxim 3 consultaţii/an pentru un episod cronic.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Asa cum a spus si Nicolaescu, asta putem asta primiti. Nu primiti cat platiti ci cat avem noi da? Asa ca mai bine puneti-va deoparte bani pentru probleme ca altfel o sa fim ca in Zimbabwe. Si toti tac malc, nu se inflameaza nimeni la programele lui Nicolaescu reloaded si care e un pericol public.

    1. Era bun ministrul ala ungur si boc-basescu, buni ne "rezolvasera" banii din buget la firmele americane de asigurariu si spitalele inchise, smurd si salvare pe langa primarii! In primele luni au murit 35.000 de oameni cu zile in timp ce cu banii sanatatii ei faceau parcuri in paduri , stadioane in panta si parti la soare!! ar trebui acuzati de genocid si impuscati!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb