CEMACON a înregistrat o creştere de 41% a cifrei de afaceri brută, anul trecut faţă de 2018, ajungând la 143,61 milioane lei . În 2019, compania şi-a majorat profitul operaţional cu 35,08% până la 50,38 milioane lei, profitul net fiind mai mare cu 23,03%, respectiv 33,07 milioane lei, conform unui comunicat de presă.
Liviu Stoleru, Director General şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie CEMACON SA, a declarat: "Anul 2019 a fost vârful unui ciclu de creştere care, pentru CEMACON, a început în 2011, după ce am preluat conducerea companiei. Rezultatele financiare obţinute sunt recorduri nu doar pentru CEMACON, ci pentru întreg sectorul în care operăm: rata profitului operaţional de 35.08% sau a profitului net de 23.03% sunt repere specifice unor sectoare mai privilegiate şi cu un nivel al competiţiei mai redus decât în sectorul materialelor de construcţii".
Compania a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri brute cu 41% comparativ cu anul 2018, depăşind pragul de 157,200,000 lei. Raportat la anul 2018, ponderea veniturilor din blocuri ceramice şi mărfuri a rămas similară, mai informează sursa.
Liviu Stoleru a adăugat: "Contextul de piaţă s-a menţinut pozitiv în 2019, chiar dacă ritmul de creştere a cererii de materiale de construcţii s-a plafonat raportat la anul anterior.
Investiţiile de peste 10 milioane de euro în tehnologii de ultimă generaţie, făcute în ultimii trei ani, ne-au permis să ne consolidăm rezultatele financiare şi să punem în practică unul din cele mai frumoase proiecte ale noastre şi anume lansarea portofoliului de cărămizi cu vată bazaltică EVOCERAMIC VB. Am trecut astfel de la fabricarea cărămizilor la oferirea de soluţii de zidărie cu valoare adăugată şi beneficii reale pentru clienţii noştri, cum ar fi izolarea termică şi fonică garantate pe viaţă.
Totodată acestea au condus la o triplare a profitului operaţional şi o creştere cu 70% a cifrei de afaceri".
Aceeaşi perioadă a însemnat câştigarea de finanţări nerambursabile de mai mult de 9 milioane lei care au facilitat şi accelerat investiţii semnificative în soluţii de eficientizare energetică şi în dezvoltarea resurselor umane din companie.
1. Rectificare articol
(mesaj trimis de Un om în data de 05.03.2020, 02:06)
Profitul Net a crescut cu circa 70%, nu 23% cum este menționat in articol, de la circa 18 milioane RON in 2018, la circa 33 miloane RON in 2019. 23% , menționat ca și creștere a profitului in articol este de fapt marja neta, ceea ce este și menționat spre finalul articolului. Cu noile rezultate CEON se tranzacționează momentan la PER de 5,6 și PBV de 1,1. Având in vedere ca rapoartele KPMG arată ca mediana sectorului dpdv PER in sectorul materialelor de construcții este de circa 9, iar Cemacon este performerul sectorului, ceea ce ii permite o evaluare din partea investitorilor in zona superioară mediei, circa 10-11. Aceasta situație lasă loc cotației de a se aprecia cu 100% Pentru a recupera discountul momentan, nedigerat încă de investitori după proaspăt publicatele rezultate financiare. Un alt factor ce va putea susține creșterea cotației este inevitabila accelerare a profitabilității odată cu intrarea in funcțiune a centralei electrice construită cu fonduri europene, creșterea profitabilității s-ar putea situa la 10%. Suplimentar inflația accelerează in domeniul materialelor de construcții, fiind estimat ca in ultimul timp prețurile la cărămida au crescut cu circa 20%. O continuare a creșterii prețurilor, împreuna cu volumul livrărilor și creșterea eficientei energetice ar putea duce profitul pe acțiune de la un EPS de 0.066 după rezultatele pe 2019, in jur de 0.09, Asumând o creștere a profitului net spre 45 milioane anul acesta. Evaluând societatea la un PER de 11 valoarea acțiunii ar putea ajunge la 1 leu. Suplimentar exista posibilitatea delistării, având in vedere faptul ca acționarul majoritar, Dedeman a ajuns deja la 90%, probabilitatea a crescut dramatic fata de vremurile in care deținea 50% sau 80%. In cazul unei evaluării independente valoarea societății s-ar situa mai degrabă in range-ul 0.7 - 1, peste care s-ar putea Adaugă un premium de zeci de procente. O astfel de Operațiune din partea Dedeman le-ar scoate din buzunar 10 milioane de euro, bani cu care ar achiziționa pachetul de 10% deținut de minoritari, după care Ar putea recupera toți banii acordând integral profitul societății ca dividende. Un stop loss pentru o Tranzacție speculativa ar putea fi setat la 0.33, valoarea capitalurilor proprii pe acțiune, ceea ce ar situa raportul câștig/risc la circa 3/1 (1/0.37).
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Un alt om în data de 08.03.2020, 17:05)
Interesant.
Rapoartele KPMG se refera la Romania sau cum? Banuiesc ca da, din moment ce Cemacon ar fi performerul...