PÂNĂ LA FINALUL ANULUI KMG Rompetrol Development investeşte 8,3 milioane dolari în benzinăriile de la noi

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 4 decembrie 2019

KMG Rompetrol Development investeşte 8,3 milioane dolari în benzinăriile de la noi

KMG Rompetrol Development, vehiculul investiţional al Fondului de Investiţii în Energie Kazah-Român, vrea să finalizeze investiţii de 8,3 milioane dolari în lanţul de benzinării din ţara noastră, până la finalul anului, potrivit unui comunicat de presă. Acesta arată, printre altele: "Până la finele acestui an, KMG Rompetrol Development estimează finalizarea altor 6 noi staţii situate în localităţile Cluj şi Bucureşti, nivelul investiţional ridicându-se la 8,3 milioane de dolari. Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român şi-a propus să atingă în următorii 5 ani o reţea de 84 benzinării in România (achiziţia şi modernizarea de staţii existente, construcţia de noi staţii), care vor asigura crearea a peste 1.000 de noi locuri de muncă, peste 5.000 de persoane implicate în diverse faze de dezvoltare (design, execuţie, construcţie) şi peste 1.200 parteneri comerciali".

Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român a inaugurat, ieri, o nouă benzinărie în judeţul Timiş, o investiţie de circa 1,3 milioane de dolari, care asigură crearea a 16 noi locuri de muncă, arată un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român a deschis, recent, o altă unitate în localitatea Târgu Mureş, iar noua staţie din judeţul Timiş este situată în localitatea Ghiroda, un nod important pentru traficul rutier din regiune - legătura cu aeroportul şi centura Timişoarei, autostrada A1, dar şi cu drumul european E70 spre Lugoj.

Iskander Abdibaitov, directorul general al Fondului de Investiţii în Energie Kazah-Român, a declarat: "Fondul de Investiţii a aprobat în februarie două proiecte majore - construcţia unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia şi dezvoltarea unei reţele de benzinării pe plan local. Prin eforturile susţinute din partea celor doi unici acţionari (SAPE şi KMG International) am reuşit să atingem şi să operăm în prezent un număr de 20 de benzinării, iar până la finele anului ne-am propus să finalizăm alte 6 staţii şi să începem lucrările la alte 4 unităţi".

În prezent, fondul, prin vehiculul investiţional (SPV) KMG Rompetrol Development SRL, deţine 20 de benzinării sub brandul Rompetrol, care comercializează exclusiv gama de carburanţi auto Efix produşi de rafinăria Petromidia Năvodari, parte a Rompetrol Rafinare - ce operează şi rafinăria Vega Ploieşti şi divizia de petrochimie - unicul producător intern de polimeri, fiind deţinută în principal de KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%), se mai arată în comunicat.

Locurile de muncă create de cele 20 de benzinării se ridică la 320, iar printre facilităţile oferite de acestea se numără skid gaz petrolier lichefiat auto (5 unităţi), dispozitiv alimentare AdBlue (7 unităţi), puncte de încărcare electrică - serviciu oferit gratuit (6 unităţi) şi o unitate cu spălătorie auto.

Construirea unei noi centrale în cogenerare la Midia - un alt proiect al Fondului de Investiţii în Energie Kazah-Român

Un alt proiect investiţional vizat de Fond îl reprezintă construirea unei noi centrale în cogenerare la Midia prin vehiculul investiţional (SPV) - Rompetrol Energy SA, unde va fi acţionarul majoritar alături de KMG International, Rominserv şi Uzina Termoelectrică Midia.

Iskander Abdibaitov a adăugat: "Construcţia centralei este un proiect important, nu doar pentru localitatea Năvodari şi platforma Petromidia, ci şi pentru sectorul energetic intern prin stabilizarea producţiei şi a distribuţiei de energie electrică în regiunea Dobrogea. Interesul pentru noua unitate este reflectat şi de cele 17 companii locale şi internaţionale care şi-au arătat interesul pentru a deveni furnizori de echipamente şi soluţii tehnologice. La finele lunii octombrie s-a încheiat termenul limită pentru depunerea ofertelor tehnice şi financiare, sperăm ca în perioada următoare să finalizăm procesul de selecţie a unui contractor pentru partea de EPC (Engineering, Procurement and Construction)".

Cu o perioadă de implementare de patru ani, centrala de cogenerare (de producere combinată de energie electrică şi termică) va respecta cele mai înalte standarde tehnologice, de eficienţă energetică şi protecţie a mediului. Aceasta va asigura agent termic şi apă caldă menajeră pentru locuitorii oraşului Năvodari, iar pentru platforma Petromidia - energie electrică şi abur tehnologic pentru susţinerea activităţilor de obţinere a produselor petroliere, a mai transmis Fondul.

Cu o durată de şapte ani, fondul kazah - român are un nivel investiţional estimat de aproximativ 1 miliard de dolari şi vizează dezvoltarea de proiecte energetice pe plan local.

În luna februarie, Consiliul de Administraţie a aprobat de principiu principalele investiţii ale Fondului în perioada următoare - atragerea/alocarea a circa 230 milioane de dolari pentru construcţia unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia şi dezvoltarea unei reţele de benzinării pe plan local.

Principala prioritate a fondului vizează dezvoltarea proiectelor energetice, contribuind, astfel, pozitiv la dezvoltarea sectorului energetic din Româ-nia, precum şi la consolidarea securităţii energetice a ţării prin diversificarea surselor de aprovizionare cu petrol şi la consolidarea unui climat investiţional favorabil în România.

Schimbări la vârful KazMunayGas

Beimbet Shayakhmetov este noul CEO al KMG International. Alik Aidarbayev, Preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei JSC NC KazMunayGas, l-a prezentat, în timpul unei vizite de lucru la Bucureşti, pe noul CEO al KMG International N.V. ("KMGI") - Beimbet Shayakhmetov, care îl succede pe Zhanat Tussupbekov în această funcţie.

Alik Aidarbayev a afirmat că schimbările în managementul KMGI sunt realizate ca parte a procedurii de rotaţie a managementului şi că lui Zhanat Tussupbekov i-a fost propus să lucreze în biroul central al KazMunayGas.

În acest context, preşedintele Consiliului de Administraţie al KazMunayGas a declarat: "După zece ani de integrare în structura KazMunayGas, KMGI a realizat transformări de înaltă calitate. Principalul obiectiv strategic al achiziţionării unui activ străin a fost extinderea prezenţei noastre internaţionale şi crearea unui coridor de trans-port direct pentru a intra pe pieţele europene. Astăzi, KMG International este o companie în continuă creştere, a cărei dezvoltare susţinută are ca scop diversificarea afacerii şi creşterea cotei de piaţă pe canalele de distribuţie cu marjă ridicată pentru materiile prime şi produsele petroliere din Kazahstan. În primul rând, acest lucru a fost posibil datorită CEO-ului companiei, Zhanat Tussupbekov, în perioada mandatului căruia, pentru prima dată în mulţi ani, KMG International a reuşit să obţină profit pentru acţionar şi să realizeze toate planurile şi sarcinile care i-au fost atribuite".

Beimbet Shayakhmetov are o experienţă vastă în grupul de companii KazMunayGas, ocupând funcţii de conducere în sectoarele de producţie de petrol şi transport de petrol şi gaze, se arată într-un comunicat al KMGI.

Noul CEO a primit sarcina de a continua implementarea strategiei de dezvoltare, inclusiv proiectele strategice din cadrul Fondului de Investiţii în Energie Kazah-Român.

Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român a fost înfiinţat la finele lui octombrie 2018 şi reprezintă un parteneriat strategic pentru dezvoltarea sectorului energetic din România, cei doi acţionari ai acestuia fiind Minis-terul Energiei prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), companie deţinută 100% de statul român, şi Grupul KMG Internaţional.

Preşedintele Directoratului SAPE, Bogdan Stănescu, a declarat, pentru Agerpres, că parteneriatul cu Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român înseamnă foarte mult, chiar dacă statul român este acţionar minoritar şi deţine în acest parteneriat doar 20%.

Domnia sa a afirmat: "Investiţiile de 1 miliard de dolari pe teritoriul Româ-niei sunt extrem de benefice atât din punct de vedere social, al locurilor de muncă, cât şi din punct de vedere energetic, pe partea de siguranţă energetică în România. Pe partea de petrol şi gaz, petrol, şi pe partea energetică, pentru că fondul va dezvolta proiecte şi pe partea de energie. Având în vedere că în acest moment piaţa românească de energie încă poate accepta foarte multe proiecte care să consolideze, să aducă o siguranţă în plus sistemului energetic din România, cum este proiectul de la Midia, o staţie de cogenerare este benefică asigurând aburul şi energia pentru Năvodari, dar şi pentru Rompetrol, în parteneriat cu statul român, prin Ministerul Energiei. Noi vrem să dezvoltăm mai multe proiecte în energie, pe cogenerare, de mix energetic, pe parte de eoliene, de distribuţie şi de furnizare de energie electrică, chiar prin societatea pe care o conduc, cu alţi parteneri, chiar cu companii de stat. În acest moment sunt în construcţie, iar roadele le vom vedea spre finele anului viitor. Suntem pe piaţă, CEZ este cel care a ieşit în piaţă cu vânzare, să facă studii în România şi suntem interesaţi să participăm şi noi în acest proiect".

Potrivit domnului Stănescu, parteneriatul creează circa 1.000 de locuri de muncă la nivelul celor 66 de noi staţii care se vor deschide în această perioadă, dar mai sunt şi proiectele pe energie, prin care numărul locurilor de muncă se va dubla sau tripla.

"În domeniul energetic, specialiştii în domeniu sunt în formare, cei care sunt deja la un anumit nivel se apropie de vârsta de pensionare şi trebuie să lase în loc noi specialişti pe care să-i creăm, să-i formăm, pentru că sis-temul energetic este unul foarte frumos, care aduce şi roade pentru statul român", a conchis Bogdan Stănescu.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb