Pandemia de Covid 19 - ameninţare sau alarmă falsă?

George Marinescu
Ziarul BURSA #Miscellanea #Sănătate / 16 iunie 2020

Pandemia de Covid 19 - ameninţare sau alarmă falsă?

În Germania au existat scurgeri de informaţii potrivit cărora noul coronavirus ar fi o alarmă falsă

Adrian Marinescu: "Specialiştii germani evidenţiază faptul că s-a exagerat cu privire la modalitatea de abordare a noului coronavirus"

Alexandru Rafila: "Documentul nemţilor a fost speculat de mass-media"

De la articolul "Revenim la normal sau nu?" publicat în ziarul BURSA în urmă cu circa o săptămână, în care subliniam că pandemia se comportă ca un montagne rousse, numărul îmbolnăvirilor raportate în ţara noastră a fost într-o continuă urcare, ieri, fiind anunţată o scădere bruscă a acestora.

În timp ce la noi autorităţile avertizau, săptămâna trecută, că pandemia de Covid 19 nu este o glumă, ci, dimpotrivă, riscul de răspândire a crescut odată cu relaxarea restricţiilor, în Germania au existat scurgeri de informaţii potrivit cărora noul coronavirus ar fi o alarmă falsă.

Un document întocmit de mai mulţi experţi medicali din Germania susţine care are 93 de pagini denunţă măsurile adoptate de autorităţile germane împotriva noului coronavirus.

Pasajele cele mai controversate ale documentului în cauză vorbesc despre faptul că pericolul reprezentat de COVID 19 a fost supra-estimat, iar virusul nu depăşeşte nivelul considerat normal în ceea ce priveşte ameninţarea sănătăţii publice, dovedind că măsurile adoptate pentru prevenirea răspândirii acestui virus au fost exagerate. Persoanele care mor din cauza COVID-19 sunt cele care, statistic vorbind, ar fi murit în acest an din cauza altor afecţiuni, mai arată documentul nemţilor.

La noi, raportările din ultima săptămână privind noile cazuri de persoane infectate cu Sars-Cov 2 au iscat din nou discuţii cu privire la manipularea datelor de către autorităţi, mai ales că, în urmă cu zece zile, nimic nu anunţa vârful de 320 de cazuri înregistrat duminica trecută. Ieri, a urmat o cădere bruscă de aproape 50%, fiind înregistrate 166 de cazuri no. Avem, conform Grupului de Comunicare Strategică, peste 564.000 de teste prelucrate, dar nu ştim exact câte persoane au fost testate, deoarece sunt cetăţeni care au fost testaţi de mai multe ori, prin prisma profesiei pe care o exercită. Dacă luăm, de exemplu, toate cele 16 formaţii de fotbal din Liga I, care au o medie de peste 25 de jucători, la care se adaugă staff-ul tehnic, oficiali şi alţi angajaţi, şi care au efectuat peste cinci testări de fiecare persoană, ar reieşi că dintre cele 564.000 de teste, câteva mii aparţin numai celor din fotbal. La care s-ar adăuga testele efectuate sportivilor de performanţă care au reînceput pregătirea, testările repetate ale cadrelor medicale, ale funcţionarilor din administraţia publică, membrilor guvernului etc.

Referitor la acest aspect, medicul epidemiolog Adrian Marinescu, de la Institutul Naţional Matei Balş, ne-a spus că ar fi fost logic să se facă diferenţe pe testări şi să fie raportate toate testările noi, nu persoanele care se retestează. Adică ar fi trebuit raportate doar primele testări ale persoanelor respective.

Tot acest calcul simplu ne-ar arăta că, în realitate, ar fi fost testate până în acest moment aproximativ 100.000 - maximum 150.000 de persoane dintr-un total al populaţiei de aproape 19 milioane de cetăţeni.

Prin prisma acestor cifre, situaţia prezentată de autorităţi este departe de a fi una dătătoare de speranţă, atât timp cât nu ştim exact numărul persoanelor testate. Iar acest lucru dă naştere la speculaţii, mai ales prin prisma apariţiei unor materiale de presă, printre care şi raportul întocmit de specialiştii germani, în care se arată că există exagerări cu privire la noua pandemie.

Referitor la situaţia din ţara noastră, doctorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, susţine că raportarea de ieri - de 166 de noi cazuri - trebuie analizată prin prisma faptului că duminică se efectuează mai puţine testări.

"Este evident că ne aflăm pe un trend ascendent, iar acest lucru se observă dacă luăm în calcul media pe ultimele trei zile. În opinia mea, acest trend a fost cauzat de creşterea activităţilor sociale, economice şi de relaxarea totală a cetăţenilor, care au primit mesaje contradictorii şi care au considerat că scăderea iniţială a numărului de cazuri înseamnă că pandemia a trecut. Este evident că transmiterea comunitară a noului coronavirus continuă. Este clar că, în funcţie de cum ne vom comporta fiecare, vom avea o vară mai mult sau mai puţin liniştită", a declarat doctorul Alexandru Rafila pentru Ziarul BURSA.

În privinţa raportului întocmit de specialiştii germani şi care a apărut în presă săptămâna trecută, Alexandru Rafila a precizat că este vorba despre un document care a fost speculat de mass-media şi care nu reprezintă un punct de vedere oficial al Ministerului Federal al Sănătăţii din Germania.

Calendarul relaxării continuă, deşi situaţia este incertă

Chiar dacă este de acord cu faptul că trebuie să avem în continuare măsuri de protecţie, doctorul Adrian Marinescu, medic epidemiolog la Institutul Naţional Matei Balş, susţine că, în afara cifrelor prezentate în ultimele zile, ar trebui să fie cunoscuţi mai mulţi factori.

"Duminică a fost o creştere mult prea mare, dar eu cred că ţine şi de raportare, pentru că unele sunt făcute cu întârziere. Ar trebui să facem o medie pe minimum trei zile. Întotdeauna contează să se raporteze la numărul de teste efectuate în ziua respectivă, deoarece trebuie să ştim care este indicele de pozitivitate. Au fost zile când se făceau 5000 de teste, iar săptămâna trecută media a fost între 12.000 şi 15.000 de teste efectuate zilnic. Când vii cu măsuri de relaxare este clar că trebuie să te aştepţi la o creştere de cel mult 30% a numărului de cazuri comparativ cu cele înregistrate în săptămâna dinaintea relaxării. În opinia mea, probabil că raportarea de duminică nu este reală, dar acest lucru nu înseamnă că autorităţile manipulează datele, deoarece acest lucru nu le-ar folosi din punct de vedere politic. Prelungirea stării de alertă nu este un avantaj pentru politicieni", ne-a declarat Adrian Marinescu.

Domnia sa consideră că ar fi mai bine ca, la începutul fiecărei săptămâni, să se facă o medie a ultimelor şapte zile, pentru a cunoaşte situaţia exactă în care ne aflăm: "Totuşi este clar că situaţia actuală nu este ceea ce ne-am dorit, pentru că era logic ca scăderea să continuie şi să fie mai mare. Nu este normal ca în Germania să fie mai puţine îmbolnăviri decât în România. Măsurile de relaxare sunt luate pentru că scade numărul de cazuri, iar dacă am văzut că timp de trei zile acesta a crescut, poate ar trebui să fie gândite altfel. Din păcate, este un calendar al relaxării, aprobat în 15 mai, care se respectă, cu care sunt de acord, cu condiţia ca situaţia privind numărul de cazuri să fie în parametrii stabiliţi pentru acest lucru. În acest moment este clar că lumea a respectat mai puţin restricţiile şi recomandările, imediat după ridicarea stării de urgenţă şi acest lucru s-a văzut după primele perioade de relaxare din 15 mai şi din 1 iunie"

Specialistul ne-a mai spus că ar trebui să ne îngrijorăm, "deoarece situaţia este încă incertă" şi consideră că în următoarele două săptămâni nu ar fi logic să mai avem 300 de cazuri noi pe zi. Mai ales că, la un moment dat, se discuta despre faptul ca, de la 1 august, să se renunţe la purtarea măştii de protecţie, dacă numărul de cazuri va continua să scadă, ceea ce, în actualele condiţii, nu mai pare sigur.

Doctorul Adrian Marinescu ne-a mai spus: "Cu toate acestea, oamenii nu ar suporta reintroducerea restricţiilor, iar o reinstaurare a stării de urgenţă este de neconceput pentru că ar genera un val de proteste din partea societăţii civile. Ei se gândesc că trebuie să avem o curbă descendentă şi nu acceptă nicio creştere a numărului de cazuri. Din cauză că populaţia a fost presată în starea de urgenţă, acum cetăţenii au tendinţa să nu mai respecte nimic, nici măcar o recomandare. De aceea, nu trebuie să ne batem joc de orice măsură de relaxare luată. Eu consider că, după noua relaxare începută în 15 iunie, săptămâna aceasta este foarte importantă. Abia la începutul săptămânii viitoare vom putea trage concluziile cu privire la evoluţia pandemiei în ţara noastră, iar eu cred că vom avea o curbă descendentă".

Legat de raportul prezentat de specialiştii germani, Adrian Marinescu susţine că aceştia se referă la faptul că s-a exagerat cu privire la modalitatea de abordare a noului coronavirus, lucru care este real, conform medicului de la Matei Balş.

"Mass-media a prezentat încă de la început acest virus ca fiind unul ucigaş, deşi din punct de vedere ştiinţific nu se poate spune acest lucru. Este adevărat că există un număr de decese, mai ales la anumite categorii de vârstă, dar nu putem vorbi despre un virus general ucigaş. Cred că mass-media cunoştea lucrurile din punct de vedere ştiinţific, dar a preferat ca să prezinte situaţia mai grav decât era în realitate, chiar dacă nu vorbim despre un simplu virus gripal", arată doctorul Adrian Marinescu.

În privinţa unui eventual val doi al pandemiei, Adrian Marinescu precizează că acesta se poate produce oricând şi va fi constatat doar atunci când vom avea zilnic 400 sau 500 de cazuri noi de infectare cu Sars-Cov 2.

PSD: Stare de alertă, condiţionată

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat ieri că social-democraţii au decis să nu voteze prelungirea stării de alertă cu mai mult de 15 zile. Întrebat în mod repetat dacă PSD va accepta prelungirea stării de alertă, Ciolacu a spus că nu poate anunţa o decizie pentru că nu există o propunere formală a guvernului.

Marcel Ciolacu a precizat: "Deoarece nu avem nici o analiză de risc, nici o propunere a guvernului de prelungire a stării de alertă, nimeni nu ştie peste câteva ore ce se va întâmpla când va expira starea de alertă. Cu certitudine ştim că în spaţiile închise se pot juca păcănele, ştim că în biserici nu se poate intra, nu ştim dacă bolnavii cronici pot merge la tratament în spitale, altele sunt închise - precum spitalul Colentina. Presupun că guvernul va veni să lămurească românii, aşteptăm să vedem propunerea guvernului".

Liderul PSD a spus că parlamentarii social-democraţi vor vota tot ce ţine de sănătatea cetăţenilor şi că nu vor fi de acord cu achiziţiile directe în timpul stării de alertă. Ciolacu a arătat că PSD îşi doreşte o stare intermediară, care să nu depăşească 15 zile.

Întrebat dacă PSD va modifica Hotărârea Guvernului pentru prelungirea stării de alertă, în sensul introducerii de prevederi referitoare la teatre, restaurante sau biserici, Ciolacu a spus că vor fi amendamente cu privire la lăcaşele de cult.

În legătură cu prelungirea stării de alertă, menţionăm că USR a solicitat ieri Guvernului să trimită de urgenţă în Parlament hotărârea necesară, însoţită de analize detaliate care să susţină măsurile propuse.

"E nevoie să avem toate detaliile, în primul rând pentru a nu mai permite PSD şi aliaţilor săi acest joc politicianist şi iresponsabil pe marginea discuţiei legată de prelungirea stării de alertă. E nevoie de o discuţie reală, de cifre. Iată că, după o perioadă în care lucrurile au părut că merg bine, avem mai multe zile la rând cu o creştere destul de serioasă a numărului de cazuri noi. Am văzut de asemenea şi o creştere a numărului de teste. Nu vreau să alimentez fabulaţiile şi speculaţiile legate de numărul de cazuri şi de creşterea testării în ultimele zile. Sper ca guvernul să continue testarea masivă şi în perioada următoare. Este o problemă foarte serioasă de sănătate publică", a declarat deputatul USR Ionuţ Moşteanu într-o conferinţă de presă la Parlament.

El a spus că USR va lua o decizie privind votul asupra prelungirii stării de alertă după ce va primi documentele de la Guvern.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Faptul că nu se comunică publicului, în mod corect și onest, numărul de persoane NOI testate și infectate indica o conspirație masonica de proporții cu acest virus pentru realizarea unor obiective oculte globale.

    Cei reinfectați, daca au fost puși cel puțin odată pe lista, nu ar trebui adăugați din nou, la testare, pentru că altfel mințim populatia cu grafice contrafăcute și cred că asta se întâmplă, asistăm la o manipulare grosolană cu statistici controlate fin condei. 

    1. o data..e corect , in acest context.

      este sau nu este foarte periculos acest virus!?

      de ce ieri China, numai la 30 de cazuri noi a impus acele masuri draconice! 

      China este o dictatura, nu trebuie sa ii calcam pe urme sau sa gasim acolo o sursa de inspiratie pentru masuri totalitare.

    Boala,oricare ar fi ea ,nu este o gluma,dar.ar fi bine sa nu se joace la ”cacealma”si sa se dea informatii corecte(cati oameni au fost testati,proportia la nr. teste efectuate,sa ai ce compara.Iin situatia actuala sunt ”povesti de adormit copii”.

    1. copiii e corect!

    ~Sa controlam verticala si orizontala! Dictatura 37, 3 C! Numerele infectatilor trebuie controlat prin soft-uri speciale! E ORDIN MONDIAL! TV-urile sunt ale NOASTRE! GAZETELE LA FEL!!! Trebuie sa vindem masti, sa controlam populatia lipsita de o medicina veritabila a regenerarii SA-I BAGAM LA AREST LA SPITAL PE REZISTENTI! II PUTEM TINE INDEFINIT ACOLO, ARANJAM CU DOCTORII NOSTRI SA LE IASA TESTELE POZITIVE LA INFINIT!!! SA ADMINISTRAM VACCINUL NOSTRU, SA INCHIDEM GRANITELE!! Cativa elevi cu 37, 6 Celsius fusesera dati afara, aveau sa piarda liceele bune! Poate ca aveau altceva, nu SARS Cov-2! Erau, in plus, trimisi in carantina, deveneau PARIA! ~ ASA ISI PUNEAU LA PUNCT PLANUL REGIZORII DIN UMBRA!!!

    Nu am citit respectivul raport secret german. Dar, sunt absolut sigur ca au fost extrase din el fragmente care sa alimenteze scepticismul. S-a facut de foarte multe ori asa, inclusiv cu un raport din Danemarca, ceva legat de o clinica de donat sange si testele ei.

    Deci acel extras dintr-un raport este o NON-STIRE, este un NON-FAPT, este o manipulare. 

    Iar porcaria sinistra despre faptul ca boala Covid a omorat oameni care oricum ar fi murit in urmatoarele luni, asta este de o falsitate atat de monstruoasa incat nu merita comentarii. 

    Fapt este ca populatia normala este departe de o forma fizica de invidiat. Aproape 40% dintre romani au hipertensiune, obezitate si diabet. Cam 15% le au pe toate trei simultan. 

    Dar progresele medicinei au crescut speranta de viata, asa bolnavi cum sunt cetatenii.

    Acest extras din raportul german a fost scos la lumina si dat publicitatii de catre lobby-ul industriasilor si corporatistilor. Ei se catara pe cadavre. Pentru ei cei bolnavi si in varsta, cei vulnerabili, nu mai sunt publicul tinta. Pentru ei publicul tinta este format din cei tineri, adultii care pot munci. Nu conteaza ca prin ei, virusul se raspandeste si la cei vulnerabili, cei 20-30% vulnerabili intr-o societate si ii omoara pe capete. Acestia oricum nu contribuiau prea mult la profitul corporatist. 

    1. Foarte corect !

      Pâna una alta corporațiile sunt alea care o țin morțis că "pandemia e nasoală rău frățioare, stați în casă, ascultați de guvern, închinați-vă la asistentele care se filmează dansând pe TikTok". Presupunând că nu ești postac, crezi că ești în stare să te prinzi că ai fost tras pe sfoară? Sau dacă ești în stare, să admiți? Iar Rafila se încurcă în minciuni. Săracul zicea că trebuie să stăm până la vară pentru că la căldură virusul va dispărea, și pe urmă scapă porumbelul și spune că "nu înțelege cum de a scăzut numărul de cazuri, deși s-au relaxat restricțiile".

      Amice, tu esti cel manipulat. In caz ca nu ai remarcat, corporatiile care ti-au spus asta erau corporatiile media care te vroiau in fata TV-ului, cumparand seriale. Sau cele care iti livreaza acasa orice vrei, pentru un comision generos.

      Daca specialistii nemti nu reprezinta punctul de vedere oficial ,atunci Rafila il reprezinta pe cel al guvernului roman cum il reprezint si eu.

      Oricum ceva e putred in Danemarca. 

    Idiotul german, functionar de stat, a fost izolat, suspendat. Ceea ce este si corect.

    In raportul lui scrie minciuni. De pilda, scrie ca "Pericolul Covid-19 ”a fost supraestimat”, consideră Kohn, scriind că sunt „nu mai mult de 250.000 de decese cauzate de Covid-19 la nivel mondial într-un sfert de an, față de 1,5 milioane de decese în timpul valului de gripă 2017/2018”. „Pericolul este, evident, nu mai mare decât cel al multor altor virusuri. Avem, cel mai probabil, de-a face cu o alarmă falsă globală, care a rămas nedetectată mult timp”." 

    In primul rand minte. CDC-ul american estimeaza ca decesele globale cauzate de gripa sunt intre 300 si 600 de mii. "The CDC reports that "between 291,000 and 646,000 people worldwide die fr om seasonal influenza-related respiratory illnesses each year."" 

    De aici si pana la 1.5 milioanele neamtului, sunt multe. Neamtul este pur si simplu un ticalos. 

    Apoi, SUA a avut in sezonul 2017-2018 circa 61 de mii de decese. "According to an estimate by the Centers for Disease Control and Prevention (CDC), there were approximately 45 million cases of the flu in the United States during the 2017-2018 influenza season, resulting in an estimated 810,000 flu-associated hospitalizations and an estimated 61,000 flu-associated deaths." 

    Sa comparam cele 2.2 milioane de imbolnaviri din SUA, sa mai adaugam si asimptomaticii sau cei cu forme foarte usoare... ajugem deci intre 8-10 milioane de infectii. Iar in urma lor, 120 000 de americani au murit. De doua ori mai multi ca in sezonul de gripa 2017/18, la un numar de 4-5 ori mai mic de infectii. A se intelege, numarul mai mic de infectii este datorat masurilor de izolare si distantare sociala.

    Pe scurt, neamtul a fost pe suspendat in mod corect deoarece raportul lui este si mincinos, si ticalos. 

    1. Pentru că și la americani, și la noi s-a dat ordin OFICIAL ca indiferent de ce a murit cineva, să fie trecut ca "mort de Covid". Ai făcut infarct? Ai murit de COVID, nu contează. La noi Tătaru a și recunoscut că s-a procedat așa. Ceea ce înseamnă fals. Ca și a contoriza un bolnav de terminal de cancer ca victimă Covid. Apropo, dacă vrei să mă convingi că gripa e periculoasă, trebuie să schimbi cifrele. Pentru că la 45 de milioane, (45,000,000), 61,000 de morți înseamnă o mortalitate de...

      de... 

      0.13%.

      Penibilu le. Ticălos ești chiar tu cu alarmismul tău. 

      Mincinosule. Tataru nu a spus ce zici tu. Ticalosule penibil.

      Tataru a spus ca orice deces simptomatic (nu o cadere de la etaj) este tratat drept "deces suspect de Covid" si se face o investigatie. 

      Mai citeste, analfabetule, faptul ca acest virus afecteaza celulele ACE aflate in multe sisteme ale corpului, inclusiv in muschiul cardiac. Da, un infarct poate fi produs de o alergatura de 100 de m, sau de Covid.

      Penibilule, tu crezi ca cele 61 000 de victime ale gripei au murit de gripa? Cum? Gripa nu omoara pe nimeni. Stai 2 zile la pat, ceaiuri de musetel si gata. Sau gripa de fapt a acutizat o afectiune existenta? Gripa nu omoara pe nimeni. Dar totusi au murit 61 000 de oameni doar in America si undeva intre 300 - 600 de mii pe planeta in 2017.

      Gripa singura nu omoara pe nimeni. 

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6036
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3117
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9767
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.0257

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb