Jurnalismul care se bazează pe zvonuri, bârfe şi manipulări reprezintă o formă de terorism. Declaraţia îi aparţine Papei Francisc şi a fost făcută la o întâlnire cu liderii presei din Italia, informează Reuters. Cunoscut pentru declaraţiile sale curajoase, suveranul Pontif nu se fereşte să atace teme mai sensibile, chiar dacă acestea îi pot afecta popularitatea în anumite medii.
Papa consideră că reporterii trebuie să facă un efort considerabil pentru a prezenta adevărul şi realitatea, într-o epocă în care ştirile se livrează non-stop, presiunea pentru a livra informaţii este mare, avertizând că răspândirea de zvonuri este o formă de terorism: "Răspândirea de zvonuri reprezintă un mod prin care poţi ucide persoane cu ceea ce spui. Acest lucru este cu atât mai adevărat pentru jurnalişti, deoarece vocea lor poate ajunge la toată lumea şi acest lucru este o armă foarte puternică". Papa a vorbit despre cât de mult rău pot face informaţiile neverificate şi neadevărate în cazul migranţilor sau a unor grupări religioase, susţinând că jurnalismul trebuie să fie folosit ca "armă de distrugere împotriva unor grupuri de persoane sau chiar popoare întregi", şi a pus în discuţie vanitatea manifestată de unii jurnalişti.
De altfel, în predica susţinută de Papa Francisc la Sfânta Liturghie celebrată joia trecută la Vatican, conform catholica.ro, acesta a vorbit despre vanitatea oamenilor, care este "o osteoporoză a sufletului": "Această lume care a făcut mult rău, care face răul şi are conştiinţa murdară şi nu poate trăi în pace, pentru că trăieşte într-o mâncărime continuă, într-o urticarie ce nu o lasă în pace... Această lume a făcut răul, dar răul are mereu aceeaşi rădăcină, orice rău: lăcomia, vanitatea şi orgoliul. Şi toate trei nu îţi lasă conştiinţa în pace; toate trei nu lasă să intre neliniştea sănătoasă de la Duhul Sfânt, ci te duc să trăieşti aşa: neliniştit, cu frică. Lăcomia, vanitatea şi orgoliul sunt rădăcina tuturor relelor. Vanitatea ne umflă. Vanitatea nu are viaţă lungă, pentru că este ca un balon de săpun. Vanitatea nu ne oferă un câştig adevărat. Ce câştigă omul pentru toată neliniştea? Este nerăbdător să pară într-un fel, să pretindă, să arate. Aceasta este vanitatea. Dacă dorim să o spunem simplu: Vanitatea înseamnă a falsifica propria viaţă. Şi aceasta îmbolnăveşte sufletul, pentru că dacă cineva îşi falsifică propria viaţă pentru a părea, pentru a arăta, şi toate lucrurile pe care le face sunt pentru a pretinde, din vanitate, la sfârşit ce câştigă? Vanitatea este ca o osteoporoză a sufletului: din afară oasele par bune, dar înăuntru sunt stricate. Vanitatea ne duce la înşelătorie".
Legat de problema migranţilor, Papa Francisc a declarat săptămâna trecută că "nicio formă de violenţă nu reprezintă adevărata natură a religiei". La întâlnirea intitulată "Sete de pace. Religii şi culturi în dialog", în discursul său, Papa a menţionat vizita sa în insula greacă Lesbos, unde s-a întâlnit cu patriarhul ecumenic ortodox de Constantinopol, Bartolomeu alături de care a putut vedea "în ochii refugiaţilor durerea războiului şi suferinţa popoarelor însetate de pace". Papa Francisc a condamnat războaiele, terorismului şi violenţa care există în diferite părţi ale lumii şi a cerut să fie promovată pacea ca dorinţă a omenirii. O pace care "nu se poate naşte din deşertul orgoliului şi intereselor particulare, din zonele aride ale beneficiului cu orice preţ şi din comerţul armelor". Sfântul Părinte le-a cerut liderilor tuturor naţiunilor să nu înceteze să caute şi să promoveze noi drumuri spre pace dincolo de interesele particulare ale momentului.