PĂRINŢII COPIILOR CU DIZABILITĂŢI: "Accesul la educaţie este încălcat în mod sistematic"

V.B.
Miscellanea / 10 februarie 2014

Părinţii şi reprezentanţii legali ai copiilor cu dizabilităţi din România sunt "profund îngrijoraţi" de modul cum a fost prezentată situaţia lor în Răspunsul oficial al Guvernului la solicitarea înaintată de Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) cu privire la dreptul la educaţie al persoanelor cu dizabilităţi, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

"Considerăm că informaţiile prezentate în Răspunsul oficial sunt vădit neconforme cu realitatea. Accesul la educaţie al copiilor cu dizabilităţi din România este încălcat în mod sistematic, cazurile de abuzuri şi discriminări fiind în continuare o realitate curentă. Considerăm că prezentarea oficială a unor date şi informaţii statistice de o manieră pozitivă cu privire la educaţia copiilor şi a tinerilor cu dizabilităţi din România reprezintă o sfidare şi o lezare a demnităţii celor 72.117 de copii şi a părinţilor acestora", se arată în comunicat.

Mai mult decât atât, semnatarii consideră că maniera în care autorităţile de resort au înţeles să formuleze contribuţia ţării noastre la "Studiul tematic al ONU privind dreptul la educaţie al persoanelor cu dizabilităţi", fără asigurarea unei transparenţe efective în procesul de redactare a răspunsului, demonstrează "negarea de către Guvernul român al unuia din drepturile fundamentale ale persoanelor cu dizabilităţi, acela de a fi consultate şi implicate în condiţii de egalitate cu ceilalţi în procesele de luare a deciziilor".

"Prin răspunsul transmis, Guvernul român a arătat că nu şi-a însuşit cea mai elementară prevere a Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi (articolul 24 Dreptul la educaţie) şi nici solicitarea venită din partea OHCHR: toate persoanele cu dizabilităţi au dreptul la educaţie, nu doar copiii cu dizabilităţi", sunt de părere persoanele şi organizaţiile semnatare.

Aceştia solicită publicarea atribuţiilor fiecărei instituţii implicate în redactarea Răspunsului oficial, a modului de colectare a datelor transmise şi a listei actorilor consultaţi, organizarea unei dezbateri publice a Răspunsului şi a "Studiului tematic", precum şi revizuirea contribuţiei ţării noastre la Studiul tematic şi notificarea oficială a OHCHR în acest sens.

"Recomandăm Guvernului român să ia în considerare că dreptul la educaţie (articolul 24) poate fi citit numai împreună cu dreptul la viaţă independentă şi incluziune în comunitate (articolul 19), cerinţa unui sistem educaţional incluziv constituind premisa pentru deplina incluziune şi participare la viaţa comunităţii. În continuarea acestui demers, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) şi Centrul de Resurse Juridice (CRJ), vor transmite Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) o scrisoare oficială în care va fi prezentată situaţia de fapt, documentată prin cercetare socială, a accesului la educaţie al copiilor cu dizabilităţi din România", încheie comunicatul.

Conform răspunsului Guvernului către OHCHR, bazat pe statistici ale Ministerului Educaţiei, 2.007 copii cu dizabilităţi sunt integraţi în sistemul educaţional de masă, 25.902 învaţă în şcoli speciale, 1.137 învaţă acasă, iar 5.191 nu beneficiază de sistemul de educaţie.

În privinţa serviciilor de logopedie, 26.137 de copii beneficiază de astfel de servicii în centre şi cabinete specializate, 568 de logopezi activând în ţara noastră. Astfel, un logoped deserveşte circa 46 de copii cu dizabilităţi.

Un număr de 17.388 de copii beneficiază de suport educaţional, iar la nivel naţional există 1.310 de astfel de profesori, paritatea fiind de aproximativ 13 copii la un profesor, se mai arată în statisticile ministerului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb