Parlamentarii polonezi au adoptat două legi controversate privind reforma justiţiei

GEORGE FORCOŞ
Internaţional / 10 decembrie 2017

Andrzej Duda (Sursa foto: Captură youtube)

Andrzej Duda (Sursa foto: Captură youtube)

Camera inferioară a parlamentului polonez a adoptat vineri două legi prin care se sporeşte controlul puterii executive asupra sistemului judiciar şi care au provocat îngrijorare la nivelul instituţiilor europene, transmit AFP şi Reuters.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS, conservator), aflat la guvernare şi majoritar în cele două camere ale legislativului de la Varşovia, justifică aceste reforme, combătute vehement de opoziţie, prin nevoia de a se pune capăt unei "caste" a magistraţilor, consideraţi de PiS moştenitori ai regimului comunist şi având în rândurile lor mulţi corupţi.

Proiectele legislative se referă la Curtea Supremă şi Consiliul Superior al Magistraturii şi forma în care au fost adoptate este cea prezentată în septembrie de preşedintele Andrzej Duda, care s-a opus prin veto, în luna iulie, versiunilor lor iniţiale.

Duda criticase rolul important pe care forma iniţială a celor două legi îl acorda ministrului justiţiei, care în Polonia este şi procuror general, potrivit Agerpres.

Legea privind Curtea Supremă, votată vineri de Seim (camera inferioară a legislativului polonez), prevede scăderea vârstei de pensionare a membrilor ei de la 70 de ani la 65 de ani. Totuşi, preşedintele ţării va putea alege judecători autorizaţi să-şi continue activitatea până la vârsta de 70 de ani. Această dispoziţie este contestată, întrucât conservatorii estimează că ea impune pensionarea actualei preşedinte a Curţii Supreme, deşi conform Constituţiei ea trebuie să rămână în funcţie pentru un mandat de şase ani, ceea ce înseamnă până la finalul lui 2020.

Noile prevederi urmează să fie supuse la vot şi în Senat (camera superioară a parlamentului). Dacă va fi promulgată de preşedintele Andrzej Duda, noua legislaţie va acorda parlamentului competenţa de a decide componenţa Consiliului Superior al Magistraturii.

Tot vineri, Comisia de la Veneţia, organism consultativ al Consiliului Europei, a estimat că noile competenţe acordate ministrului justiţiei în Polonia "fac posibil ca acesta să se amestece în mod direct în cazuri individuale".

Potrivit experţilor comisiei citate, noile competenţe ale ministrului polonez al justiţiei au "o influenţă negativă" asupra independenţei procurorilor şi, în general, asupra independenţei întregului sistem judiciar.

Imediat ce a preluat puterea, în octombrie 2015, Partidul Lege şi Justiţie a întreprins reforme în sistemul judiciar considerate de Comisia Europeană o ameninţare pentru statul de drept.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. VAD ca astia care sunt europeni stau cu CASUL la gura siii urla la noi stat SUVERAN zisa POLONIA sau ROMANIA.Ba coruptilor si depravatilor din cel mai jegos oras europen va rog frumos sa va opriti,ca sunteti de filme porno DIN BANII NOSTRII ,sii la final sa va ia DRACU.Felicitari MAREA BRITANIE.

    Se para ca vechile obiceiuri nu pier

    Se ce zbiara la noi?

    Europa nu garanteaza o justitie independenta ! 

    1. Inlocuiti cu astia tineri care nu au habar nimic ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8269
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2922
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9269
Gram de aur (XAU)Gram de aur414.0962

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb