Parlamentul a interzis fumatul în spaţiile publice, începând de la jumătatea lunii martie, printr-o lege aprobată la începutul acestui an.
Proiectul legislativ iniţiat de deputatul PSD Aurelia Cristea a născut o serie de controverse atât în piaţa tutunului, cât şi în alte domenii, cum ar fi HoReCa, sectorul jocurilor de noroc etc.
După ce legea a intrat în vigoare, au fost redactate alte două proiecte legislative, de modificare a legii iniţiale, acestea aflându-se, în prezent, în dezbatere în Parlament.
De asemenea, proiectul de transpunere a Directivei reglementează aceste aspect. Iniţiativa Aureliei Cristea prevede "interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise, în spatiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii", subliniind că "prin spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel putin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent".
De la prezentele prevederi fac excepţie celulele pentru deţinuţii din enitenciarele de maximă siguranţă. Totodată, fumatul este permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor conditii:
"- să servească exclusiv fumatului;
- să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise;
- să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă;
- să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor;
- să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare «Cameră pentru fumat», «Loc pentru fumat»".
Noua lege mai interzice şi vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi a cigarillos.
Nerespectarea de către persoanele fizice a legii se sancţionează cu amendă contravenţională cuprinsă între 100 lei şi 500 lei. Persoanele juridice care nu respectă noile reglementări sunt sancţionate cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere şi cu 10.000 lei şi aplicarea unei sancţiuni complementare de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei la a doua abatere. Săvârşirea unei noi contravenţii la această lege se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.
• Cafenelele din mall-uri au cel mai mult de suferit
Imediat după intrarea în vigoare a Legii antifumat, managerii localurilor din Capitală, îndeosebi cei din centrul Bucureştiului, s-au plâns de scăderea vânzărilor, cu 15% până la 30%. Situaţia este cu atât mai gravă în mall-uri, unde se iese mult mai greu afară din barurile deschise în incinta centrului comercial.
Cafenelele situate în mall-uri şi centre comerciale au avut cel mai mult de pierdut, înregistrând scăderi de circa 20%, ne-a spus Octav Dură, preşedintele executiv al Asociaţiei Comercianţilor din Centrul Istoric Bucureşti.
Domnia sa ne-a precizat: "Localurile din Centrul vechi au fost mai puţin afectate, pentru că aici sunt mai mult restaurante decât baruri şi lumea vine oricum să mănânce. Industria nu este atât de afectată. La început, preconizam că, în primele trei luni după aplicarea legii, ar urma să înregistrăm scăderi ale vânzărilor de circa 10% şi, în medie, cam aici ne situăm. Suntem optimişti".
Domnul Dură consideră că este aproape imposibil ca legea să fie modificată, atâta vreme cât ea a avut susţinerea a 80% din opinia publică.
Alţi manageri din Bucureşti spun că efectele legii sunt mult mai accentuate, subliniind chiar că se aşteptau ca legea să influenţeze sectorul, dar că nu se gândeau că efectele vor fi atât de mari, la final de săptămână localurile închizându-se cu câteva ore înainte faţă de ora obişnuită.
Unii dintre şefii de baruri subliniază că în ţară situaţia este şi mai gravă, concluzionând că urmează să vedem multe falimente în piaţă, ca urmare a aplicării acestei legi.
Dragoş Turtoi, administrator al Finnish Cocktail&Club, ne-a declarat: "Este normal să te afecteze financiar. Având în vedere că avem foarte mulţi fumători în România, implicit în Capitală, se simte foarte tare. Şi nu doar financiar. Se simte şi în atmosferă. Se simte în nopţile care parcă nu mai sunt la fel atunci când oamenii nu se simt confortabil, ştiind că unul din puţinele lor vicii le-a fost suprimat". Patronul localului "Rabbit Club" din Timişoara, Sorin Stanca, a povestit pe Facebook cum s-a pregătit pentru legea antifumat, dar niciun nefumător nu i-a trecut pragul: "A intrat în vigoare legea antifumat. Ne-am pregătit din greu pentru această zi istorică. Am aruncat scrumierele, am aerisit, am cumpărat şi flori şi le-am pus pe mese pentru a-i primi cu drag pe nefumătorii care nu puteau să vină la noi până acum din cauza fumului. La micul dejun am mâncat două pachete de Orbit Winter Fresh şi o cutie de Tic Tac, pentru a avea o respiraţie proaspătă în timpul discuţiilor spumoase pe care le-aş fi purtat cu nefumătorii. Voiam să îi cunosc pe aceşti oameni minunaţi care au militat pentru această lege. Au trecut deja trei ore şi nu a venit niciunul...
Nefumătorule, dacă totuşi vii şi cafeneaua e goală, nu intra în panică. Ne găseşti în spatele cafenelei, stăm afară în frig şi fumăm".
Robert Pujină, manager la Muse Bistro din Centrul Vechi, ne-a spus că localul a fost reamenajat şi aerisit încă din data de 1 martie: "Mobilierul a fost schimbat în întregime, iar locaţia a fost renovată. Astfel, am decis să fim printre locaţiile pioniere care au spus DA aerului proaspăt şi lipsei fumului de ţigară, încă de la data reamenajării".
Nu toţi se arată, însă, profund afectaţi de noua lege. Silviu Furdui, chef&manager la acelaşi local, a declarat: "O mică scădere a fluxului de clienţi am observat-o abia după 16 martie, dată după care probabil că multe restaurante şi baruri au fost un pic mai goale. Clienţilor le-a luat aproximativ o săptămână-două pentru a se obişnui cu mica... excursie în faţa locaţiei, pentru a-şi fuma ţigara. Să spunem că am remarcat o scădere insignifiantă a încasărilor, însă lucrurile au intrat pe făgaşul normal în foarte scurt timp".
Potrivit domnului Furdui, oaspeţii nu sunt în totalitate deranjaţi: "Avem clienţi fideli fumători, care - datorită faptului că sunt foarte ataşaţi de locaţia noastră, de mâncare, de calitatea servirii şi de atmosferă - au primit vestea destul de detaşat şi s-au adaptat schimbărilor. Fumătorii noştri îşi iau pauza de ţigară în faţa bistroului, animând Strada Paris, în timp ce ciocnesc un pahar de vin sau savurează o cafea aromată, fără probleme. Chiar am avut discuţii cu unii dintre ei, fumători deci, şi ne-au spus că se simt mult mai bine în spaţiile aerisite atunci când servesc masa, iar mâncarea are altă savoare. Există, însă, şi persoane care se plâng de stricteţea legii".
Deputatul Aurelia Cristea a declarat, recent, că, indiferent despre ce modificări se discută acum, spiritul legii, care este acela să protejeze nefumătorii de fumul de ţigară, nu trebuie să fie atins.
"Dacă o singură persoană este expusă fumatului pasiv, înseamnă că se încalcă un drept constituţional pe care îl avem cu toţii, şi anume dreptul la sănătate, şi aceste propuneri nu pot să treacă de Curtea Constituţională", a spus domnia sa.
• Sorin Constantinescu: "Scăderi de 30% pe piaţa jocurilor de noroc, statul pierde 300 milioane euro pe an"
Dacă pe segmentul cafenelelor părerile sunt împărţie, în piaţa jocurilor de noroc concluzia este foarte clară: legea a făcut dezastru, după cum ne-a spus Sorin Constantinescu, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Cazinouri din România (AOCR). Domnia sa susţine că Legea antifumat a determinat scăderea veniturilor cu 30%, explicând: "E nenorocire! Încasăm cu 30% mai puţin, iar acest lucru înseamnă o pierdere de 300 de milioane de euro la bugetul de stat, într-un an. Vine mai puţină lume, mai rar, şi jucătorii nu mai stau atât de mult. Trebuie să se ţină cont că gamblingul nu este o activitate normală, 80% dintre jucători fiind fumători. Am trimis scrisori către Parlament şi către ONJN pentru modificarea legii".
Încă de la început, Sorin Constantinescu anunţa că această lege va face un dezastru în industria jocurilor de noroc.
Domnia sa ne-a spus, recent, că, în Marea Britanie, când s-a interzis fumatul, au scăzut încasările la buget cu 40%, ceea ce se va întâmpla şi la noi: "O să pierdem foarte mulţi bani. Au mai fost ţări unde s-a interzis fumatul, dar pentru cazinouri a fost făcută o excepţie - de exemplu, în Malta".
Legea antifumat este constituţională, după cum au decis, în unanimitate, judecătorii Curţii Constituţionale, respingând sesizarea formulată de 33 de senatori, care au susţinut că, prin definirea spaţiului public închis, acest act normativ introduce o formă de discriminare.
• Două proiecte pentru modificarea legii antifumat se află în dezbatere
în Parlament
Cele două proiecte legislative care se află în dezbatere în Parlament prevăd, printre altele, modificarea definiţiei spaţiului unde se poate fuma şi eliminarea limitării fumatului în spaţii special amenajate doar la zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale.
Potrivit modificărilor prevăzute de proiectele din Parlament, fumatul va fi permis în camere special amenajate, cu respectarea condiţiei să servească exclusiv acestui tip de activitate şi activităţilor asociate -consumul de cafea, băuturi calde sau băuturi răcoritoare.
Unul dintre proiectele de modificare a legii antifumat stabileşte următoarele: "prin spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepţia spaţiilor cu destinaţie locativă; prin spaţiu închis de la locul de muncă se înţelege orice spaţiu care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în Legea securităţii şi sănătăţii în muncă. (...) Fumătorii se pot constitui în asociaţii sau cluburi de fumători, care pot amenaja spaţii destinate exclusiv fumatului şi activităţilor asociate fumatului".
Expunerea de motive a proiectului legislativ subliniază că reglementarea Aureliei Cristea este, "de departe, cea mai excesivă din Europa", adăugând: "Concret, în viziunea iniţiatorilor amendamentelor care au trasformat legea în cea mai excesivă reglementare din Europa, «spaţiul public închis» este «orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent».
Practic, nu doar spaţiile închise sunt «spaţii publice închise», ci şi orice terasă acoperită, situată limitrof unei costrucţii - cum sunt marea majoritate a teraselor - care este prevăzută, - chiar şi temporar, pe timp ploios, vânt sau viscol, cu perdele sau laterale de protecţie. În acest sens, precizez că în toate ţările Europei fumatul este permis pe terasele care au maxim trei pereţi şi acoperiş, în perioada anotimpului răcoros terasele fiind dotate cu încălzitoare în tavan sau laterale. Reglementarea noastră, însă, permite doar un perete... În acest sens, nu doar pentru a ne alinia reglementărilor europene, ci şi pentru a nu sfida logica, apreciem că «spaţiul public închis» este spaţiul acoperit, delimitat de jur împrejur de pereţi şi nicidecum spaţiul delimitat de doi sau chiar trei pereţi...
Tot în viziunea initiaţorilor amendamentelor adoptate - în opinia noastră pripit - singurele două excepţii care permit fumatul în «spatiul public închis» sunt celulele pentru detinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă şi «camerele special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale». (...) Cred că fumatul trebuie permis acolo unde nu împietează asupra drepturilor nefumătorilor. Respectiv pe terase, în propria locuinţă şi în camere special amenajate care respectă condiţiile legale".
Câţiva parlamentari PSD au depus un alt proiect legislativ la Senat, care urmăreşte să vină în sprijinul patronilor unităţilor de alimentaţie publică, mai ales al celor care nu au posibilitatea să modifice spaţiile existente, astfel încât în spaţiile teraselor acoperite sau descoperite care au maximum trei pereţi să fie permis fumatul.
De asemenea, iniţiativa prevede modificarea legii astfel încât să fie permis fumatul în cazinouri, unde sunt săli de joc în care consumul de băuturi alcoolice este permis, iar majoritatea consumatorilor doresc să fumeze.
Ambele proiecte au fost avizate favorabil de Consiliul Legislativ, cei mai mulţi dintre parlamentari fiind de acord cu modificarea legii Aureliei Cristea.
Unul dintre proiecte a primit şi avizul plenului Senatului, acesta modificând Legea antifumat prin refefinirea spatiului public închis. Iniţiativa încadrează acest spaţiu de pereţi de jur împrejur, prin permiterea fumatului în spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate
Modificările, care aşteaptă să fie aprobate şi de deputaţi, definesc spaţiul public închis ca fiind "orice spaţiu accesibil public sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepţia spaţiilor cu destinaţie locativă".
Noile modificări presupun şi permiterea fumatului în spaţii special amenajate destinate exclusiv pacienţilor din spitalele de psihiatrie.
"Fumatul este permis în spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate special pentru această destinaţie, precum şi pe terase exterioare amenajate în acest scop", prevede un alt amendament al noii legi.
• Guvernul a publicat un ghid de informare privind Legea antifumat
Guvernul a publicat un ghid de informare privind Legea antifumat, în care sunt prezentate locurile în care se poate fuma, obligaţiile administratorilor de spaţii publice închise, dar şi sancţiunile care pot fi aplicate în cazul nerespectării legii.
Potrivit acestuia, nu se va mai fuma în spaţiile închise din toate locurile de muncă: halele industriale, spaţiile de depozitare, birourile şi camerele, sălile de şedinţă, sălile de consiliu, holurile, coridoarele, toaletele, lifturile, balcoanele închise; instituţiile publice centrale şi locale; unităţi comerciale; restaurante, baruri, cafenele, terase închise, unităţi de cazare, cluburi - inclusiv cele cu acces restricţionat, cazinouri, săli polivalente, unităţi cultural-artistice, sportive, recreative.
Fumatul este interzis şi în toate mijloacele de transport în comun (unde nu se va mai putea folosi nici ţigara electronică), autogări, gări, aeroporturi, peroane şi refugii închise, taxiuri, maşina de serviciu, ambulanţa, inclusiv în cabina şoferului, vatmanului, mecanicului de tren, precum şi în spaţiile comune din clădirile de locuinţe - holuri, lift.
Conform sursei citate, se poate fuma în spaţiile publice în aer liber sau spaţiile de la locul de muncă fără acoperiş sau cu acoperiş şi cu mai puţin de doi pereţi: curte, balcoane deschise, terase deschise, chioşcuri deschise, în cele delimitate de parapete ori paravane de delimitare, gărduleţe de delimitare, jardiniere, umbrele sau orice alt tip de mobilier stradal şi în cele care au închideri laterale sau/şi acoperiş retractabile ce formează temporar pereţi ori acoperiş, dar doar atunci când structura de închidere este complet închisă/strânsă astfel încât peretele ori acoperişul nu este vizibil.
Fumatul este permis şi în următoarele locuri: peroane, refugii, staţii ale mijloacelor de transport în comun dacă sunt deschise sau au acoperiş şi doar un perete, parcuri (în afara locurilor de joacă pentru copii), locuinţă, inclusiv orice spaţiu închis care nu este loc de muncă, dar şi în alte spaţii unde se desfăşoară evenimente personale precum corturile, terasele, pavilioanele, dar în care nu se desfăşoară activitate economică.
În ghid se menţionează că administratorii au obligaţia de a elabora şi de a pune în aplicare regulamente interne prin care se interzice fumatul în spaţiile închise. Totodată, ei trebuie să marcheze spaţiile menţionate cu indicatoare cu mesajul "Fumatul interzis" şi cu simbolul internaţional, respectiv ţigareta barată de o linie transversală.
"Deoarece Legea nr. 15/2016 stabileşte că încălcarea interdicţiei de a fuma este o abatere disciplinară gravă, angajatorii vor putea să recurgă la sancţiuni precum desfacerea contractului individual de muncă sau chiar plata unor despăgubiri care să acopere prejudiciul cauzat prin încălcarea regulilor privind fumatul (de exemplu, în situaţia în care nerespectarea interdicţiei fumatului a cauzat prejudicii angajatorului - de imagine ori materiale). Pentru o bună implementare a legii, se recomandă ca administratorii de spaţii publice închise şi locuri de muncă să afişeze lângă indicatorul cu «Fumatul interzis» numărul de telefon al celei mai apropiate unităţi de poliţie locală sau structuri de poliţie în localităţile în care nu există poliţie locală", se mai arată în ghid.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Radu în data de 22.06.2016, 11:50)
Ce penibil. Se vede cat de necivilizati suntem si din punctul asta de vedere.
"iar majoritatea consumatorilor doresc să fumeze".
Adica daca majoritatea doreste, minoritatii ii poate fi afectata sanatatea?