Pierderile din reţelele de distribuţie şi transport al electricităţii se menţin în continuare la un nivel ridicat şi sunt suportate de toate categoriile de consumatori, consideră Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Domnia sa ne-a precizat: "Acest nivel al pierderilor din reţele se reflectă în consumul propriu tehnologic, care este aproape cât consumul populaţiei. Potrivit celor mai recente date publicate de INS, pentru primele şase luni, acest «consum propriu» (n.r. pierderile din reţea) este de 10,9% din totalul consumului, iar populaţiei îi revine o cotă de 18,4%".
Domnul Pârvan susţine că distribuitorii de energie nu investesc suficient în reducerea pierderilor din reţele şi că sistemul energetic naţional ar trebui reproiectat astfel încât să se adapteze la consumul actual. Oamenii de afaceri susţin că sistemul este dezechilibrat în urma dezindustrializării, proces prin care mulţi consumatori mari de energie şi-au închis porţile.
Surse din piaţă ne-au explicat că există un nivel al consumului propriu tehnologic (CPT) care este acceptat pentru că staţiile şi posturile de transformare nu pot funcţiona fără electricitate.
Oficialii ANRE (reglementatorul pieţei de energie) nu ne-au răspuns dacă nivelul actual al CPT este mare sau mic, dar ne-au precizat că anul trecut acest indicator a fost de 12,43% din consum în zona de distribuţie.
Ei ne-au mai spus: "Menţionăm că valoarea procentuală este calculată prin raportarea CPT la energia electrică intrată în reţeaua respectivă, conform reglementărilor. Metodologiile de stabilire a tarifelor pentru serviciul de transport şi de distribuţie a energiei electrice sunt de tip stimulativ, care includ mecanisme de stimulare a operatorului economic pentru eficientizarea costurilor cu prestarea serviciului. Astfel, în cadrul costurilor justificate cu prestarea serviciului, ANRE recunoaşte un procent de CPT reglementat, care are o evoluţie descrescătoare de la un an la altul al perioadei de reglementare. Costurile înregistrate de operator peste cele acceptate de ANRE reprezintă pierderi, suportate din profit".
Conform reprezentanţilor ANRE, nivelul CPT pentru distribuţie, aprobat pentru acest an, este de 11,36% şi trebuie să coboare la 10,32% la finele anului 2018.
CPT-ul din reţeaua de transport a fost, anul trecut, de 2,52%, iar în 2018 trebuie să ajungă la 2,4%. Nivelul acestui indicator aprobat pentru 2014 este de 2,50%, conform datelor furnizate de ANRE.
Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, a declarat în mod repetat, în prima parte a acestui an, că preţul energiei la producător a cunoscut o scădere consistentă în ultimul an şi jumătate, dar facturile consumatorilor au crescut din cauza taxelor şi impozitelor colectate de stat, dar şi din cauza costurilor ridicate pe lanţul distribuitor - furnizor - transportator. Parlamentarul estimează la patru miliarde de euro pierderile din întregul sistem energetic, pe lanţul producători - distribuitori - furnizori - consumatori.
Domnia sa susţine: "Statul român a spart marele conglomerat energetic în producători, distribuitori, furnizori şi transportatori. Dar aceste conglomerate s-au refăcut, în altă parte, după privatizarea distribuţiei de energie. Nu mai ai control pe costurile din zona de distribuţie după tendinţa aceasta de comasare. Distribuitorii de energie acordă lucrări cu dedicaţie la societăţi din grup şi se duc la ANRE să le majoreze tarifele. ANRE a majorat mereu tarifele de distribuţie, furnizare şi transport şi până să devină independentă, în 2012, nici nu a verificat investiţiile raportate".
Deputatul a mai spus că există metode ca acest control al ANRE să fie eficient şi transparent inclusiv prin programe informatice avansate de raportare.
1. HORA MINCINOSILOR
(mesaj trimis de TUDOR POPESCU în data de 27.08.2014, 08:25)
Pierderile in retele si transformatore - CPT- sunt date de bezna in care distribuitorii trag pr sfoara diletantii din posturile cheie romanesti. DACA ANRE nu aproba pierderile ( bineintels ca cu binecuvantarea celorlati , inclusiv Iancu) ( si nici nu sunt convins ca pe gratis) ENEL facea investitiile pentru care acum naivul Razvan Nicolescu crede ca va castiga procese pe la Paris. .
2. fără titlu
(mesaj trimis de Vlad Tepes în data de 27.08.2014, 12:00)
Energia furata, de multe ori cu stiinta celor de la distributie, se cheama pierdere. Aceasta pierdere o platim noi, oamenii de rand. ANRE nici macar nu incearca sa rezolve astfel de probleme.