PĂUNA, BANCA MONDIALĂ: Ţările cel mai afectate de criză, beneficiari neţi de fonduri europene

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 februarie 2012

Ţările europene cel mai puternic afectate de criza economică au fost beneficiari neţi ai fondurilor europene, a declarat, ieri Cătălin Păuna, senior economist al Biroului de la Bucureşti al Băncii Mondiale.

Prezent la conferinţa "România încotro? Evaluări europene şi Implicaţii asupra României", domnia sa a atras atenţia asupra faptului că absorbţia de fonduri europene nu a putut să prevină acumularea de datorii publice foarte mari, deşi au contribuit la ajustarea procesului de convergenţă. Economistul se întreabă dacă nu cumva fondurile au mascat dezechilibre structurale, inducând senzaţia unei false prosperităţi. Dezechilibrele au permis alocarea sub-optimală a resurselor pe o perioadă îndelungată de timp, în condiţiile în care cheltuielile guvernelor europene reprezintă între 35 şi 50% din produsul intern brut (PIB), a declarat domnia sa. De asemenea, aceste dezechilibre restricţionează funcţionarea pieţelor şi a investiţiilor private, întrucât existenţa unor pieţe funcţionale necesită investiţii private, iar investiţiile private, la rândul lor, presupun efectuarea unor reforme structurale, potrivit lui Cătălin Păuna.

Economistul de la Banca Mondială a declarat că este important ca investiţiile publice să genereze randamente pozitive deoarece, în caz contrar, pot să ducă la pierderi. În cazul ţărilor puternic afectate de criză, cheltuielile publice au dus la rigidităţi bugetare mari, limitând posibilitatea de creştere economică, conform domniei sale.

Cătălin Păuna consideră că aderarea la noul pact fiscal european urmează să fie dificilă în absenţa unor unor sisteme riguroase de alocare a resurselor. Domnia sa a precizat că este important să ne ferim de ajustări de tip ad-hoc deoarece, fără o corespondenţă între resursele publice alocate şi rezultatele aşteptate, nu este uşor să ştim de unde să tăiem şi de unde nu.

Păuna: "Este important ca investiţiile publice să genereze randamente pozitive."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb