PCC, acţionar minoritar al combinatului Oltchim, doreşte transformarea Oltchim într-o companie de tip holding care ar avea ca subsidiare mai multe SPV-uri (n.r. special purpose vehicle) reprezentate de secţiile de producţie.
SPV-ul este o societate înfiinţată pentru a realiza un scop unic al unei alte societăţi cu probleme.
Bunurile din patrimoniul şi din fondul de rulment ale companiei cu probleme sunt transferate unei societăţi fondate special în acest scop - SPV-ul, a explicat, ieri Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România, în cadrul unei conferinţe.
Printre SPV-urile care ar fi subsidiare ale Oltchim s-ar număra şi Arpechim, a mai spus Zaremba.
Planul PCC presupune înfiinţarea a 9-12 societăţi SPV deţinute de Oltchim.
Wojciech Zaremba a precizat: "Conceptul planului de reorganizare are drept scopuri principale: să salveze şi să facă Oltchim din nou funcţional, să îl pregătească pentru privatizare şi să facă posibilă recuperarea de către creditori a unei părţi cât mai mari din creanţe".
"Planul de reorganizare va pregăti Oltchim pentru un nou proces de privatizare a liniilor de business şi va avea drept obiectiv şi recuperarea parţială a datoriilor de către toţi creditorii, inclusiv statul", a adăugat Zaremba.
Reprezentantul PCC a explicat că fiecare SPV va primi activele necesare şi personalul adecvat, precum şi o parte din datorii. Wojciech Zaremba a subliniat că datoriile faţă de Stat vor rămâne în compania mamă, activele nealocate urmând să fie transferate într-un SPV separat şi vor fi ulterior utilizate în comun de către SPV-uri sau vândute.
Potrivit lui Zaremba, structura propriu-zisă presupune divizarea activităţii într-o serie de SPV-uri de producţie, privatizabile deţinute de Oltchim precum: soda, oxo-alcoholi, polioli, divizia de petrochimie a Arpechim şi instalaţiile de PVC şi VCM.
Noua structură propusă cuprinde holdingul Oltchim, cu SPV-urile de producţie Soda (280 de angajaţi şi active în valoare de 67 milioane lei), OXO (280 de angajaţi şi active de 124 milioane lei), Polioli (400 de angajaţi şi active de 173 milioane lei), Arpechim (580 de angajaţi şi active de 372 milioane lei), PVC şi VCM (60 de angajaţi şi active de 223 milioane lei).
"Veniturile obţinute din vânzarea SPV-urilor de servicii suport pot asigura o parte din capitalul de lucru necesar pentru funcţionarea SPV-urilor de producţie", a mai spus Wojciech Zaremba.
Reprezentantul PCC apreciază că avantajele planului sunt: protejarea principalelor instalaţii de producţie, externalizarea serviciilor de suport şi vânzarea activelor auxiliare sau învechite pentru finanţarea activităţilor de producţie, permite o primă reducere a numărului de angajaţi cu 1.000 de persoane, personalul rămas fiind alocat SPV.
"Un plan de reorganizare trebuie implementat cât mai urgent, deoarece în acest ritm compania se apropie din ce în ce mai rapid de faliment", a indicat Wojciech Zaremba.
Domnia sa a declarat că doreşte să lucreze alături de oricine este interesat să salveze compania.
"Fără un plan, nu avem şanse să supravieţuim. În următoarea AGA, PCC va propune înfiinţarea unui comitet al investitorilor care vor să salveze compania", a completat domnia sa.
Zaremba a mai spus că PCC a prezentat autorităţilor române planul de restructurare pe 29 noiembrie 2012.
"Le-am trimis sute de documente, dar am o problemă în primirea răspunsurilor. Am retrimis acest plan administratorului judiciar şi Ministerului Economiei", a mai spus domnia sa.
Wojciech Zaremba a spus că PCC este dispus să colaboraze cu Ştefan Vuza, acţionarului majoritar al Chimcomplex, la privatizarea combinatului Oltchim.
"În timpul primei încercări de privatizare a Oltchim am anunţat că sunt gata să particip alături de toţi cei interesaţi. În situaţia actuală sunt gata să particip, să vorbesc şi să negociez pentru orice poate ajuta Oltchim. Sunt deschis unei colaborări cu Vuza, dar nu avem nicio înţelegere în acest sens", a spus domnia sa.
Potrivit lui Zaremba, nu contează dacă este vorba de Vuza, TISE, sau Socar, atât timp cât planul comun este pentru salvarea Oltchim.
"Vuza are experienţă în activitatea pe segmentul sodă şi poate veni cu soluţii rapid", a completat el.
Potrivit unui studiu realizat de Adevaris, consultantul PCC, impactul unui potenţial faliment al Oltchim asupra bugetului de stat, în următorii cinci ani, ar presupune pierderi de minim 512 milioane lei.
René Schöb, partener al companiei Adevaris, a declarat că angajaţii Oltchim reprezintă 7% din numărul de angajaţi ai judeţului Vâlcea, iar dacă Oltchim va da faliment, rata şomajului va creşte cu 30-40%.
În prezent, Oltchim are 3.300 de angajaţi.
PCC este principalul acţionar privat din cadrul Oltchim, cu o deţinere directă şi indirectă, de 32,3432% din capitalul social al companiei.