PE FONDUL ACTIVITĂŢII COMERCIALE ŞI REVERSĂRII DE PROVIZIOANE BRD - profit în creştere cu 51%, în primele şase luni ale anului

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 3 august 2021

BRD - profit în creştere cu 51%, în primele şase luni ale anului

Venit net bancar de aproape 1,54 miliarde lei, cu 1,7% peste cel din perioada ianuarie-iunie 2020

Reversări de provizioane de 39 milioane lei, faţă de cheltuieli de 225 milioane lei în primele şase luni ale anului trecut

BRD - Groupe Societe Generale (BRD) a raportat, pentru primele şase luni ale anului curent, un profit net consolidat de aproape 626 milioane de lei, cu 51% peste cel din perioada ianuarie-iunie a anului trecut, evoluţie impulsionată de activitatea comercială solidă şi de eliberarea netă aferentă costului riscului, se arată în raportul instituţiei de credit postat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Francois Bloch, Directorul General al BRD - Groupe Societe Generale, a declarat: "Economia României s-a comportat din nou peste aşteptări, PIB-ul revenind deja în primul trimestru al anului 2021 la nivelul anterior pandemiei Covid-19. Situaţia sanitară este sub control, vaccinarea progresează şi autorităţile ridică treptat restricţiile, în pofida unor îngrijorări legate de un al patrulea val al pandemiei. În prima jumătate a anului, în acest context caracterizat de condiţii de afaceri şi percepţie mai bune, deşi încă marcat de incertitudine, activitatea noastră a accelerat. Creditele nou-acordate persoanelor fizice au accelerat, înregistrând o creştere de două cifre comparativ cu nivelul din 2019".

Creditarea companiilor a înregistrat o creştere accentuată atât pe segmentul IMM, cât şi pe cel al companiilor mari, spune Francois Bloch, adăugând: "În ceea ce priveşte depozitele, atenţia noastră pentru oferirea de soluţii de economisire diversificate a făcut că filiala noastră, BRD Asset Management, să ocupe primul loc pe piaţă în privinţa numărului de investitori, cu peste 100.000 de clienţi".

Venitul net bancar al Grupului a fost de aproape 1,54 miliarde lei, în primele şase luni ale anului, în creştere cu 1,7% faţă de perioada similară a anului trecut. În condiţiile ratelor de dobândă semnificativ mai mici (media ROBOR la trei luni de 1,6% în primul semestru din 2021 faţă de 2,72% în primul semestru din 2020), veniturile nete din dobânzi au fost de 1,013 miliarde de lei, cu 2,7% sub cele din primele şase luni ale anului trecut, declinul dobânzilor fiind compensat parţial de efectul pozitiv al creşterii volumelor, conform raportului.

Veniturile nete din comisioane au înregistrat o creştere de 13,6%, până la 377,86 milioane de lei, în comparaţie cu primul semestru din 2020, bazându-se pe creşterea volumului tranzacţional al clienţilor şi pe o activitate dinamică în piaţa de capital. Celelalte categorii de venituri au crescut 6,4% în comparaţie cu primele şase luni din 2020, beneficiind de rezultatul din tranzacţionare mai mare şi câştiguri din reevaluare, explică instituţia de credit.

Cheltuielile operaţionale s-au ridicat la 825 milioane de lei în primul semestru al anului, faţă de cele 800 milioane lei în primul semestru din 2020, dinamică ce reflectă creşterea cheltuielilor care nu sunt aferente salariaţilor, în special cele IT şi contribuţia cumulată la Fondul de Garantare a Depozitelor şi la Fondul de Rezoluţie. Cheltuielile IT au crescut cu 20% în dinamică anuală, în timp ce cheltuielile de personal s-au redus cu 1,1%, la 407,6 milioane de lei, ca urmare a câştigurilor de productivitate, conform raportului.

Indicatorul cost - venit a rămas sub control în comparaţie cu perioada similară a anului trecut, menţionează BRD, atingând 49,7% în primul semestru din 2021, faţă de 49,1% în aceeaşi perioadă a anului trecut, excluzând contribuţia cumulată la Fondul de Garantare a Depozitelor şi Fondul de Rezoluţie şi costurile aferente gestionării crizei sanitare.

La finalul lunii iunie 2021, rata creditelor neperformante (la nivelul băncii, creditele neperformante conform definiţiei ABE) a fost de 3,3% în scădere uşoară faţă de nivelul de 3,5% de la finalul lunii iunie 2020, în ciuda modificărilor de reglementare (precum noua definiţie de neplată) şi a ieşirilor din moratoriu, conform raportului.

Rată de acoperire a creditelor neperformante se menţine la un nivel solid, la 74% la finalul lunii iunie 2021, faţă de 75% la finele lunii iunie a anului trecut.

În ceea ce priveşte costul riscului, BRD a înregistrat o reversare netă de 39 milioane lei în primul semestru din 2021, faţă de o cheltuială de 225 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, la debutul pandemiei COVID-19. "Reversarea netă de privizioane reflectă efectul cumulat al revenirii economice şi al recuperărilor consistente aferente portofoliilor neperformante", menţionează instituţia de credit.

Conform băncii, rentabilitatea capitalurilor proprii a fost de 12,6% în primul semestru din 2021, cu 2,8 puncte procentuale peste cea din primul semestru din 2020. Nivelul ratei de solvabilitate a rămas ridicat, atingând 29,6% la finalul lunii iunie 2021 (la nivelul Băncii), în comparaţie cu 27% la finalul lunii iunie a anului trecut.

Soldul creditelor (inclusiv leasing) a crescut cu aproape 9% faţă de iunie 2020, pe baza unei creşteri pe toate liniile. Creditele nou acordate persoanelor fizice au crescut cu 58% în dinamică anuală, atât pe segmentul creditelor imobiliare (+52%), cât şi pe cel al creditelor de consum (+61%), înregistrând, de asemenea, o creştere de două cifre comparativ cu nivelul din 2019. Creditarea companiilor a înregistrat o creştere de 24% în dinamică anuală, creşterea importantă pe segmentul IMM, de 37%, fiind susţinută de programele cu garanţie de stat, cu credite aprobate în valoare de 700 milioane de lei în cadrul programului IMM Invest, în doar două luni de la relansarea acestuia. Creditele acordate companiilor mari au crescut cu 21%, în dinamică anuală, se arată în raport.

Depozitele clienţilor au avut un avans de 12% în dinamică anuală. Creşterea a fost determinată în principal de segmentul companiilor (+20% în dinamică anuală), atât pentru IMM-uri, cât şi pentru clienţii mari companii, fiecare cu o creştere de două cifre. Înclinaţia crescută spre economisire declanşată de pandemia prelungită s-a temperat, dar a condus în continuare la constituiri de depozite de la persoane fizice mai mari cu 5,4% în dinamică anuală. Segmentul companiilor mici a contribuit, de asemenea, la avansul depozitelor, cu o creştere consistentă de 18% în dinamică anuală, conform instituţiei de credit.

La nivel de bancă, BRD a înregistrat în primele şase luni ale anului un profit net de 628,7 milioane lei, cu 55% peste cel din primul semestru al anului trecut.

Francezii de la Societe Generale deţin 60,17% din BRD - Groupe Societe Generale, printre alţi acţionari ai instituţiei de credit găsindu-se SIF-uri, fonduri de pensii Plion II sau Dedeman.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Acum că tot s-a confirmat că BRD a făcut și face bani in continuare, cred că ar fi cazul să plătească dividende consistente (min. 1,5 lei) pentru ultimii 2 ani, nu mizeria de dividend pe care au platit-o în primăvara.

    1. O sa plateasca ca a ridicat BCE restrictia !!

      Societe este în foame de bani,are o gaură ,,frumoasă,, în casa mamă așa că mă astept să dea peste 1,5 lei.

      Va da dividende la anul. Chiar daca bce va ridica restrictia in septembrie 2021. Studiati reglementarile in materia acordarii de dividende in Franta, apoi scrieti bazaconii

      Te rog,ti-as fi recunoscător ,ce prevede reglementarea din Franța pentru care BRD nu poate da dividende in septembrie?

      Multumesc anticipat ! 

    Cat impozit pe profit au platit statului roman?

    1. Păi Valcov si Dragnea de ce crezi că...?

      Au vrut să pună băncile la plată! 

      In presa apar des informatii despre profitul bancilor si firmelor multinationale. Normal si cinstit este sa fim informati si despre ce impozite platesc astia. Sa se publice un tabel cu primele 500 comapnii cu cele mai mari cifre de afaceri si ce impozite platesc statului roman. Cat castiga Romania si cat fura smecherii. Sa aflam care au furat mai mult, rusii sau 'aliatii' de acum. Daca unii sa fac optimizare, sa invatam tehnica ca sa facem la fel adica sa aplicam toti 'valorile europene'

      Pai un piculut, asa cam cat era si dividendul ): Apoi aveti vise de inca un alt dividend pe 2021(nu e firma guvernului sa ceara suplimentare,nu-i poate obliga nimeni),posibilitate mai mare va fi la anul.

      Pe lista celor mai mari 10 acţionari ai BRD la 31 ianuarie 2021 se numără: Societe Generale (60,2%), NN Pensii (5,3%), AZT Viitorul Tău (4,39%), SIF Oltenia (4,11%), SIF Transilvania (3%), Metropolitan Life Pensii Private (2,95%), SIF Banat Crişana (1,95%), Aegon Pensii (1,3%), Aripi (1,15%), Norges Bank (1%).Dedeman a parasit cladirea......

      N-A PARASIT-O , D-LE !!! N-AU 1 % , DAR STAU ASUNSI IN UMBRA !!! DEDEMAN , NU SANT OAMENI , SANT PAIANJENI !!! NISTE PAIANJENI , SMECHERI , VICLENI , OPORTUNISTI , LACOMI !!! NISTE COMUNISTI , CAMUFLATI PERFECT , SUB DENUMIREA DE AFACERISTI CAPITALISTI , CUM SANT CU SUTELE DE MII , IN ACEASTA TARA , ATAT DE CHINUITA , DE VREO 75 DE ANI , INCOACE !!! N-AVETI IDEE , CU CINE AVETI DE AFACE !!! V-ATI PUS VREODATA INTREBAREA LEGITIMA , DE UNDE AU APARUT ??? APOI , DE UNDE AU AVUT BANI CA SA-SI PORNEASCA AFACERILE ??? NU CE DECLARA EI , OFICIAL , CA AU FOST OAMENI SARACI , SI CA N-AU AVUT DUPA CE BEA APA ??? SANT NOUA CLASA DE COMUNISTI , CARE VINE DIN URMA , CU BANI , PROBABIL , PATATI DE SANGE !!! DE SANGE DE ROMAN !!!

      Esti rău pe aratura! Sunt un model de afaceriști!

      Pi dk au asa profit de ce dobanda la depozitul meu este negativa.Adeca eu le dau bani imprumut si ei nici macar nu mi-i dau pe toti inapoi.Ciudat capitalismul asta.Hai sictir cu toti.

      Banii sunt o marfa si trebuie sa circule nu sa se stea in banca unde dobanda nu acopera nici macar inflatia,domnule investitor (incepator in vremuri capitaliste bag de seama). Fara suparare uitate la Japonia dobanda real negativa -0.10 % acolo e de ceva vreme capitalism sau daca vrei imperialism.

      Revin,cum imi explici ca la noi cresc depozitele bancare ale populatiei constant de la an la an ? Pai nivelul de cultura economica-financiara la noi este jalnic si va fi in continuare dureros si pagubos.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb