Transgaz propune Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) majorarea numărului de acţiuni, concomitent cu scăderea valorii nominale a acestora, pentru a readuce compania în atenţia publicului şi a creşte lichiditatea în piaţă a titlurilor, potrivit convocatorului şedinţei AGEA din 23 iunie.
Astfel, Consiliul de Administraţie al companiei propune acţionarilor "efectuarea operaţiunii de divizare a valorii nominale a acţiunilor Transgaz în raport de divizare (splitare) de 1:10, astfel că, după divizare, capitalul social al companiei va avea aceeaşi valoare de 117.738.440 lei, însă va fi divizat într-un număr de 117.738.440 de acţiuni, fiecare acţiune având valoarea nominală de un leu", se arată în documentul menţionat de Agerpres.
"Divizarea valorii nominale a acţiunii reprezintă operaţiunea prin care se reduce valoarea nominală a acţiunii, concomitent cu creşterea numărului de acţiuni în funcţie de raportul de divizare, capitalul social rămânând neschimbat. Efectuarea unei astfel de acţiuni readuce compania în atenţia publicului şi a investitorilor şi permite ca, printr-o valoare mai mică, acţiunile companiei să devină mult mai accesibile acestora, iar lichiditatea lor în piaţă să crească", argumentează reprezentanţii companiei.
Aceştia au arătat că, în acest moment, Transgaz are un număr de 11.773.844 de acţiuni cu valoarea nominală de 10 lei, iar, după schimbare, numărul de acţiuni va fi 117.738.440, iar valoarea nominală va fi de 1 leu. Preţul unei acţiuni va scădea de la 270 de lei (pentru exemplificare s-a avut în vedere preţul mediu din 2015), la 27 de lei. O acţiune înseamnă un vot în cadrul Adunărilor Generale ale Acţionarilor. Capitalizarea companiei va rămâne aceeaşi: 3.261.354.788 lei.
"În aceste condiţii, un acţionar care înainte de divizare deţinea în portofoliu un număr de 1.000 de acţiuni la preţul de 270 de lei pe acţiune, respectiv o valoare de 270.000 de lei, va deţine după divizare un număr de 10.000 de acţiuni la preţul de 27 de lei pe acţiune, deci aceeaşi valoare a portofoliului de 270.000 de lei", se mai arată în documentul citat.
Potrivit acestuia, analiza realizată asupra pieţei de capital din România a arătat că 67% din acţiunile tranzacţionate pe piaţa reglementată a BVB se tranzacţionează la un preţ mai mic de 2 lei pe acţiune.
De asemenea, acţiunea Transgaz (simbol TGN pe bursă) are cel mai mare preţ de tranzacţionare, următoarea fiind a Erste Bank - în jur de 110 lei. "Preţul ridicat de tranzacţionare al acţiunii TGN, atât la vânzare, cât şi la cumpărare, are o influenţă negativă atât asupra numărului de tranzacţii, cât şi a volumului tranzacţionat", mai menţionează convocatorul.
Transgaz este transportatorul naţional român de gaze. Statul român deţine, prin Ministerul Economiei, un pachet de 58,5% de acţiuni, restul fiind tranzacţionate pe Bursa de Valori Bucureşti.