"Alpha Bank" SA, a treia bancă din Grecia, vrea să-şi păstreze independenţa şi nu va lua în calcul nicio ofertă de fuziune din partea "National Bank of Greece" SA (NBG - cea mai mare bancă elenă), potrivit directorului de operaţiuni din cadrul "Alpha", Spyros Filaretos. "Din punctul nostru de vedere, această afacere este moartă", a spus reprezentantul băncii, citat de Financial Times.
Conform directorului financiar al "Alpha Bank", Vassilios Psaltis, poziţia băncii este sprinjinită de acţionarii săi străini "majori şi vizibili", printre care se numără Qatarul, "Blackrock" Inc. şi "Fidelity International" Ltd.
NBG a lansat, în luna februarie, o ofertă de preluare a "Alpha Bank" printr-un schimb de acţiuni, care evalua această bancă la trei miliarde euro. "Alpha" a respins propunerea nesolicitată.
Spyros Filaretos a precizat: "Încă de la început, aceas-ta nu a fost o abordare amiabilă. NBG a lansat pe piaţă nişte declaraţii. A dat de înţeles că este o tranzacţie deja convenită. A fost o încercare foarte neîndemânatică de a face presiuni asupra noastră".
Luna aceasta, autorităţile elene au lansat o anchetă prin care vor să afle dacă scurgerea de informaţii în cazul ofertei NBG pentru "Alpha" a urmărit manipularea pieţei acţiunilor, în condiţiile în care între cele două părţi a existat un acord de confidenţialitate privind negocierile.
Potrivit oficialilor celei mai mari bănci din Italia, "UniCredit" SpA, o fuziune între NBG şi "Alpha Bank" nu va avea loc în mediul de piaţă actual, deşi nu poate fi exclusă lansarea, în viitorul apropiat, a unei oferte îmbunătăţite din partea NBG, care va face ca acţiunile "Alpha" să urce din nou.
Banca americană "Morgan Stanley", principalul consultant al NBG pentru oferta de fuziune cu "Alpha", şi-a majorat participaţia la "Alpha Bank" de la 4,96% la 5,1%, potrivit Mediafax. Achiziţia "Morgan Stanley" nu a fost anunţată sau solicitată, cum se obişnuieşte în cazul investitorilor instituţionali, conform comunicatului remis de "Alpha Bank" Bursei din Atena.