• Noua măsură fiscală ar putea să fie aplicată chiar de la recolta din primăvară
• Evaziunea fiscală în sector, peste 2 miliarde de euro
Statul vrea să aplice taxarea inversă pe piaţa cerealelor ca să reducă evaziunea fiscală din sector, care, după unele evaluări, depăşeşte 2 miliarde de euro.
Taxarea inversă presupune ca TVA să figureze pe factură doar la nivelul comerciantului, fiind astfel eliminată această prevedere din relaţia dintre producător şi procesator. În multe dintre cazuri, între producător şi procesator, cerealele se vând fără factură din cauză că agenţii economici urmăresc să evite plata TVA de 19%.
Ministerul de Finanţe a făcut demersurile necesare la Comisia Europeană pentru implementarea acestei măsuri, au declarat, pentru ziarul BURSA, surse din conducerea Ministerului de Finanţe. "Avem consultări permanente pe acest subiect cu oficialii Comisiei Europene, iar în perioada următoare aşteptăm un răspuns din partea lor", susţin sursele citate. Pentru agenţii economici implicaţi în piaţa cerealelor, noua măsură fiscală este acceptabilă, în condiţiile în care Guvernul refuză să reducă TVA la cereale (n.r. de la 19%, la 5%, după cum au cerut producătorii şi procesatorii din sector).
"Taxarea inversă este o măsură acceptabilă pentru reducerea evaziunii fiscale în condiţiile în care Guvernul refuză să diminueze TVA pe filiera cerealelor, singura soluţie care, în opinia noastră, poate combate eficient acest fenomen", ne-a declarat Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România (ANAMOB).
Viorel Marin susţine că taxarea inversă are însă limitele ei, deoarece va rezolva problema evaziunii fiscale doar la unul dintre cele două < capete > ale circuitului comercial: "Măsura va rezolva problema evaziunii fiscale doar < în amonte > adică între producător şi procesator, la începutul lanţului comercial. Probleme vor mai rămâne însă acestea vor fi mai uşor de gestionat de către instituţiile de control".
Taxarea inversă ar putea să fie aplicată încă de la recolta din această primăvară, totul depinzând de poziţia Comisiei Europene în acest sens.