O comparaţie oficială între rentabilităţile fondurilor private de pensii (Pilonul II) va putea fi făcută la finalul lunii iunie, după doi ani de activitate a sistemului, după ce noua metodologie de calcul a indicatorilor de performanţă în sistemul de pensii obligatorii (Pilonul II) a trecut, vineri, de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Aceasta prevede aprobarea normei privind ratele de rentabilitate ale fondurilor de pensii administrate privat.
Metodologia de calcul privind ratele de rentabilitate stă la baza garanţiei relative de performanţă în sistem fiind necesară pentru evaluarea unitară şi comparativă a performanţelor fondurilor de pensii administrate privat, aceasta fiind posibilă după împlinirea a doi ani de când acestea au devenit funcţionale în ţara noastră.
"Fondurile de pensii care nu vor îndeplini criteriile privind rata minimă de rentabilitate aferentă gradului lor de risc intră în procedură de supraveghere specială, respectiv administrare specială, dacă se impune acest lucru", se mai arată în comunicatul CSSPP.
Reprezentanţii Comisiei consideră că prin această normă, participanţii la fondurile de pensii administrate privat vor avea la dispoziţie un instrument suplimentar de evaluare a unui fond de pensii şi posibilitatea de a compara performanţa acestuia cu nivelul de performanţă al întregii pieţe, prin consultarea valorilor rezultate în urma aplicării formulelor de calcul al ratelor de rentabilitate.
În plus faţă de calculele efectuate de administrator, CSSPP va calcula şi va publica lunar, pentru perioada ultimelor 24 de luni, anterioare datei efectuării calculului, rata de rentabilitate anualizată a fiecărui fond de pensii, rata medie ponderată ajustată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii şi rata de rentabilitate minimă a fondurilor pentru fiecare categorie de risc.
Pentru calculul ratei de rentabilitate minimă se foloseşte rata medie ponderată ajustată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii, măsurată pe o perioadă de 24 de luni, prin care niciun fond de pensii nu va putea depăşi ponderea de 20% în formula de calcul a acestui indicator. În funcţie de rata medie ponderată ajustată de rentabilitate, se va stabili nivelul minim al ratei de rentabilitate pe grade de risc, care va depinde de gradul de risc al fondurilor.
CSSPP a precizat că, în cazul în care, rata de rentabilitate anualizată a unui fond se va situa sub rata de rentabilitate minimă a categoriei respective de risc, timp de două trimestre consecutive, administratorul va intra în supraveghere specială a administratorului. Dacă această perioadă va depăşi patru luni, CSSPP va retrage administratorului autorizaţia de administrare şi va aplica procedura privind administrarea specială.