PENTRU REVIGORAREA ECONOMIEI Mizăm pe investiţiile străine directe

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 octombrie 2007

Intrarea companiei Ford pe piaţa automobilelor din Româ­nia va determina o revigorare în producţia industrială, o majorare a investiţiilor din ţara noastră, precum şi o stabilizare a cursului de schimb în intervalul 3,3 - 3,4 lei pentru un euro, apre­ciază analiştii financiari.

Ford a făcut o ofertă de 57 milioane euro pentru un pachet de acţiuni de 72% la Automobile Craiova, cu intenţia de a investi în continuare aproximativ 600 - 700 milioane euro. Un efect al investiţiei Ford va fi resimţit şi la nivelul proiectelor de dezvoltare a furnizorilor săi, consideră Cristian Pârvan, vicepreşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România. Spre exemplu, Mittal Steel îşi va îmbunătăţi gama de produse ca să le vândă la un preţ din ce în ce mai mare către Ford. De asemenea, vor exista şi noi proiecte de infrastructură pentru îmbunătăţirea mediului de dezvoltare a automo­bilelor, a mai spus domnul Cristian Pârvan.

Pe lângă investiţiile din automobile, şi sectorul de imobiliare s-a dovedit foarte atractiv pentru investitorii străini. Copper Beech a anunţat recent investiţii în locuinţe din Bucureşti în valoare de aproximativ 2,5 miliarde euro în următorii 5 ani. În plus, proiecte lansate de curând au început deja să se extindă şi la alte oraşe mari din ţară. Astfel, analiştii UniCredit Ţiriac Bank preconizează un nivel constant al investiţiilor străine directe de aproximativ 5,7 miliarde euro ca medie anuală, în perioada 2007- 2009, ceea ce va determina o stabilizare a indicatorilor macro­eco­nomici.

"Optimismul în ceea ce priveşte investiţiile este mare, există un semn de întrebare dacă acestea se vor şi materializa", susţine Cristian Pârvan. Domnia sa ne atrage atenţia că, pe lângă proiectele durabile, există şi numeroase transferuri de capital şi privatizări al căror efect nu este relevant pentru dezvol­tarea economiei noastre.Pe de altă parte, Ciprian Dascălu, economist şef ING, ne atra­ge atenţia că deşi există un stimulent pentru investiţii nu tre­buie să uităm de deficitul de forţă de muncă cu care ne confruntăm.

Investiţiile străine directe vor reduce volatilitatea din parcursul cursului de schimb

Odată cu demararea proiectelor de investiţii se va putea observa şi începutul unui parcurs stabil al raportului leu-euro în intervalul 3,3 - 3,4, consideră analiştii financiari. Reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria Albert Jaeger, a susţinut recent că evoluţia monedelor naţionale din alte ţări cu economii emergente duce la o expectaţie a aprecierii leului pe termen mediu şi lung. "Aprecierea leului se va produce în continuare, dar într-un ritm mai lent", a susţinut Lucian Anghel, economist şef al BCR în raportul de ţară "România - Navigând pe valurile convergenţei".

Domnia sa consideră că vom asista la o întărire a monedei naţionale, dar aceasta nu va fi liniară, existând fluctuaţii datorate instabilităţii din economie. Investitorii vor continua să vină în ţara noastră, ei ţinând cont de tendinţa pe termen lung şi nu de deprecierea de natură temporară.

Moneda naţională a avut un parcurs abrupt în prima parte a anului

De la începutul anului 2005 până în luna iunie a anului curent, moneda naţională s-a apreciat într-un ritm din ce în ce mai intens, ca urmare a liberalizării contului de capital, consideră Lucian Anghel în raportul de ţară, "România - Navigând pe valurile convergenţei".

Anul 2007 a fost marcat de un leu din ce în ce mai puternic care a crescut cu 8,4% în termeni reali (6,6% în termeni nominali) până în luna iulie. "Parcursul abrupt al monedei naţionale a determinat printre altele, randamente ridicate pe piaţa interbancară", este de părere Lucian Anghel.

Populaţia a profitat de devalorizarea monedei europene în raport cu leul şi de dobânzile mai mici pentru credite în valută. Astfel, nivelul creditelor în valută acordate persoanelor fizice a fost la 31 august 2007 în valoare de 26.997 milioane de euro, nivel dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, conform rapoartelor BNR. A fost preferat acest tip de împrumut atât pentru avantajele oferite de diferenţialul de dobândă, cât şi de câştigurile din cursul de schimb.

În ultimele două luni, instabilităţile la nivel politic, precum şi dezechilibrele de pe pieţele externe au determinat agenţiile de rating să plaseze România în categoria ţărilor cele mai riscante.

Aprecierea leului a determinat o creştere zero în exporturi şi majorarea deficitului de cont curent la 13% din Produsul Intern Brut determinat în special de deficitul comercial în continuă expansiune.

Banca Mondială ne avertizează şi ea că suntem în categoria ţărilor dependente, din punct de vedere economic, de investiţii străine directe, iar criza de pe piaţa creditelor ipotecare din Statele Unite ale Americii va duce la plecarea investitorilor şi implicit la majorarea deficitului de cont curent.

21 septembrie a fost ziua în care leul a înregistrat un minim al ultimilor doi ani, cursul oficial afişat de Banca Centrală fiind de 3,4026 lei pentru un euro. Devalorizarea monedei naţionale s-a resimţit şi mai semnificativ pe piaţa interbancară unde s-au realizat tranzacţii la un curs de 3,43 lei pentru un euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb