Clubul Fermierilor Români a lansat programul "Tineri Lideri pentru Agricultură", menit să pregătească resursa umană pentru a asigura viitorul afacerilor agricole româneşti.
Florian Ciolacu, directorul executiv al Clubului Fermierilor Români, a declarat, ieri, în cadrul evenimentului de lansare al programului: "Vrem să promovăm un model românesc de agricultură performantă, care să valorizeze specificul românesc în aplicarea politicilor în utilizarea instrumentelor financiare. Ne-am propus să promovăm şi să reprezentăm interesele fermierilor, să creăm programe în care să îi implicăm activ pe fermieri în discuţiile privind cadrul legislativ şi fiscal. Vrem să îi atragem pe tineri în agricultură pentru că trebuie să asigurăm competitivitatea. Suntem într-o perioadă în care agricultura românească are un potenţial extraordinar de creştere, există oportunităţi, dar şi dezavantaje şi riscuri, asupra cărora noi trebuie să ne aplecăm pentru că sprijinindu-i pe tineri, îi ajutăm să îşi asume responsabilitatea de a crea valoare adăugată".
Acest program a luat naştere pentru că problema forţei de muncă se gaseşte în toate domeniile, iar în agricultură se observă un interes scăzut al tinerilor pentru activitatea în acest domeniu, asigurarea succesiunii fiind o problemă reală, a mai precizat domnul Ciolacu.
Criza demografică are un impact asupra populaţiei active în agricultură, în România, raportul dintre tinerii şi vârstnicii (sau persoane de alte vârste) ocupaţi în acest domeniu este similar celui european, ponderea managerilor tineri, sub 35 de ani, în agricultură fiind, aşadar, o problemă în toată Europa, nu doar la noi în ţară, a mai spus Florian Ciolacu.
Potrivit directorului executiv al Clubului Fermierilor Români, un studiu de opinie al Consiliului European al Tinerilor Agricultori arată că tinerii agricultori vor un nivel de venit echitabil, acces la terenuri pe care să le poată integra apoi în activitatea lor, educaţie şi oportunităţi de dezvoltare personală, oportunităţi sociale, conexiune la internet.
În cadrul programului, tinerii vor fi pregătiţi în patru direcţii: reprezentare; schimbarea de atitudine; asigurarea continuităţii şi sustenabilităţii; înnoire, au mai spus sursele citate, adăugând că prin intermediul acestui program, tinerii au oportunitatea să meargă la internship-uri în instituţiile de la Bruxelles, precum şi în instituţiile publice de la noi din ţară.
Cursurile sunt susţinute financiar de Clubul Fermierilor Români, iar pentru sesiunea 2019-2020 s-au înscris în program 18 tineri, alţi 14 fiind, deja, înscrişi pentru sesiunea 2020-2021.
Cursurile din cadrul programului se desfăşoară timp de o săptămână pe lună, pentru o perioadă de şase luni, find urmate şi de unele de consolidare pe aspecte legislative şi fiscale, a mai menţionat domnul Ciolacu, conform căruia cei înscrişi în program sunt implicaţi, totodată, şi în diverse proiecte pe care Clubul le desfăşoară.
"De asemenea, vrem să oferim un cadru de parteneriat pentru care propunem alianţe cu universităţi şi cu alte organizaţii neguvernamentale, cu organizaţiile financiare internaţionale. Am vorbit cu Banca Mondială, BERD, BEI, ca să elaborăm programe care să îi implice şi să îi sprijine pe tineri. Toţi actorii mari din sector sprijină iniţiativa Clubului Fermierilor Români. Toţi aceşti tineri vor avea nevoie să îşi exercite capabilităţile şi dorinţa de implicare în iniţiative. În plus, noi am discutat şi despre o iniţiativă care vizează crearea unui Consiliu al Tinerilor Fermieri pentru Agricultură Performantă şi toate acestea, în scopul generării unui cadru unitar pentru a atrage în program parteneri, dar şi numeroşi alţi tineri care să se înscrie", a adăugat domnia sa.