PERCHEZIŢII DNA LA MINISTERUL AGRICULTURII Nagy şi Găman au fost arestaţi

A.R.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 9 ianuarie 2015

Nagy şi Găman au fost arestaţi

Actualizare 18:40

Fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii Nagy Peter Tamas şi secretarul general al instituţiei, Virgil Găman, reţinuţi ieri în dosarul mitei prin contracte fictive, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, potrivit unei decizii luate azi de instanţa supremă, transmit surse din presă.

Aceeaşi măsură preventivă a fost dispusă de instanţă în cazul celorlaţi doi reţinuţi din acest dosar - Claudiu Vasilescu şi Haller Zoltan-Jozsef, administratorii unor firme prin care Nagy şi Găman ar fi primit mită.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată tot la instanţa supremă.

(Alexandru Costea)

---------

Actualizare 07:53 DNA: Virgil Găman şi Tamas Nagy, reţinuţi pentru luare de mită

Virgil-Laurenţiu Găman (secretar general în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale) şi Peter Tamas Nagy (fost secretar de stat în MADR) au fost reţinuţi, în această noapte, de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru luare de mită şi instigare la: spălare de bani, uz de fals şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În acelaşi dosar, au fost reţinuţi Claudiu Vasilescu şi Zoltan-Jozsef Haller (administratori ai unor societăţi comerciale), acuzaţi de spălare de bani, complicitate la luare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit referatului DNA, în octombrie 2014, cu ocazia organizării unor evenimente agricole, Găman şi Nagy ar fi pretins 40.000 euro de la persoane din conducerea firmei organizatoare. Banii reprezentau o parte din valoarea de 414.160 euro a contractului, încheiat între firma organizatoare (în calitate de prestator) şi MADR (beneficiar). Mita urma să fie virată către cei doi inculpaţi printr-o firmă agreată de aceştia.

"Deoarece, persoanele din conducerea firmei organizatoare a evenimentelor le-au învederat inculpaţilor Găman Virgil-Laurenţiu şi Nagy Peter Tamas faptul că suma de 40.000 euro nu poate fi plătită către o singură societate comercială, întrucât competenţele lor sunt limitate la semnarea contractelor cu o valoare de până la 15.000 euro, cei doi au fost de acord ca suma de 40.000 euro să fie plătită către mai multe firme agreate de ei", relatează DNA.

Astfel, în 11 decembrie 2014, Găman şi Nagy ar fi primit, prin firmele administrate de Claudiu Vasilescu, Zoltan-Jozsef Haller şi altă persoană, suma totală de 176.904,9 lei, dintre care 64.480 lei i-au revenit lui Tamas Nagy, iar restul lui Virgil Găman.

"Pentru a ascunde adevărata natură a dispoziţiei şi circulaţiei banilor, inculpaţii Găman Virgil-Laurenţiu şi Nagy Peter Tamas i-au determinat pe administratorii firmelor respective să întocmească, în fals, mai multe contracte de prestări servicii către firma organizatoare", punctează DNA.

(Valentin Busuioc)

---

Actualizare 00:00 Europarlamentarul Laurenţiu Rebega (PC), urmărit penal

Europarlamentarul Constantin Laurenţiu Rebega (PC) este urmărit penal pentru mai multe infracţiuni, în dosarul mitei de 40.000 de euro din contracte fictive la un eveniment organizat de Ministerul Agriculturii, acesta primind, printr-un intermediar, 23.000 de lei, potrivit procurorilor anticorupţie.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) precizează că Rebega este urmărit penal pentru: folosire a influenţei ori a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial; instigare la spălare de bani; instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată; instigare la uz de fals.

Potrivit anchetatorilor, în decembrie 2014, în contextul organizării unor evenimente agricole, Rebega a primit de la administratorul unei firme, printr-un intermediar, 23.000 lei, "folosindu-se de influenţa pe care şi-a manifestat-o ca vicepreşedinte al unui partid politic (PC), responsabil de Departamentul de Agricultură şi Dezvoltare Rurala, influenţă percepută ca fiind reală asupra unui funcţionar din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale".

"Pentru a ascunde adevărata natură a dispoziţiei şi circulaţiei banilor, suspectul Rebega Constantin Laurenţiu, prin acelaşi intermediar, l-a determinat pe administratorul firmei respective să plăsmuiască şi ulterior să folosească un contract fictiv de prestări servicii către firma organizatoare a evenimentelor", mai precizează DNA.

Europarlamentarului i-au fost aduse la cunoştinţă, joi seară, calitatea în dosar şi acuzaţiile.

Constantin Rebega, ales europarlamentar pe listele PC, este membru al comisiilor de agricultură şi dezvoltare rurală, respectiv pescuit, din Parlamentul European.

---

Procurorii DNA au făcut, ieri, percheziţii la sediul Ministerului Agriculturii, într-un dosar pentru luare de mită şi spălare de bani.

Direcţia Naţională Anticorupţie a precizat, într-un comunicat, că se fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, comise în perioada octombrie-decembrie 2014.

Potrivit procurorilor, anchetatorii fac nouă percheziţii în Bucureşti şi judeţele Mureş, Braşov şi Prahova, din care una este sediul unei instituţii publice, iar restul sunt sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane.

Surse judiciare au spus, citate de Mediafax, că instituţia publică unde au avut loc percheziţii este Ministerul Agriculturii.

Faptele cercetate sunt luare şi dare de mită, precum şi spălare de bani şi ar avea legătură cu atribuirea unor contracte fictive privind Târgul Indagra organizat în noiembrie 2014, prejudiciul produs Ministerului Agriculturii fiind estimat la 400 de milioane de euro, au arătat sursele citate. Fostul secretar de stat Nagy Peter Tamas şi secretarul general Virgil Găman ar fi implicaţi în acest caz.

Din suma de 400 de milioane de euro alocată prin contracte atribuite unor societăţi, 40.000 de euro ar fi fost trecuţi prin firme interpuse, pentru a ajunge, în final, la Nagy Tamas şi Virgil Găman, o parte trebuind să ajungă la o a treia persoană.

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a spus că la nivelul DNA există un mandat de percheziţionare a unui birou din cadrul Ministerului Agriculturii, precizând că domnia sa nu a fost citat niciodată de DNA. Premierul Victor Ponta a precizat, la rândul său, că este vorba de un fost secretar de stat şi a subliniat că nu poate solicita Corpului de Control al Guvernului să investigheze cazul, deoarece este demarată deja o acţiune penală.

Procurorii sunt sprijiniţi, în această cauză, de Serviciul Român de Informaţii şi de Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb