Performanţele economiei, din nou sub lupa FMI

GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 iulie 2010

Mihai Tănăsescu

Mihai Tănăsescu

Mihai Tănăsescu susţine că măsurile adoptate de Guvern sunt apreciate de FMI, dar atrage atenţia că problema arieratelor şi a disponibilizărilor în sectorul public a rămas nerezolvată

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a început, ieri, cea de-a cincea evaluare a acordului stand-by, analizând performanţele economiei naţionale din al doilea trimestru al anului curent.

Misiunea FMI va urmări trei obiective, şi anume prima rectificare bugetară din acest an (în urma măsurilor de austeritate implementate de Guvern), proiectul de buget pentru anul 2011 şi politica monetară, potrivit reprezentatului României la FMI, Mihai Tănăses­cu.

"Măsurile luate de Guvern sunt văzute bine, dar momentan, nu s-au încheiat activităţile de disponibilizare, acestea se vor mai face în continuare, în învăţământ, precum şi în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor", a precizat Tănăsescu.

Domnia sa speră că, până la sfârşitul acestei luni, Guvernul va lua o decizie în privinţa disponibilizărilor şi că va începe procesul de recalculare a pensiilor mari.

Reprezentanţii FMI vor acorda o atenţie sporită şi măsurilor luate de autorităţi pentru reducerea nivelul arieratelor bugetare, oficialii Fondului luând în calcul şi alte soluţii în acest sens, în condiţiile în care Guvernul se angajase, la începutul anului, să reducă substanţial ponderea acestora.

"În privinţa reducerii arieratelor, este posibil să se mai dis­cute, să se găsească alte soluţii", ne-a spus Mihai Tănăsescu, lăsând să se înţeleagă că FMI ar putea să fie mai indulgent în ceea ce priveşte acest angajament asumat de către Guvern.

"În general am evaluat foarte bine situaţia economică a României. Interesul nostru este să dăm bani, iar al României este să ia bani", a încheiat Tănăsescu.

Franks: "Scăderea cu 3% a PIB, o estimare foarte pesimistă"

Sosit ieri la Bucureşti, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a precizat că FMI va revedea, în zilele următoare, prognoza macroeconomică a ţării noastre şi va elabora o nouă estimare în urma discuţiilor cu analiştii români, cu Comisia de Prognoză şi cu Banca Centrală.

Jeffrey Franks a subliniat că o scădere a PIB cu 3%, estimată de BERD, pentru anul acesta, este o prognoză foarte pesimistă şi a adăugat că, personal, este optimist în acest sens.

În ceea ce priveşte deficitul bugetar, după ce autorităţile noastre au anunţat că acesta va fi de 6,8% din PIB la finele anului, Jeffrey Franks a afirmat: "Vom analiza ţinta de deficit bugetar cu Ministerul Finanţelor Publice şi vom studia situaţia în contextul actual".

Franks a făcut o serie de aprecieri şi în ceea ce priveşte derularea acordului stand-by, potrivit Agerpres: "Au fost progrese considerabile de la începutul programului, dar trebuie dinamizată reforma pensiilor, care a rămas în urmă cu câteva luni, şi trebuie recuperată întârzierea în aplicarea legislaţiei privind salarizarea unitară".

Vizita delegaţiei FMI este programată să se încheie pe 4 august.

Flutur despre reducerea cotei unice: Se fac simulări privind viitoarea strategie fiscală

Executivul face simulări privind strategia fiscală şi măsurile de relansare economică, variantele urmând să fie discutate şi cu oficialii FMI aflaţi în România, a anunţat, ieri, vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur, după şedinţa conducerii centrale a PD-L.

Potrivit Agerpres, Gheorghe Flutur a explicat: "Există o comisie care se ocupă de acest lucru şi fiecare partid din arcul guvernamental are specialişti din acest domeniu. De la noi (n.r. - PD-L) Adriean Videanu, cu o echipă de specialişti, lucrează la o simulare privind măsurile economice şi la finalul acestor aplicaţii vă vom face cunoscută strategia de relansare economică, ce se pregăteşte în momentul de faţă".

Explicaţia lui Flutur vine ca răspuns la întrebarea dacă în planul de măsuri de relansare a economiei sau în strategia fiscală este luată în calcul şi varianta majorării TVA cu încă un procent şi reducerea cotei unice. (A.G.)

Emil Boc: Deficitul bugetar rămâne 6,8% din PIB

Unele aspecte legate de acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pot fi îmbunătăţite, însă România trebuie să se încadreze în ţinta de deficit de 6,8% din PIB în acest an, a declarat, ieri, prim-ministrul Emil Boc, citat de Agerpres.

Primul-ministru a explicat: "Evaluăm situaţia actuală şi eu spun că, în acest moment, avem situaţia sub control. Unele lucruri merg mai bine, altele pot fi îmbunătăţite şi pregătim cadrul pentru 2011. (...) Această vizită a FMI este una de evaluare, în acest moment, cu scopul de a analiza rectificarea bugetară pe care o avem pregătită la începutul lunii august, pentru a ne încadra în ţinta de deficit bugetar convenită cu FMI. De asemenea, rolul vizitei este acela de a discuta politicile pentru a ne încadra în ţintele de deficit până la sfârşitul anului şi pentru anul viitor".

Referitor la propunerile Camerei de Comerţ şi Industrie a României, ca Guvernul să renegocieze acordul cu FMI în vederea scăderii cotei unice de impozitare, Emil Boc a evitat să facă un comentariu, însă a subliniat că Executivul menţine un dialog cu oamenii de afaceri. (A.G.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb