PERICOLUL CARE ADUCE CÂŞTIG Un gram de venin se vinde cu 800 euro

MIHAELA DALAR STANCA
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 2 aprilie 2012

Un gram de venin se vinde cu 800 euro

Ziarul BURSA vă prezintă o altă idee de afaceri despre care se spune că ar aduce profituri consistente. Reprezentanţii din domeniu nu doresc să spună care sunt câştigurile obţinute, însă ne sfătuiesc să demarăm o astfel de afacere, oferind consultanţă în domeniu. Tot ei ne spun că un gram de venin, care este folosit în principal în industria cosmetico-farmaceutică, se comercializează în medie cu 800 euro. Domnul Andrei Tinu, reprezentant al uneia dintre fermele din domeniu, ne-a răspuns la mai multe curiozităţi ce ţin de această afacere.

Interviu cu Andrei Tinu, Administrator Venom Cure

Reporter: Stimate domnule Tinu, ne puteţi spune când aţi demarat afacerea cu reptilele veninoase şi ce costuri iniţiale a necesitat?

Andrei Tinu: Afacerea am demarat-o în 2009, din pasiune, cu o investiţie iniţială de 5.000 euro. În prezent ne derulăm activitatea în cinci încăperi în care se desfăşoară diverse etape ale procesului. Inves-tiţia iniţială am reuşit să o amortizăm anul trecut şi totodată a fost primul an în care am obţinut şi profit.

Reporter: Care sunt beneficiile veninului de la vipere?

Andrei Tinu: Calităţile veninului şi aplicaţiile acestuia nu sunt deocamdată pe deplin cunoscute. Astăzi, veninul de vipere se foloseşte cu succes în tratarea cancerului, a leprei, dar şi în industria cos-metică, pentru fabricarea cremelor împotriva ridurilor şi a diverselor substanţe împotriva îmbătrânirii.

Reporter: Există un număr mare de crescătorii de vipere la noi în ţară?

Andrei Tinu: Sunt puţine societăţi de profil în România, până în 60-70. Trei sau patru dintre ele (printre care şi a noastră) au documentaţia întreagă, în jur de 20 sunt în semi-legalitate, iar restul nu au obţinut avizele necesare desfăşurării activităţii.

Reporter: Proftabilitatea afacerii constă în vinderea veninului. Care este preţul cu care se vinde substanţa veninoasă?

Andrei Tinu: Un gram de venin se vinde în medie cu 800 euro, iar această cantitate se obţine de la aproximativ 30 de vipere. Compania noastră obţine profit şi de pe urma comercializării animalelor crescute la noi în fermă, către alţi afacerişti interesaţi de începerea unei afaceri. Preţul de vânzare al unei reptile este de 250 euro.

Ca majoritatea afacerilor, dacă te implici, şi creşterea viperelor poate fi foarte profitabilă.

Reporter: Care sunt condiţiile necesare demarării unei afaceri de acest tip?

Andrei Tinu: Sunt mai multe condiţii impuse de legislaţie: înfiinţarea societăţii, solicitarea şi primirea avizului sanitar-veterinar şi de mediu, construcţia fermei, asigurarea hranei, cu precădere şoareci, construcţia terariilor, asigurarea unui micro-climat adecvat (o anumită temperatură, apa schimbată frecvent etc.), după care vor fi aduse viperele achiziţionate de la crescători autorizaţi. Apoi, respectarea unei diete echilibrate, o viperă mănâncă doar câţiva şoricei la 2 săptămâni!

Reporter: Descrieţi-mi vă rog, procesul de colectare a veninului.

Andrei Tinu: La două săptămâni, se colectează câteva miligrame de la o reptilă. În condiţii normale şi de siguranţă, o viperă adultă poate produce, în medie, aproximativ 0,9-1 grame de venin liofilizat pe an, cantitate obţinută pe parcursul a 25-27 de mulgeri. Această cantitate poate varia în funcţie de starea de sănătate a ei, frecvenţa cu care este hrănită, calitatea hranei, frecvenţa de mulgeri, precum şi în funcţie de umiditatea din terariu. Totuşi, în cazul în care cantitatea de venin recoltată este mult sub 0,9 grame/an, atunci trebuie revizuite toate sistemele de întreţinere a vieţii din fermă (igienă, temperatură, umiditate, hrană, proceduri de recoltare a veninului, conservare venin) şi trebuie verificată starea de sănătate a tuturor viperelor.

Reporter: Această activitate implică totodată şi un risc crescut. Au fost cazuri de accidente până acum?

Andrei Tinu: Da, cel mai elocvent este cazul meu. Reamintesc faptul că, pe 26 noiembrie 2011, am fost muşcat de una dintre viperele de la ferma pe care o deţin împreună cu prietenii mei, în momentul în care mă pregăteam să exemplific procedeul unei echipe de jurnalişti.

Reporter: Aţi putea să ne spuneţi care sunt pieţele cele mai interesate de veninul viperelor cu corn?

Andrei Tinu: La nivel mondial, producţia de venin este una care acoperă o treime din necesarul industriei farmaceutice, cei mai mari producători de venin de şarpe fiind China, India şi Thailanda. În ceea ce priveşte România, nu putem vorbi de o industrie farmaceutică şi de una cosmetică bazate pe veninul provenit de la Vipera ammodytes ammodytes. Terenul este încă virgin şi producţia româneas-că de venin merge în Europa de Vest, dar cererea este oricum mai mare decât oferta.

Reporter: Industria din ţara noastră nu este specializată în acest domeniu, ce previziuni sunt pentru viitor?

Andrei Tinu: Se produc în acest moment bunuri la noi în ţară care conţin produşi ce au în compoziţie venin, dar în Româ-nia nu există laboratoare care să extragă acei componenţi din veninul de viperă. Din câte cunosc, în prezent este în curs de deschidere o companie care va fabrica produse din venin de viperă. Şi noi dorim să lansăm o linie de producţie cu creme antirid pe baza veninului pe care îl producem, anul viitor. Totodată, vrem să înfiinţăm o Asociaţie a Crescătorilor de Viperă cu corn care să conţină toate firmele din domeniu, în ideea de a combate fenomenul braconajului, această specie fiind protejată de lege dar care este pe cale de dispariţie. Dorim realizarea unui program prin care să eliberăm în natură viperele pe care le creştem pentru a repopula specia.

Reporter: Mulţumesc pentru informaţiile acordate!

Astăzi, veninul de vipere se foloseşte cu succes în tratarea cancerului, a leprei, dar şi în industria cosmetică, pentru fabricarea cremelor împotriva ridurilor şi a diverselor substanţe împotriva îmbătrânirii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cand vezi asemenea tembeli....te ia capul....D-nul Tinu...marele colector de venin...si cel ce esti in regula cu actele in totalitate....incearca sa dormi mai mult si nu mai fura curent.....esti novice in bransa asa k ciocul mic oana nu te musca alta vipera...;)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb