Mi se pare mie sau nu sunt nici pe departe singurul care constată că se întâmplă ceva în ţara aceasta, de circa un an de zile? Războaie între clanurile de interlopi, cu săbii ninja, în plină stradă. Cazuri înfiorătoare de abuzuri împotriva copiilor. Jafuri înarmate care se înmulţesc. Clădiri tot mai urâ-te, construite tot mai ilegal. Gunoaie care sufocă orice spaţiu verde. Din ce în ce mai mulţi cerşetori.
E clar că administraţiile au început să scape hăţurile din mână. În urmă cu două decenii vedeam cu toţii că statul apăsa prea tare asupra vieţii românilor. Acum statul trece printr-o profundă criză de autoritate.
Simptomele acestei crize sunt peste tot în jurul nostru. E suficient să mergeţi pe stradă. Maşini parcate pe zebră, sub ochii indiferenţi ai poliţiştilor. Şantiere abandonate, cu utilaje lăsate de-a valma. Comerţ ambulant din ce în ce mai agresiv. Gălăgie din ce în ce mai frecventă, spre miezul nopţii.
Locuiesc lângă Grădina Cişmigiu şi sămbătă am avut o nouă probă a acestei degradări. În parc, lângă intrare, o firmă care produce mobilă la pachet şi accesorii de plastic îşi instalase un stand de reclamă cu câteva produse şi o fată plictisită. Le aveam pe toate: biciclete şi scutere pe alei, câini fără lesă ori terase kitsch. Dar reclame într-o grădină care e monument istoric, asta încă nu mai pomenisem. Şi totul fără ca vreun gardian public să se sesizeze.
Pentru că veni vorba: de când nu aţi mai văzut o patrulă de poliţie sau de gardieni publici pe strada dumneavoas-tră? Pe strada mea, cred că de doi ani.
În ultimul an, mai cu seamă, autorităţile au început să dezerteze masiv de la datoriile lor. Asistente maternale care îşi lasă copiii în grija soartei, bolnavi abandonaţi de medici prin spitale unde operaţiile se fac cu cleştele de tăiat sârma, miniştri care fug de la serviciu pentru a asista la meciuri de fotbal sau legi uitate în Parlament pentru că senatorii şi deputaţii au şters-o pe la televiziuni, pentru a-şi arunca unul altuia insulte.
Cine e de vină? Pe undeva, suntem noi toţi. Dacă nu suntem noi înşine agenţii dezordinii, atunci cel puţin trebuie să recunoaştem că trecem pe lângă ea nepăsători. Am fost la mare zilele trecute, fiind invitat la un seminar. Mi-a fost imposibil să ajung la plajă, care era blocată de motociclete şi de tarabe. Eu, cel puţin, nu am fost nevoit să cheltuiesc din buzunar. Dar majoritatea celor din jur, clienţi plătitori, nu păreau să aibă nici o problemă în apocalipsa urbană numită Costineşti.
Însă, vinovatul principal este actuala clasă politică. Precocupaţi doar să îşi plaseze rudele şi prietenii prin consiliile de administraţie, actualii politicieni au lăsat treburile publice să meargă în virtutea inerţiei. Problema e că acestea nu prea mai merg. Suntem la capătul rezervei de avarie. Dincolo de această linie roşie este anarhia.
Anarhia nu este neapărat o stare violentă. Nu presupune neapărat indivizi bărboşi, îmbrăcaţi în negru, care umblă cu o grenadă pe sub trenci, în genul revoluţionarilor secolului al XIX-lea. Anarhia poate să se manifeste şi ca o disoluţie lentă a structurilor de autoritate. Ea apare şi atunci când statul decade într-o ineficienţă patologică, când procedurile politice sau administrative normale sunt blocate sau suspendate.
În acest vid de autoritate, prosperă tot felul de personaje ad-hoc. Ele îşi atribuie, discreţionar, competenţe şi funcţii pe care altminteri ar trebui să le exercite autorităţile locale sau centrale. În timp ce Consiliul Naţional al Audiovizualului doarme, un post de televiziune s-a specializat în anchete în care sunt acuzaţi şi bălăcăriţi tot felul de cetăţeni. În timp ce Poliţia s-a retras să joa-ce table, străzile şi magazinele sunt patrulate de "badigarzi" cu pistol, spray lacrimogen şi un vocabular plin de invective.
Unele dintre aceste lucruri se întâmplau şi înainte. Dar acum am ajuns la un prag critic. Dihonia şi indiferenţa au luat forme până acum necunoscute.
"Imbecilitatea guvernării noastre este atât de evidentă încât guvernele străine încep să nici nu mai dorească să aibă de-a face cu al nostru". O spune Alexander Hamilton, unul dintre fondatorii Statelor Unite ale Americii. Era un moment dificil pentru americani. Prima lor Constituţie, aşa-numitele Articole ale Confederaţiei, nu funcţionase. Aşa cum observase tot Hamilton, "răul care ne afectează provine nu din imperfecţiuni parţiale, ci din structura fundamentală a edificiului". Astfel încât soluţia americanilor a fost globală şi curajoasă: o schimbare fundamentală de regim, după doar şapte ani de la prima lor Constituţie.
În istoria unei societăţi, puţine sunt procesele care evoluează linear. Cele mai multe au un punct de inflexiune, dincolo de care schimbarea este bruscă, adesea catastrofală. Ne amăgim că trăim într-o democraţie şi că, dincolo de unele accidente de parcurs, lucrurile nu pot degenera. Dar sunteţi siguri? Semnele sunt peste tot în jurul nostru. Într-un fel sau altul, schimbarea va veni. n
Notă:
Precizăm că domnul Cătălin Avramescu este consilier prezidenţial.
1. situatia asta este
(mesaj trimis de Gheorghe în data de 02.09.2008, 08:13)
Din pacate are dreptate
2. Cine vorbeste ?
(mesaj trimis de Alexu în data de 02.09.2008, 09:17)
Putea scrie oricine acest articol , dar unul care face parte din sustinatorii pdl , ar trebui sa se bucure ca mai are acel parc, fiindca daca mai era Base sau Vide cred ca il luau bodyguarzii de guler si il puneau sa treaca pe trotuarul celalalt fiindca le-ar fi dat smecherilor si parcul si trotuarul! Fireste ca starea lucrurilor e proasta , dar Buldogul ce a facut ? Acesti mafioti au prins curaj atunci cand au vazut ca au la mana pe toti sefii Politiei Romane , ca sunt bagati in seama chiar de politicieni de vaza ( in mare parte si din PDL ) . Cand il auzi pe Videanu ca spune ca nu se putea opune retrocedarii Bordeiului , minte cu nerusinare, ar fi trebuit sa arate cu degetul catre autorul initial al nelegiuirii : Basescu - primarul care nu a facut nimic. De demisie se pare ca nu a auzit Videanu. Stiu un om caruia i s-a impus sa semneze niste acte de achizitie umflate la RENEL si , desi avea un loc caldut, a demisionat fiindca nu a vrut sa fie partas la magarii. Daca pe dumneavoastra va inteleg ca trebuie sa scrieti pro PDL , nu inteleg ziarul Bursa ca va ingaduie sa murdariti prima pagina ...
3. Nota la nota
(mesaj trimis de Ce vorbim si ce facem? în data de 02.09.2008, 11:04)
Precizam ca primarii care au dat abuziv toate parcurile catre persoane private, chipurile la schimb pentru terenuri aflate "la Cuca Macaii", in timp ce pe alti proprietari i-au trimis la fondul Proprietatea, sunt toti membrii PD_L, adica ai partidului sustinut frenetic de domnul presedinte al carui consilier este domnul Catalin Avramescu. Mai mult, chiar domnul presedinte e unul dintre primarii care au facut cu generozitate astfel de cadouri. Prin urmare, va vrem binele dar va facem cu obstinatie rau!
4. Spre dictatura linistirii totale
(mesaj trimis de Nelinistitul în data de 02.09.2008, 11:11)
In realitate ne dorim un stat prezidential in care toti cei pe care i-am furat noi sa taca la fel cum tac acum organele de ancheta. Sa vorbeasca numai cei care au ceva rau de spus despre dusmanii nostri si, evident, cei care ne lauda dezinteresat (a se vedea domnul Avramescu cel care nu are absolut nimic de castigat din instituirea unui stat autoritar PDL-ist, faptul ca e catindatul nostru la un fotoliu parlamentar fiind, va asiguram, o coincidenta si nu un mod de a-l rasplati pentru serviciili dezinteresate pa care ni le face).
5. despre onestitate
(mesaj trimis de P. Razvan în data de 02.09.2008, 16:26)
Degradarea accelerata a pesisajului social si intr-un sens mai larg a intregului spatiu public care in Romania are destinul unui imobil, anterior nationalizat de un stat cretinoid, ulterior revendicat de odrasle inchipuite si uzurpatoare, intr-un final apoteotic ruinat,daramat si cumparat de niste particulari ignari numiti investitori ,dezvoltatori imobiliari cu etc-ul de rigoare, toate acestea fac parte din patologia LUMPENCAPITALISMULUI romanesc. Unde este statul ? Statul este din termopane (canda scriati un articol care se incheia cu o constatare interesanta: "Romania este un Pakistan cu termopane. ").
Nota din subsolul textelor dumneavoastra explica intr-un fel inceputul unui tip de onestitate, care ne lipseste in mod profund si din cazua careia suntem constant handicapati, in exercitarea serviciul public.Completarea mea ar fi aceea ca scriitura dumneavoastra este intacta, de ani buni.Felicitari pentru prezenta publica impecabila !
In continuare ma simt dator sa impartasesc ideile din textul dumneavoastra si catorva prieteni englezi, din Canterbury unde ma aflu, care au un interes foarte viu in cunoasterea profunda a Romaniei, tara membra U.E. de altfel.
6. Inarmarea jafurilor
(mesaj trimis de Natafletz în data de 02.09.2008, 17:03)
...Vezi ca incepe sa te paraseasca si limba romana, pe langa memorie, draga Catalin... intr'adevar aflu niste chestii noi, de jafuri "inarmate" nu stiam si nici de chestii "mai ilegale" sau "mai putzin ilegale"... dar de restul nazbatiilor ce povestesti, sa'i spui dumneata mutului ca terasele chicioase au aparut de la Tariceanu incoa, orica sabiile ninja si copiii arsi cu tzigara i'a adus monstruoasa guvernare penelista...sa fii matale sanatos... de tarase promisese ca se ocupa jupanu' dumitale, iar transportul l'a pastorit si domniasa pe vremuri... Acu, as putea spune, de abia s'a trezit prostimea si incepe sa fie o presiune publica... pana acu se punea batista pe tzambal...deci fii mai optimist, mai ales ca vrei sa intri in parlament...
7. cine?
(mesaj trimis de andy în data de 02.09.2008, 19:29)
avem 3 clase; celor care le-a fost lehamite (au emigrat). cei destepti care antr-un fel sau altul profita de sistemul ticalosit (astia evident nu vor sa schimbe nimic). si an final prostimea care habar n-are pe ce lume traieste. asadar cine sa schimbe ceva?
8. Mea culpa
(mesaj trimis de Natafletz în data de 03.09.2008, 10:54)
Vai scuze, am atacat un grad de comparatie care, trebuia sa'mi dau seama, la voi la PDL exista. De ex la voi ce'a facut Base in Mihaileanu e MAI PUTIN ILEGAL decat ce'a facut Nastase 4 case... sau incalcarile constitutiei, ERAU, dar nu erau grave... Scuze Cataline, te'am judecat gresit... Ce ma mira e ca te'ai ofuscat pe faza cu Vadim, ca aia n'a fost deloc ilegala, vorba lu Boc a fost numa o "tranzactie" pe functii in parlament... De aia spun, ce fac "ai nostri" nu e asa ilegal, e ilegal pe ici pe colo, ce fac ailaltzi e de'a dreptul ilegal. MI'E MILA DE TINE, SINCER! stii ce mi'a spus un coleg? Mi'a zis. Bei poate omu chiar crede ce spune. Sa stii ca m'a zdruncinat putzin. O fi avand dreptate...