Peste 13.500 de proiecte vor primi finanţare prin FEADR

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 19 august 2010

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a încheiat contracte de finanţare pentru dezvoltarea mediului rural în valoare de peste 3,16 miliarde de euro, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

De la demararea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, în martie 2008, prin intermediul căruia se acordă fondurile europene nerambursabile pentru investiţii şi plăţi directe, au fost semnate 13.614 contracte de finanţare.

De asemenea, au fost efectuate plăţi în valoare totală de 1,43 miliarde de euro, din care 613,72 milioane euro pentru contractele încheiate de APDRP, la care se adaugă şi aproximativ 825,92 milioane euro - plăţile efectuate pentru Măsurile de sprijin pe suprafaţă, implementate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).

În cadrul Măsurii 121 - "Modernizarea exploataţiilor agricole" - suma maximă nerambursabilă poate ajunge până la 2 milioane de euro. Până în prezent, APDRP a primit 5.220 de cereri de finanţare, din care au fost contractate 1.514 de proiecte, cu valoare nerambursabilă de 526,90 de milioane de euro. Totodată, au fost efectuate plăţi totale în valoare de peste 182 de milioane de euro.

Prin contractele de finanţare încheiate pentru proiectele încadrate la Măsura 123 - "Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere" - suma maximă nerambursabilă pentru un proiect poate ajunge până la 2 milioane de euro, respectiv 3 milioane de euro pentru proiectele depuse de formele asociative. Această Măsură a fost accesată de 913 beneficiari, fiind semnate 376 de contracte de finanţare, în valoare publică de peste 365 milioane de euro. Pentru această măsură au fost efectuate plăţi în valoare de peste 48 milioane euro.

Proiectele din cadrul Măsurii 322 - "Renovarea şi dezvoltarea satelor" - primesc fonduri europene 100% nerambursabile pentru investiţii realizate în spaţiul rural al ţării. Suma maximă nerambursabilă poate ajunge până la 6 milioane de euro, proiectele fiind în mod obligatoriu de interes public. În urma depunerii a peste 3.039 de cereri de finanţare, suma alocată prin PNDR acestei Măsuri, până în anul 2013, respectiv 1,57 miliarde de euro, a fost depăşită de aproape cinci ori. Au fost contractate, până în prezent, 585 de proiecte, cu o valoare de 1,51 miliarde de euro, etapa de contractare fiind, încă, în des­făşurare. Plăţile efectuate depăşesc 74 milioane de euro.

Investiţiile pentru care au fost contractate proiecte în cadrul Măsurii 312 - "Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi" - vizea­ză activităţile non-agricole productive. În acest caz, suma maximă nerambursabilă poate ajunge până la 200.000 de euro. Pentru această măsură au fost depuse 3.980 de cereri de finanţare, fiind contractate 1.261 proiecte, cu o valoare nerambursabilă de aproape 183 de milioane de euro.

Prin Măsura 313 - "Încurajarea activităţilor turistice" - au fost depuse 1.401 cereri de finanţare şi contractate 595 de proiecte, în valoare de 105,12 milioane de euro.

Contractele încheiate în cadrul Măsurii 112 - "Instalarea tinerilor fermieri" - se cifrează la 2.671, din cele 5.261 de cereri depuse pentru finanţare. Valoarea proiectelor contractate depăşeşte 56 milioane euro.

Pentru Măsura 431 - "Funcţionarea Grupurilor de Acţiune Locală, dobândirea de competenţe şi animarea teritoriului" - submăsura 431.1 - Construcţii parteneriate public-private, în sesiunea septembrie - octombrie 2009 au fost depuse 112 proiecte în valoare publică de aproximativ 5 milioane de euro.

Pe lângă contractele amintite, APDRP mai efectuează şi plăţile aferente Măsurilor de sprijin pe suprafaţă, până în prezent fiind efectuate plăţi de peste 825,92 de milioane de euro.

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013 (PNDR) este instrumentul prin care sunt acordate fonduri europene nerambursabile pentru investiţiile private şi publice, care vor asigura dezvoltarea satelor din România.

Banii disponibili, respectiv fondurile nerambursabile pentru realizarea acestui program sunt de peste 10 miliarde de euro. Din aceştia, mai mult de 8 miliarde de euro sunt bani alocaţi de Uniunea Europeană, prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), restul provenind de la bugetul naţional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb