Peste 20% din valoarea acţiunilor "Romtelecom" vândute la Bursă va intra în "Fondul Proprietatea"

Ana Bâtcă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 9 august 2006

23% din valoarea acţiunilor operatorului de comunicaţii "Romtelecom", care vor fi vândute la Bursă, va intra în contul Fondului Proprietatea, a anunţat ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Zsolt Nagy, după semnarea contractului de consultanţă privind serviciile financiare pentru listarea pe piaţa de capital a pachetului de acţiuni deţinut de statul român la "Romtelecom" cu consorţiul format din Credit Suisse Securities (Europe) Limited şi IEBA Trust. Acest consorţiu a câştigat procesul de selecţie a consultantului organizat de Minis-terul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei.

Scopul contractului este finalizarea cu succes a procesului de privatizare, prin Ofertă Publică Iniţială şi admiterea "RomTelecom" la tranzacţionare pe o piaţă bursieră internaţională şi pe piaţa bursieră internă, conform prevederilor legislative.

Ministrul Zsolt Nagy a precizat că întregul pachet deţinut de statul român la "Romtelecom" va fi vândut pe Bursă în mai multe etape, în funcţie de propunerile consultantului. Potrivit contractului, consultantul trebuie să finalizeze, într-un termen de cel mult un an, procesul de evaluare a companiei şi a condiţiilor de piaţă, după care va propune strategia de listare şi va efectua strategia de promovare a acestei listări pe o piaţă bursieră internaţională şi pe piaţa bursieră internă.

Ministrul comunicaţiilor estimează că valoarea acţiunilor deţinute de statul român la "Romtelecom" se ridică la 1 miliard de euro.

În ceea ce priveşte momentul listării, domnul Zsolt Nagy a afirmat că statul va aştepta momentul oportun pentru a maximiza listarea. "Lansarea Ofertei Publice Iniţiale va depinde de durata procesului de verificare a companiei, de condiţiile de piaţă existente, precum şi de alţi numeroşi factori. Doar după ce consultanţii vor fi terminat verificarea, vom putea estima momentul listării la Bursă", a mai precizat domnia sa.

Oferta publică iniţială (IPO) va implica vânzarea pachetului minoritar al statului român la "Romtelecom". Statul român deţine, prin MCTI, 45,99% din pachetul de acţiuni la operatorul de telefonie fixă, iar grupul grec de telecomunicaţii OTE este acţionarul majoritar, având 54,01% din acţiuni.

"Romtelecom" a emis un număr de 31.846.449 de acţiuni, cu o valoare nominală de 10 lei fiecare. 14.646.092 din totalul acestor acţiuni sunt deţinute de statul român prin intermediul Ministerului Comunicaţiilor.

Sumele datorate consultantului în baza contractului vor fi suportate din bugetul ministerului pentru anul în curs. Potrivit contractului, consultantul va primi un comision de 1,22% din valoa-rea acţiunilor listate. Cu tot cu TVA şi taxe, acesta ajunge la 1,45%.

Ministrul Zsolt Nagy este de părere că procedura listării acţiunilor pe care le deţine statul prin MCTI este avută în vedere şi în cazul Companiei Naţionale Poşta Română SA, dar şi al Societăţii Naţionale Radiocomunicaţii SA.

"Romtelecom" este principalul furnizor de servicii fixe de telecomunicaţii din ţara noastră, având aproximativ 4 milioane de clienţi la finele anului trecut. Compania a avut, în 2005, venituri de 927 milioane de euro şi un profit net de 234 milioane de euro, în creştere de 10,3% şi, respectiv, de 4,4% comparativ cu anul anterior. "Romtelecom" deţine 30% din pachetul de acţiuni al "Cosmote", operator de telefonie mobilă lansat în decembrie 2005 şi având în luna martie a acestui an peste 275 mii de utilizatori. Operatorul grec de telefonie mobilă "Cosmote", parte a grupului OTE, deţine restul de 70% din acţiunile "Cosmorom".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb