Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a încheiat campania de verificări a modului în care este respectată legislaţia în domeniu, la centrele de îngrijire a vârstnicilor, din întreaga ţară, sub coordonarea vicepreşedintelui ANPC, Sebastian Hotca, conform unui comunicat remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, s-au desfăşurat, în total, 605 acţiuni de control, iar pentru neregulile constatate, au fost aplicate următoarele sancţiuni:
-459 amenzi contravenţionale, în valoare de peste 3,625 milioane lei
-433 avertismente
-oprirea definitivă de la utilizare a produselor neconforme, în valoare de peste 90.000 lei
-oprirea temporară a prestării serviciilor, în 76 de unităţi.
În ultima lună, în cea de-a doua parte a campaniei, au fost derulate 189 acţiuni de control, iar pentru abaterile constatate de comisarii ANPC, au fost aplicate următoarele sancţiuni, în egală măsură structurilor private sau de stat care administrează aceste locaţii:
-137 amenzi contravenţionale, în valoare de peste 1,025 milioane lei
-146 avertismente
-oprirea definitivă de la utilizare a produselor neconforme, în valoare de circa 27.000 lei
-oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficienţelor, în 23 de unităţi.
" Vom continua controalele în acest domeniu de activitate, tocmai pentru a verifica periodic modul în care este respectată legea, în centrele de îngrijire din toată ţara.
Drepturile consumatorilor, cu atât mai mult cu cât sunt vulnerabili, sunt principala obligaţie a operatorilor economici care aleg să desfăşoare acest tip de activitate!" - Sebastian Hotca, vicepreşedinte ANPC.
Neregulile înregistrate de echipele de control, în cea de-a doua parte a campaniei, au fost:
existenţa mucegaiului, în spaţiile de cazare
folosirea mobilierului deteriorat, a unor perne vechi, uzate, pătate, fără huse de protecţie
funcţionarea în spaţii insalubră şi deteriorate
neafişarea programului de vizită, a procedurii de admitere, a tarifelor, a pliantelor informative privind activităţile derulate şi serviciile oferite
lipsa probelor din toate mâncărurile pregatite, care ar trebui păstrate timp de 48 h
folosirea unor medicamente cu termen de valabilitate depăşit
supraaglomerarea spaţiilor de cazare sau cazarea în spaţii improprii (nerespectarea spaţiului minim alocat/persoană, prevăzut de lege)
utilizarea unor produse alimentare nesigure (fără elemente de identificare şi caracterizare, produse desigilate păstrate la temperatura mediului ambiant)
lipsa menţiunilor privind ingredientele cu potenţial alergen şi cele referitoare la gramajele preparatelor, în meniu sau chiar lipsa meniurilor avizate de personalul de specialitate
folosirea unor produse alimentare cu data durabilităţii minimale depăşită
modificarea stării termice a produselor
folosirea unor vitrine frigorifice, pentru depozitarea produselor şi preparatelor, insalubre, cu praf în exces, rugină şi chedere cu mucegai, gheaţă în exces
folosirea unor echipamente de gătire, în blocul alimentar, neigienizate şi cu pete de rugină
utilizarea veselei şi a unor ustensile de lucru neprofesionale,
lipsa unora dintre autorizaţiile de funcţionare
depozitare necorespunzătoare a produselor
folosirea unor coşuri/tomberoane pentru reziduuri fără capace, în zona de preparare
lipsa mobilierului necesar beneficiarilor (noptiere, scaune etc.)
utilizarea unor lenjerii de pat şi saltele neconforme, neigienizate, cu pete
lipsa unor robineţi la baie sau a altor elemente din baie, existenţa unor uşi deformate
existenţa igienei precare în băi şi spaţiile de cazare
utilizarea unor aparate de măsură şi control, fără a fi verificate metrologic, se menţionează în comunicat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2023, 21:13)
VĂ CONTROLAȚI VOI ÎNTRE VOI ȘI FURAȚI ÎMPREUNĂ . NU VĂ E RUȘINE, NESIMȚIȚILOR ?