Ministerul Agriculturii, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) vor verifica dacă există un dublu standard în ceea ce priveşte calitatea produselor alimentelor în estul şi vestul Europei, a declarat vineri, într-o conferinţă desfăşurată la Târgu Mureş, ministrul Agriculturii, Petre Daea.
"Am început astăzi (n.r. vineri), am discutat cu colegii de la ANPC, ANSVSA să vedem cum, concret, depistăm, dacă este cazul, situaţiei dublului standard. Or, aici noi trebuie să fim, pe de o parte, şi echilibraţi în afirmaţii şi extrem de atenţi la ceea ce se întâmplă pe piaţă. Motiv pentru care astăzi, un colectiv de la Ministerul Agriculturii, de la ANSVSA şi de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor îşi stabilesc modul de lucru concret pentru a depista dacă există o asemenea situaţie în România", a afirmat Daea, citat de News.ro.
"Până atunci ne rezervăm dreptul să ne organizăm, să analizăm şi, în condiţiile în care găsim situaţii care sunt stăpânite de realitate, să le expunem imediat şi fără niciun fel de oprelişti", a completat el.
Ministrul Agriculturii a spus că nu poate încă să spună dacă există sau nu o astfel de situaţie în România.
"Vă rog să-mi acordaţi timpul necesar pentru a mă convinge dacă este aşa cum se spune (...) Aştept să iau informaţii de la unităţile din România şi atunci discutăm", a precizat Daea.
Instituţiile statului urmăresc atent calitatea alimentelor şi iau măsuri pentru a asigura securitatea alimentară, a dat asigurări ministrul.
Scandalul produselor alimentare de proastă calitate a luat amploare în câteva state din estul Uniunii Europene.
Liderii statelor din grupul de la Vişegrad, respectiv Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia, se vor întâlni săptămâna viitoare la Bratislava pentru a cere Uniunii Europene să acţioneze împotriva companiilor producătoare de alimente care includ ingrediente de calitate inferioară în produsele destinate statelor membre mai sărace.
Asociaţiile de protecţie a consumatorilor şi guvernele s-au plâns că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în produsele destinate Europei Centrale şi de Est decât cele incluse în produsele sub aceleaşi branduri comercializate în Germania şi Austria.
Această practică este permisă în prezent, UE cerând doar ca ambalajele să includă clar lista de ingrediente.
Ministerul slovac al Agriculturii a prezentat, recent, rezultatele unor teste de laborator care au arătat că jumătate dintr-o listă de 22 de produse cumpărate la Bratislava diferă ca gust, aspect şi compoziţie de echivalentele lor cumpărate în două oraşe austriece de lângă graniţă.
Ministrul ceh al Agriculturii, Marian Jurecka, a spus că oamenii s-au săturat să fie "coşul de gunoi al Europei", în timp ce şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban a calificat standardele duble de calitate drept "cel mai mare scandal din istori recent".
Consumatorii din Europa Centrală şi de Est au adoptat rapid brandurile occidentale, după căderea comunismului, în 1989. Producătorii afirmă că diferenţele de compoziţie sunt date de gusturile locale.
Alimentele sunt în general mai ieftine în Europa de Est decât în Vest, dar mulţi cumpărători merg în Occident pentru a cumpăra produse de calitate mai bună.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Radu în data de 27.02.2017, 09:30)
"Gustul local" pentru produse mai proaste este dat de saracia esticilor. Produsele proaste sunt la fel de scumpe sau mai scumpe decat cele bune. Daca la noi ar ajunge produse bune, ele ar costa mult prea mult ca majoritatea esticilor sa si le permita.
Asa ca producatorii au "adaptat" oferta. Doar ca nu intr-un mod cinstit. Ar trebui sa vanda produsele proaste sub alta marca, sau sub aceleasi marci dar din care sa reiasa clar ca sunt produse de calitate mai slaba.
Iar ce vor sa faca institutiile din Romania este apa de ploaie, heirupism fara valoare.
Astfel de verificari nu se fac doar din an in pasti, sau o data la multi ani, si asta dupa ce fac scandal alte tari. Astfel de verificari trebuie sa se faca permanent, iar statul roman trebuie sa aiba o institutie care se ocupa cu aceste verificari, institutie care sa aiba un telefon, o adresa de email, un formular pe un site unde romanii sa poata oricând trimite reclamatii etc. Doar ca nu are si nici nu va avea. Hai PSD! Arata-ne ca poti! Acum demonstreaza-ti puterea in fata multinationalelor, nu spunând ca reprezentantii lor nu au voie sa protesteze impotriva coruptiei.