Petrom a vândut gaze de 15,3 milioane lei prin BRM

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 iulie 2014

Petrom a vândut gaze de 15,3 milioane lei prin BRM

Pe platforma OPCOM, Petrom şi Romgaz nu s-au înţeles la preţ cu furnizorii

Petrom a vândut, la finele săptămânii trecute, gaze naturale în valoare de 15,3 milioane de lei (3,5 milioane de euro) prin Bursa Română de Mărfuri (BRM).

"S-a tranzacţionat o cantitate totală de 180.200 MWh, la un preţ mediu de 85,33 lei/MWh. Gazele vor fi livrate în perioada 1 august-1 septembrie", potrivit BRM.

Petrom a comercializat peste jumătate din cantitatea pe care compania şi-a propus să o vândă în luna iulie, respectiv 318.000 MWh, după cum informează Mediafax.

Producătorii interni de gaze, Petrom şi Romgaz, au vrut să vândă gaze şi pe platforma de specialitate a bursei OPCOM, însă nu au găsit, săptămâna trecută, cumpărători la preţul cerut, chiar dacă furnizorii vor să achiziţioneze gaze pe bursă.

Astfel, Romgaz a vrut să vândă, pe 23 iulie, o cantitate de 318.000 de MWh de gaze, la preţul de 90 de lei pe MWh. O zi mai târziu, pe 24 iulie, OMV Petrom a scos la vânzare tot 318.000 de MWh, cu 89,9 lei pe MWh.

Potrivit Agerpres, la licitaţia organizată de Romgaz au participat doi furnizori, respectiv E.ON Energie România şi InterAgro, iar la cea iniţiată de Petrom a participat doar E.ON România. Niciunul dintre contracte nu a fost, însă, atribuit, întrucât furnizorii nu au fost de acord cu preţul cerut de cei doi producători, uşor mai mare faţă de cel reglementat al gazelor de producţie internă pentru clienţii noncasnici, care în prezent a ajuns la 89,4 lei pe MWh.

Pe de altă parte, în urmă cu două săptămâni, E.ON a vrut să cumpere gaze pe OPCOM la un preţ sub cel reglementat, respectiv 82 şi 85 de lei pe MWh, dar niciun producător nu a fost de acord să-i livreze gaze la aceste tarife.

Traderul a mai făcut o încercare şi a mai depus două oferte de cumpărare pentru ziua de 24 iulie, la preţul de 80 de lei pe MWh, dar, la fel, niciun contract nu a fost atribuit la acest preţ.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 35/2014, începând cu data de 15 iulie 2014 şi până la 31 decembrie 2018, producătorii de gaze naturale din România au obligaţia să vândă pe bursă o parte din producţie. Acelaşi act normativ prevede faptul că şi furnizorii de gaze sunt obligaţi să vândă şi să cumpere de pe bursă o parte din gazele comercializate în perioada 1 martie 2015 - 31 decembrie 2018.

Conform unui ordin al ANRE, pentru perioada 15 iulie - 31 decembrie 2014, fiecare producător trebuie să vândă pe bursă cel puţin 20% din cantitatea de gaze naturale din producţia proprie destinată consumului pe piaţa concurenţială.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb