Piaţa autohtonă a certificatelor verzi, deschisă producătorilor străini

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 4 februarie 2015

Piaţa autohtonă a certificatelor verzi, deschisă producătorilor străini

Şi operatorii din ţara noastră se vor putea califica la schemele de sprijin din alte ţări

Guvernul a aprobat, pe 21 ianuarie, un memorandum privind deschiderea pieţei autohtone de certificate verzi către operatorii din alte state europene, ne-au declarat surse apropiate situaţiei. Memorandumul nu figurează pe ordinea de zi a şedinţei Executivului din 21 ianuarie.

Sursele noastre afirmă: "Măsura de deschidere a pieţei autohtone de certificate verzi este impusă de Comisia Europeană. Toate statele membre trebuie să implementeze asemenea măsuri. Astfel, un producător din Ungaria, de exemplu, va putea vinde energie verde în România şi să primească în contul ei certificatele verzi aferente, conform schemei noastre de sprijin. Acest producător nu va mai beneficia de sistemul de sprijin din Ungaria pentru evitarea supracompensării. La rândul lor, producătorii români de energie curată vor putea face exporturi către alte state membre şi să beneficieze de subvenţiile de acolo, fără a mai primi certificate verzi în ţara noastră".

Conform memorandumului adoptat de Guvern, producătorii străni vor trebui să se acrediteze la ANRE (reglementatorul pieţei noastre) şi să prezinte garanţii de origine a energiei, ca să dovedească faptul că se califică la schema de sprijin.

Ca să funcţioneze acest sistem, România trebuie să încheie acorduri bilaterale cu statele membre.

Conform surselor noastre, consumatorii nu vor resimţi impactul noilor măsuri, întrucât nu se aduc modificări la cotele obligatorii: "Practic, producătorii străini «muşcă» din piaţa celor autohtoni. Cotele stabilite de ANRE nu vor fi modificate. Rămâne ca reglementatorii europeni să stabilească modul de echivalare a sprijinului pentru energia verde, întrucât nu toate statele au optat pentru sistemul cotelor obligatorii de certificate verzi".

Autorităţile noastre ar dori să limiteze importurile de energie verde, conform surselor citate, la circa 450 MWh.

Surse din piaţa de energie verde apreciază că măsura este benefică pentru producătorii autohtoni, după diminuările recente ale schemei de sprijin. Astfel, aceştia ar urma să câştige mai mult din exporturi şi ajutorul acordat energiei verzi de către statele vecine, care nu au luat măsurile drastice ale României pentru limitarea costurilor suportate de consumatori.

Ţara noastră a adoptat cea mai generoasă schemă de sprijin pentru energia curată de pe teritoriul UE.

Anul 2014 a adus o producţie cu aproape un sfert mai mică în centralele eoliene decât în 2013, conform estimărilor mai multor operatori din piaţă, care ne-au spus, recent, că, în ciuda acestui aspect, aproximativ 2,5 milioane de certificate verzi rămân nevândute la nivelul întregului sector.

Ţara noastră sprijină producţia de energie curată prin cote obligatorii de certificate verzi, pe care toţi consumatorii sunt obligaţi să le achiziţioneze.

Surse din piaţă ne-au explicat că producătorii primesc aceste certificate verzi proporţional cu energia pe care o livrează în sistem, dar ANRE (reglementatorul pieţei) a stabilit o cotă obligatorie de 11,1% pentru energia verde din totalul consumului brut de electricitate. Producţia "recompensată" cu certificate verzi a reprezentat, anul trecut, 13,5% din totalul consumului, conform surselor noastre.

Creând această supraofertă, autorităţile au determinat coborârea preţului de tranzacţionare a certificatelor la minimul impus de lege.

Pentru acest an, ANRE a stabilit o cotă de 11,9% din consumul final brut de energie pentru electricitatea din surse regenerabile. Operatorii estimează, însă, că totalul producţiei energiei curate va urca la circa 14,5% din consum. În consecinţă, preţul se va menţine la nivelul minim, iar surplusul de certificate din piaţă va creşte.

Iniţiativă legislativă de eliminare a preţului minim al certificatelor verzi

Deputatul Dumitru Chiriţă propune eliminarea preţului minim garantat prin lege pentru certificatele verzi. Domnia sa a depus, luni, la Camera Deputaţilor, un proiect de modificare a Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei electrice din surse regenerabile, în care, începând cu 1 ianuarie 2016, valoarea de tranzacţionare a certificatelor verzi pe piaţa centralizată nu va depăşi 55 euro/certificat. În proiect sunt abrogate articolele referitoare la garantarea preţului minim de 27 de euro/certificat.

Parlamentarul arată, în expunerea de motive: "În momentul de faţă, tranzacţionarea certificatelor verzi se realizează pe bursa OPCOM, fapt ce a condus la o scădere semnificativă a valorii acestora, raportat la perioada în care certificatele erau tranzacţionate în mod direct. În prezent, preţul de tranzacţionare a unui certificat verde se apropie de valoarea minimă de 27 euro/unitate. Eliminarea acestui prag minim este justificată de faptul că, în luna august 2014, capacităţile de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o putere instalată de 4.704 MW, România depăşind deja ponderea de 24% din consumul final brut a energiei din surse regenerabile, prag asumat pentru anul 2020".

Dumitru Chiriţă invocă şi datele OPCOM, precizând că există o supraofertă de certificate verzi, fapt care poate provoca scăderea preţului de tranzacţionare.

Stabilirea preţului minim de tranzacţionare în funcţie de cerere şi ofertă va face mai suportabilă măsura scutirii de la plata certificatelor verzi a marilor consumatori, ţinând cont de faptul că factura celorlalţi consumatori va creşte direct proporţional cu scutirea acordată primilor, mai spune parlamentarul.

Domnul Chiriţă susţine, în aceste condiţii, ca valoarea certificatelor verzi să fie stabilită de piaţă, fără nicio ingerenţă în mecanismele concurenţiale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb