Piaţa de birouri din Capitală ajunge la 1,4 milioane de metri pătraţi

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 23 decembrie 2008

Piaţa de birouri a înregistrat o evoluţie constantă, fără schimbări semnificative faţă de începutul lui 2008.

Piaţa de birouri a înregistrat o evoluţie constantă, fără schimbări semnificative faţă de începutul lui 2008.

Stocul de spaţii de birouri din Capitală ar putea atinge, la sfârşitul anului, un total de 1,4 milioane mp închiriabili, în situaţia în care procentul real de finalizare a proiectelor va coincide cu cel anunţat, iar chiriile vor rămâne la un nivel cons­tant, susţin analiştii imobiliari. Potrivit reprezentanţilor mai multor companii de consultanţă imobiliară, piaţa spaţiilor de birouri din România a continuat să fie una funcţională şi a urmat acelaşi trend ca la începutul anului, în ciuda dificultăţilor cauzate de tensiunile financiare actuale.

Directorul departamentului Birouri al companiei imobiliare "Regatta", Mihaela Răducanu, a declarat: "În peisajul tulburărilor globale, există posibilitatea ca o serie de dezvoltatori imobiliari să fie afectaţi, băncile fiind mai precaute în acordarea de credite. Cu toate acestea, piaţa de birouri din România înregis­trează o evoluţie constantă, fără schimbări semnificative faţă de începutul lui 2008".

Potrivit NewsIn, agenţii imobiliari ai companiei "EuroMetropola" susţin că fenomenul de pre-închiriere a noilor proiecte de birouri cu un an înainte de finalizarea construcţiei a pus cât de cât la adăpost acest sector pe parcursul anului în curs, dar şi în perioada următoare, ţinând cont de faptul că majoritatea contractelor de închiriere au o durată de trei până la cinci ani.

Vestul Capitalei, mai interesant decât Pipera

Potrivit şeful departamentului comercial al "CB Richard Ellis Eurisko", Cătălina Jigman, creşterea ofertei pe piaţa spaţiilor de birouri din Bucureşti a continuat în primele trei trimestre ale anului curent, estimându-se că un număr de 304.000 mp să fie livrat până la finele anului. Domnia sa susţine că zonele Băneasa şi Pipera vor continua să atragă proiecte de spaţii de birouri, dar problemele de infrastructură limitează potenţialul zonei. Vestul Capitalei devine, astfel, tot mai interesant pentru dezvoltatori.

Reprezentantul "CB Richard Ellis Eurisko" a adăugat: "Partea de vest a Bucureştiului a devenit noua zonă pentru dezvoltarea clădirilor de birouri, aceasta beneficiind de mijloace de transport în comun şi de o infrastructură mai bună decât în Pipera. Trend-ul a început în 2006 şi a fost confirmat anul trecut prin livrarea a 55.000 mp distribuiţi în doar cinci clădiri de birouri".

Directorul Departamentului de Birouri al "Esop", Mirela Raicu, este de părere că pe parcursul anului 2008 firmele au analizat mai atent timpii de acces la birou, mijloacele de transport pe care angajaţii le au la dispoziţie, existenţa locurilor de parcare, iar zona central vestică le-a oferit aceste avantaje. Astfel, potrivit Esop, stocul de spaţii de birouri în zona central vestică la finalul anului 2008 se va situa la peste 151.781 mp (dintre care 100.500 situaţi în clădiri de clasă superioară, de peste 5.000 mp).

Nivelul mediu al chiriei spaţiilor de clasa A, între 22-24 euro/mp/lună

Potrivit unui studiu al companiei de consultanţă imobiliară "CB Richard Ellis Eurisko", spaţiile de birouri livrate în primele trei trimestre ale anului poziţionează Capitala pe locul patru în zona Europei Centrale şi de Est (CEE) din punctul de vedere al livrării spaţiilor de birouri, cu un stoc nou de 180.000 mp, după Varşovia, Praga şi Budapesta. Nivelul mediu al chiriei spaţiilor de clasa A se încadrează între 22-24 euro/mp/lună. În zonele centrale, pentru suprafeţe reduse, se înregistrează cele mai mari valori ale chiriei, de 25-30 euro/mp/lună, în timp ce în zona de nord nivelul este între 18-20 euro/mp/lună. Spaţiile de birouri din zona Pipera şi zona de vest a Bucureştiului s-au închiriat cu 15-17 euro/mp/lună.

Reprezentanţii companiei "Regatta" susţin că, pe acest segment al pieţei, chiriile nu vor scădea în perioada următoare, mai ales în centrul Capitalei. Şi ultima analiză de piaţă a companiei imobiliare "Atisreal" arată că, pe parcursul semestrului I din 2008, piaţa locală a înregistrat o încetinire a creşterii chiriilor şi chiar o stagnare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb