NEWSLETTER AIPC Primul ETF românesc intră la tranzacţionare

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 august 2012

Primul ETF românesc intră la tranzacţionare

După o perioadă destul de mare de la prima intenţie de înfiinţare a unui ETF, iată că şi BVB se poate mândri cu un asemenea fond, care devine astfel un nou instrument de investiţii, se arată în newsletterul pe luna septembrie al Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital.

ETF BET Tradeville (TVBETETF) este primul ETF românesc de la Bursa de Valori Bucureşti (fond deschis cu caracter special listat la bursa "OPCVM tranzaţionabil").

Obiectivul principal al fondului îl constituie replicarea cât mai precisă a performanţei indicelui BET. Listarea va avea loc pe 29 august 2012.

ETF-urile îmbină avantajele unui fond deschis de investiţii (posibilitatea de a face subscrieri şi răscumpărări zilnic) cu beneficiile unui fond închis (fiind listat la bursă).

TVBETETF va investi minim 85% din activ doar în acţiunile care intră în componenţa indicelui BET. Maxim 15% din activ poate fi investit în depozite bancare în lei şi în valută. Fondul are o structură predefinită.

Fondul va putea fi tranzacţionat la bursă de către orice investitor care are un cont de tranzacţionare deschis la un broker. Investitorii instutiţionali vor putea face subscrieri şi răscumpărări direct în relaţia cu Vanguard Asset Management printr-un Participant Autorizat.

Activul iniţial este de 500.000 lei format din 100.000 unităţi de fond ce au un preţ de referinţă de 5 lei.

Dragoş Dărăbuţ, director general SAI Vanguard Asset Management, a răspuns întrebărilor AIPC legate de ETF.

Interviu cu Dragoş Dărăbuţ, director general SAI Vanguard Asset Management

AIPC: Care sunt costurile totale pe timpul tranzacţionării acestui nou instrument, în fapt costurile de administrare?

Dragoş Dărăbuţ: Fiind vorba de lansarea unui instrument nou, am avut susţinerea stakeholder-ilor (Depozitarul Central, BVB, CNVM, ING) şi am obţinut reduceri substanţiale de comisioane pentru a oferi acest fond la un cost cât mai accesibil pentru investitorul final.

Comisioane de administrare ale fondului. ETF BET Tradeville este un fond administrat pasiv, motiv pentru care comisionul de adminis-trare (0,1% pe lună) este mult mai redus decât în cazul unui fond adminis-trat activ. Alte costuri operaţionale sunt comisioanele de custodie şi depozitare pe care le-am negociat cu depozitarul Fondului, ING şi care pot fi găsite în prospectul fondului publicat pe pagina noastră de internet. Costurile de admitere şi menţinere la tranzacţionare, percepute de BVB, au fost reduse la zero pentru primele şase luni.

Comisioane de tranzacţionare la bursă. Reducerile comisioanelor de transfer percepute de Depozitarul Central, precum şi a costurilor de piaţă din partea CNVM, ne permit să oferim acest instrument pe piaţa secundară la un cost de piaţă foarte redus. Tradeville va îndeplini rolul de market-maker pe simbolul TVBETETF şi va percepe într-o primă fază un comision de 0,25% la tranzacţionarea unităţilor de fond. De asemenea, reducerile de comisioane permit Tradeville să menţină un spread cât mai mic.

AIPC: Ce trebuie să înţelegem prin faptul că intermediarul, adică Tradeville, care este şi market maker, poate răs-cumpăra din piaţă unităţi ETF? Cum veţi proceda pentru câştigarea încrederii investitorilor?

Dragoş Dărăbuţ: Subscrierile şi răscumpărările de unităţi de fond, în relaţie directă cu Vanguard Asset Management, pot fi făcute doar de un participant autorizat, care a semnat în prealabil un contract cu Vanguard Asset Management, şi care acţionează în nume propriu sau în numele unui investitor instituţional.

Cu alte cuvinte, orice intermediar (definit la art. 2 alin (1), pct 14. din Legea 297/2004) şi care respectă condiţiile dispunerii de măsuri CNVM nr. 14/2011 poate deveni participant autorizat. Astfel, principalele două condiţii pe care un intermediar trebuie să le îndeplinească pentru a deveni participant autorizat sunt: să dispună de un capital iniţial reprezentând echivalentul a cel puţin 730.000 euro şi să se angajeze că va minimiza deviaţia dintre preţul de piaţă al ETF şi valoarea unitară indicativă a activului net.

La listare, Tradeville va scoate la vânzare 100.000 unităţi de fond. Numărul de unităţi de fond ale ETF BET Tradeville poate creşte în două feluri: 1. Prin cerere mare de cumpărare pe unităţi de fond pe bursă care va permite Tradeville să facă noi subscrieri la SAI pentru a mări stocul; 2. Subscrieri realizate de inves-titori instituţionali, prin participantul autorizat, pe piaţa primară.

O caracteristică esenţială a acestui fond este transparenţa, datorată structurii cunoscute a portofoliului care va fi afişată zilnic pe site-ul Vanguard Asset Management, prin cunoaşterea la fiecare minut a valorii indicative unitare a activului net (iVUAN) afişată pe site-ul BVB, dar şi cunoaşterii la sfârşitul fiecărei zile de tranzacţionare a numărului de unităţi de fond.

AIPC: Există unele deosebiri ale evoluţiei indicelui BET şi unităţii de fond ETF raportată la evenimentele societăţilor ce compun structura indicelui?

Dragoş Dărăbuţ: Un mare avantaj pe care investitorii în unităţi de ETF îl vor avea este includerea dividendelor în fond.

După cum ştiţi, în calculul indicelui BET nu sunt incluse dividendele distribuite de cele 10 societăţi.

ETF BET Tradeville va încorpora dividendele primite de la cele 10 societăţi, înregistrarea lor în activul fondului începând cu ziua ex-dividend.

AIPC: Dacă apar evenimente deosebite în activitatea societăţilor care compun indicele BET cum aveţi de gând să comunicaţi acest lucru şi influenţele ce derivă din aşa ceva?

Dragoş Dărăbuţ: În cazul în care una sau mai multe acţiuni din BET sunt suspendate de la tranzacţionare şi dacă ponderea acesteia/acestora depăşeşte un anumit prag, putem solicita BVB suspendarea ETF-ului de la tranzacţionare pe perioada în care acţiunea/acţiunile respective sunt suspendate. De asemenea, dacă o acţiune din BET este suspendată de la tranzacţionare, automat, subscrierile şi răscumpărările pe piaţa primară sunt oprite.

AIPC: Pentru clienţii Tradeville puteţi să ne spuneţi care ar fi grila de comisioane?

Dragoş Dărăbuţ: Da, Tradeville va oferi un comision promoţional de 0,25% pentru tranzacţiile unităţi de ETF pe bursă.

AIPC: Pentru a reduce riscul din piaţă există posibilitatea ca să se poată tranzacţiona şi short acest ETF?

Dragoş Dărăbuţ: Am depus eforturi pentru a face acest instrument disponibil şi pentru tranzacţii de vânzare în lipsă şi sperăm ca în curând acestea să devină posibile.

Totuşi, investitorii nu vor putea intra short chiar de la listarea din 29 august.

AIPC: Am înţeles că vreţi să mai lansaţi al doilea ETF. Este deja demarat acest lucru?

Dragoş Dărăbuţ: Avem în plan aşa ceva, însă nu cred că vom lista al doilea ETF în acest an.

AIPC: Puteţi să ne spuneţi dacă pentru atingerea ţintei dumneavoastră care vizează în principal investitorii instituţionali aţi luat legătura cu fondurile de pensii, cu fondurile mutuale din România?

Dragoş Dărăbuţ: Da, am luat legătura cu o parte şi pot spune că există interes.

Fondurile de investiţii (pensii, mutuale) au toate elementele necesare pentru a investi (analişti, manageri de portofoliu, adminis-tratori), dar avantajul lor este că investind în ETF BET Tradeville pot folosi strategia de tip "core satellite".

În acest caz, spre exemplu, dacă ei sunt mai bullish pe unele acţiuni din BET ei vor putea investi o parte din portofoliul de acţiuni în ETF BET Tradeville şi o parte în acţiunile din BET în care cred mai mult.

AIPC: Cum se procedează în cazul instituţionalilor care subscriu ETF BET Tradeville şi vor să facă arbitraj?

Dragoş Dărăbuţ: Dacă, la un moment dat, există o diferenţă între preţul ETF din piaţă şi iVUAN atunci un investitor instituţional poate subscrie unităţi de fond printr-un Participant Autorizat fie transferând coşul de acţiuni, fie prin cash. Va primi în schimb unităţile de ETF pe care le va vinde ulterior pe bursă la un preţ mai mare decât VUAN-ul la care le-a cumpărat. Atunci va câştiga diferenţa dintre cele două valori.

Interviul integral va fi publicat pe www.aipc.ro.

Sondajul de opinii ale investitorilor de retail care sunt membri ai celui mai mare forum bursier din România, www.agf.ro, a avut următoarele rezultate:

Din cei 91 participanţi la sondaj, 40 (44%) cunosc de existenţa acestor instrumente ETF, doar 27 (30%) le-au şi studiat, pentru ca 24 (27%) să nu le cunoască deloc.

Totodată 81 (90%) nu au tranzacţionat ETF sau nu au fost pasionaţi de acesta şi numai 9 (10%) au tranzacţionat pe pieţele străine.

Ceea ce este interesant este că doar 17 (19%) vor tranzacţiona aceste ETF la BVB, în timp ce 29 (33%) vor fi în aşteptare neluând încă o decizie, iar restul ( 48%) nu vor să tranzacţioneze în acest moment acest fond ETF românesc.

Cu toate că estimarea randamentului unui asemenea fond este legat de nivelul indicelui BET cea mai mare parte a respondenţilor văd un randament cuprins între 5-15% pentru anul 2012 şi de 10-20% pentru anul 2013.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bine, recunosc! Nu sunt 2 paie la 300 de magari! Sunt 300 de paie la 300 de magari! Ce? Nu sunt paie? Da' ce naiba sunt toate instrumentele astea de nu le mai intelege nimeni? Cel putin sunt tot atat de usoare... Auzi, tintim la o valoare de 5.000 euro/zi... Tinteste tu la 5.000 de euro/zi si ar trebui sa primesti comision de 0,03% din 5.000 euro/zi. La naiba, omule, te-mbogatesti de-atata tranzactionare... Hilar... foarte hilar... dar parca nu-mi vine sa rad...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

Ziarul BURSA

25 noiembrie
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb