Rata pirateriei software în România este de 74% din piaţă şi a produs pagube de 62 de milioane de dolari, se arată într-o analiză realizată de firma IDC pentru anul trecut. Potrivit acestor studii, o reducere cu 10% a ratei pirateriei în România ar crea în următorii trei ani peste 3000 locuri de muncă în industria IT, ar aduce contribuţii suplimentare de 670 milioane dolari la PIB şi contribuţii suplimentare de 76 milioane dolari la veniturile provenite din taxe.
În urma controalelor efectuate recent de Poliţia Română, s-au decoperit companii care comercializează PC cu software instalat ilegal, fără licenţă în judeţele Călăraşi, Olt şi Buzău. Prin încălcarea drepturilor de autor şi prin activitatea de distribuire neautorizată de programe pentru calculator, aceste firme vor acorda despăgubiri pentru pagubele cauzate.
Doamna Magda Popescu, avocat Business Software Alliance (BSA), spune: "Faptul că Poliţia Română se implică în depistarea acestui gen de infracţiuni este un semnal pozitiv pentru a descuraja distribuţia ilegala de software. În situaţia vînzării de PC-uri cu software fără licenţă, de cele mai multe ori cumpărătorul este o victimă a lipsei de informare, crede că a cumpă-r-at şi programele de calculator, însă, de fapt, primeşte software de o calitate îndoielnică, pe care, oricum, nu are dreptul să-l folosească, neprimind şi licenţa. Din perspectiva vînzătorului de calculatoare, el se află într-o situaţie de competiţie neloială faţă de alţi comercianţi oneşti, precum şi în situaţia de a răspunde penal şi civil pentru încălcarea legislaţiei. Pentru a reduce cazurile de piraterie software, BSA a organizat recent cursuri în cadrul cărora optzeci de poliţişti şi procurori din toată ţara s-au instruit pentru aplicarea legislaţiei în domeniul programelor de calculator".