Grupul Pirelli intenţionează să realizeze în România un pol industrial şi tehnologic cu relevanţă internaţională, compus din trei unităţi productive, două deja operabile, iar a treia în construcţie, cu o investiţie totală de circa 235 milioane de euro. Noul pol industrial are un dublu obiectiv, şi anume cel de expansiune pe pieţele din Europa Centrală şi Orientală în domeniul anvelopelor, de creştere a capacităţii de producţie pentru vârfurile de gamă, şi dezvoltarea de noi activităţi în domeniul filtrelor antipoluante.
Elementul central al prezenţei firmei Pirelli în România îl constituie noua fabrică din Slatina de producere a anvelopelor pentru autoturisme şi SUV-uri performante. Fabrica, inaugurată la sfârşitul anului 2006, va încheia primul său an de activitate în concordanţă cu estimările iniţiale privind realizarea unei producţii de 2 milioane de anvelope, ajungând la circa 4 milioane în anul 2008. Investiţia se ridică la circa 170 milioane de euro.
Noua fabrică din Slatina, una dintre cele mai moderne unităţi de producţie din lume pentru producerea de anvelope, a fost realizată pentru producţia de anvelope performante, printre care se numără gama Winter, High-Performance, Ultra- High-Performance şi SUV, domeniu în care Pirelli este leader. La scurt timp de la începerea producţiei, fabrica a obţinut deja certificarea de calitate ISO-TS. În luna iunie, a fost inaugurată hala pentru realizarea materiei prime "Model Mixing Room", în care se produce materia primă necesară, folosind tehnologiile de ultimă generaţie.
În urma protocolului de cercetare semnat cu Universitatea din Craiova şi cu Fundaţia Silvio Tronchetti Provera, între altele, fabrica de la Slatina va fi prima ce va introduce un "cod genetic" al anvelopei cu ajutorul tehnologiei RFID (Identificare cu ajutorul frecvenţei radio). Obiectivul este acela de a crea un sistem care să confirme, prin frecvenţa undelor radio, cu ajutorul unui microcip, faptul că au fost efectuate toate fazele de lucru ale unei anvelope. Parteneriatul cu Universitatea din Craiova prevede şi posibilitatea de a iniţia un curs de master dedicat tehnologiei RFID, curs ce va fi susţinut de Facultatea de Automatizare, Calculatoare şi Electronică.
La Slatina este în plină fază de dezvoltare, încă din anul 2005 o unitate de producţie care realizează cabluri metalice (steelcord), element ce face parte din structura anvelopelor radiale. Fabrica are o capacitate de producţie anuală de circa 30 mii de tone, destinată pieţelor din aria EMEA, şi are la bază o investiţie cumulată de aproximativ 40 milioane de euro.
Întregul complex industrial din Slatina, incluzând aici şi cablurile metalice, se extinde pe o arie de 500 mii de metri pătraţi, iar la sfârşitul anului va avea circa 1.200 de angajaţi, pentru care sunt prevăzute semnificative programe bianuale de pregătire profesională pentru o investiţie totală de circa 500 mii euro. Polul din Slatina este situat într-o poziţie strategică având în vedere pieţele situate la Est şi la Vest de Europa şi reprezintă pentru Grupul Pirelli un centru logistic şi comercial pentru întreaga Europă Orientală, un spaţiu în care marile mărci producătoare de autoturisme îşi dezvoltă din ce în ce mai mult capacitatea de producţie. Cota de export a anvelopelor Pirelli produse în Romania depăşeşte 90%.
Europa Centrală şi Orientală reprezintă pieţe de referinţă pentru anvelope performante, cu o previziune de creştere a cererii pentru Pirelli, superioară procentului de 10% pe an.
Noua platformă industrială din România permite Grupului Pirelli mărirea propriei capacităţi de producţie pe segmentul high-performance ceea ce atrage după sine investiţii pentru inovaţie tehnologică, în curs de desfăşurare în unităţile de producţie din Europa de Vest, în particular în Italia la Settimo Torinese.
Filtre antipoluante pentru autoturismele diesel
Zilele trecute au început lucrările de construcţie la cea de-a treia fabrică a Grupului Pirelli în România, destinată în principal, producţiei la scară largă a filtrelor antipoluare pentru echipare originală. Unitatea de producţie, pe o suprafaţă de 10 hectare, situată în Parcul Industrial al Judeţului Gorj, va fi activă începând cu a doua jumătate a anului 2008. Noua fabrică va fi în măsură să producă anual 500 de mii de filtre în carbon de siliciu pentru echiparea originală a motoarelor diesel şi va avea un număr de circa 400 de angajaţi. Investiţia iniţială este estimată la circa 25 milioane euro. Fabrica din Gorj va permite Grupului Pirelli să-şi dezvolte prezenţa în sectorul dedicat filtrelor antipoluante. Momentan, datorită liniei productive prezente în zona Milano, Pirelli activează deja pe segmentul retrofit (automobile aflate în circulaţie) cu aplicabilitate pentru autobuze, vehicule comerciale, vehicule off-road.
Filtrele Pirelli reprezintă sisteme de tratare a gazelor de eşapament în măsură să reducă până la 90% din emisiile de particule ale motoarelor diesel. Sunt realizate din carbon de siliciu poros, un material care conferă caracteristici unice de rezistenţă la căldură şi la diferenţele termice, putând fi montate ca echipare originală sau ca retrofit.