"Pirelli", preluată de "ChemChina" pe 7,1 miliarde euro

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 martie 2015

"Pirelli", preluată de "ChemChina" pe 7,1 miliarde euro

Actualizare 20:10 Tronchetti, Pirelli: "Acordul cu ChemChina nu va afecta locurile de muncă"

Comentând ştirea zilei în discuţia cu angajaţii Pirelli, Marco Tronchetti Provera a dat asigurări că "acordul cu ChemChina nu va afecta locurile de muncă", ci dimpotrivă, "oportunitatea de a avea un astfel de partener îi va permite companiei să se dezvolte şi să aibă acces mai uşor pe piaţa asiatică".

"Fabricile noastre, dar şi angajaţii", a spus Tronchetti Provera, " pot avea doar de câştigat, pe viitor, în urma accesului unui nou acţionar. Partenerii noştri din China apreciază abilitatea noastră de a produce cauciucuri de cea mai înaltă calitate, dar şi fabricile noastre, ce funcţionează la cele mai înalte standarde la nivel mondial. Acestea sunt punctele noastre forte în care vom continua să investim, pentru că ne vor permite să ne menţinem poziţia de lider în segmentul Prestige şi să rămânem printre producătorii de top în segmentul Premium".

"Partenerul nostru din China" ─ a explicat Tronchetti─ "nu intenţionează, aşa cum reiese şi din acord şi din clauzele statutului, să interfereze cu managementul operaţional al grupului. Sediul general şi departamentul de cercetare şi dezvoltare vor fi păstrate în Italia. Tehnologiile nu pot fi transferate terţilor. Schimbarea acestor reguli ar presupune un vot de 90% în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor. Toate propunerile referitoare la management, strategii şi selecţia managerilor sunt exclusiv în sarcina CEO-ului Pirelli şi pot fi doar respinse de către Consiliul Director, în cazul în cae se poate demonstra că propunerile nu sunt în interesul Pirelli".

---

Compania de stat "China National Chemical" Corp. ("ChemChina") va achiziţiona "Pirelli" SpA, al cincilea mare producător mondial de anvelope, într-o tranzacţie de 7,1 miliarde euro (7,7 miliarde de dolari).

Oferta de preluare este de 15 euro/acţiune, iar în urma tranzacţiei, "ChemChina" va avea acces la tehnologia de producţie a anvelopelor premium "Pirelli", care sunt vândute cu o marjă de profit mai ridicată. În schimb, compania italiană, care produce anvelope de 143 de ani, va avea acces la piaţa din China.

Divizia de anvelope a "ChemChina", "China National Tire & Rubber", va prelua 26,2% din "Pirelli" de la firma italiană de investiţii "Camfin", după care va lansa o ofertă pentru restul acţiunilor. "Camfin" a informat că oferta va fi lansată de un consorţiu controlat de "ChemChina", care mai are în alcătuire investitorii "Camfin", printre care se numără şeful "Pirelli" - Marco Tronchetti Provera, băncile italiene "UniCredit" SpA şi "Intesa Sanpaolo" SpA, respectiv compania petrolieră rusă "Rosneft". După finalizarea achiziţiei, Marco Tronchetti Provera, care lucrează în compania italiană din 1986, va rămâne în funcţia de director executiv.

Acordul dintre părţi reprezintă cel mai recent val de preluări de către cumpărătorii chinezi care profită de deprecierea euro şi de dificultăţile cu care se confruntă economia europeană.

Amintim că banca centrală a Chinei (PBOC) a achiziţionat o participaţie de 2,01% din operatorul reţelei de distribuţie a energiei electrice "Terna" SpA, evaluată la aproximativ 150 de milioane de euro.

Anul trecut, PBOC a cumpărat participaţii de aproximativ 2% la grupul bancar "Mediobanca" SpA, "Telecom Italia" SpA şi firma de servicii petroliere "Saipem" SpA. China mai are participaţii de peste 2% la gigantul petrolier "Eni"SpA, asiguratorul "Assicurazioni Generali" SpA şi producătorul auto "Fiat" SpA. "Shanghai Electric Group" Co. a achiziţionat 40% din compania energetică "Ansaldo Energia", iar grupul chinez "Insigma" Co. vrea să cumpere divizia de transport a companiei italiene de stat "Finmeccanica" SpA.

Tranzacţiile fac parte din eforturile Italiei de a vinde o parte din activele statului pentru reducerea datoriei publice şi obţinerea de fonduri pentru investiţii în infrastructură. Guvernul italian a anunţat că speră să obţină 10-12 miliarde de euro din vânzarea de participaţii la opt societăţi publice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb